Do jakiego projektu to mógł być transformator?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Do jakiego projektu to mógł być transformator?

Post autor: szalony »

Posiadam w swoich gratach trafo Sizei TE102/116 które kiedyś dostałem. Jest ono dostępne z półki w sklepach, i wygląda na wykonane pod jakiś konkretny projekt. Posiada trochę nietypowy jak dla mnie zestaw uzwojeń wtórnych:

Sec1: 420-0-420 @ 0,18A (840V center tap)
Sec2: 100V @ 0,1A
Sec3: 3,15-0-3,15

Uzwojenie 3 to oczywiście żarzenie, a uzwojenie 1 przeznaczone jest do współpracy z lampą prostowniczą. Napięcie jest jednak dość wysokie, przy prądzie 180mA mówimy właściwie o górnej granicy pracy EZ81. Trafo nie ma uzwojenia 5V do lampy GZ34. Prąd 180mA jest jednak dosyć nędzny jak na wzmacniacz dużej mocy, może to wzmacniacz monofoniczny, np. gitarowy, pracujący z dość dużym Zaa? Może napięcie ma celowo siadać (sag) pod dużym obciążeniem?

Uzwojenie 100V jest nieco zagadkowe. Po wyprostowaniu mamy 140V, jako zasilanie -Us1 gruba przesada, może zasilanie jakiegoś przedwzmacniacza?

Może jakiś gitarowiec się orientuje, transformator jest dostępny seryjnie, a zestaw napięć wygląda na dostosowany do konkretnego projektu.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Re: Do jakiego projektu to mógł być transformator?

Post autor: V@MVampirE »

Do wzmacniacza stereo SE trochę za mało prądu, jak dla takiego napięcia.
Może to pod jakiś monoblok na KT88, czy czymś podobnym.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Obstawiałbym raczej jakiś wzmacniacz gitarowy. Tam lubią być wysokie napięcia, szczególnie przy użyciu np. EL34.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Też tak z początku myślałem, ale kurde prawie 600V to więcej niż w Mesach, SLO, czy innych znanych mi konstrukcjach.
Ze znanych mi fabrycznych do Dynacord w swoich nagłośnieniowych wzmacniaczach audio grzał EL34 pod chyba 700V, nie kojarzę innych takich przypadków. Brak uzwojenia dla grzejnika lampy prostowniczej, raczej wyklucza że był tam taka planowana.

Swoją drogą pamiętam jak zakup takiego Dynacorda odpuściłem z uwagi właśnie na napięcie zasilania.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Lampa prostownicza na pewno jest, bo jest dzielone uzwojenie, inaczej nie wyprowadzano by środkowego odczepu. Przy tym prądzie można dać dwie EZ81, bo jedna to trochę bidnie, 180mA/~420V to już przekroczenie parametrów dopuszczalnych. Napięcie po filtrze CLC nie będzie tak imponujące, choć przy małym obciążeniu wciąż będzie to ponad 500V. Najbardziej dziwi mnie jednak to 100V/100mA. 140V biasu to raczej niemożliwe, z drugiej strony jako +Ub przedwzmacniacza na lampach spotykanych na ogół we wzmacniaczach gitarowych, to bez szału.

Prądu do żarzenia trafo dostarcza aż 6A.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità