RFT EO 174A- parę pytań i konserwacja

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

RFT EO 174A- parę pytań i konserwacja

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Trafił mi się bardzo ładny oscyloskop RFT EO 174A
FRONT.jpg
PROSTOKĄT.jpg
TRÓJKĄT.jpg
AM.jpg
rft_eo-174a_sm_compressed.pdf
Był kupiony jako uszkodzony ale jest sprawny poza zabrudzonymi przełącznikami i uszkodzonym, dwuosiowym potencjometrem góra/dłó.
No i są połamane gniazda bezpieczników, czy ktoś z Kolegów ma takie cztery sztuki NOS?
Albo doradzi mi zamienniki współczene.
No i jeszcze jedno, po wciśnięciu zielonego i czerwonego przycisku(ładowanie), transformator rzęzi jak spawarka z lat 60-tych, jest coś "nie halo" z układem ładowania.
Podając 12V na gniazda DC oscyloskop działa tak samo jak na 230V, z tym, że zielony przycisk świeci.
Lampa była wymieniana w 1988 roku- jest karta gwarancyjna od niej.
Styki przemyję KONTAKT 2000 GOLD a najpierw CX-80 Contactx, ten drugi to niskowrząca benzyna(eter naftowy), eter naftowy też mam.
Kolega CHOPIN66 podobno ma EO 174A i go reanimował.
Czy rzeczony potencjometr by nie poszedł od szukacza kabli RFT FOG-211- tu pytanie do Kolegi ballasttube od którego mam dla mnie bezużyteczny i niesprawny miernik a bym wskrzesił oscyloskop.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: RFT EO 174A- parę pytań i konserwacja

Post autor: CHOPIN66 »

Miałem EO-174 , poszedł finalnie na części po awarii wspomnianego potencjometry - Powinienem gdzieś mieć od niego gniazda banan . Jeśli potencjometr z FOG-21 jest dwu osiowy , obie sekcje są liniowe i jedna sekcja ma 220k a druga ma 1M to podejdzie. Brzęczenie o którym piszesz może być z przetwornicy impulsowej wytwarzającej napięcie anodowe i żarzenie lampy - transformator sieciowy nie ma prawa brzęczeć - rdzeń i uzwojenia były zalewane lakierem sprawdź też przekaźnik Rs140.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

CHOPIN66 pisze: pn, 30 marca 2026, 20:36 Miałem EO-174 , poszedł finalnie na części po awarii wspomnianego potencjometry - Powinienem gdzieś mieć od niego gniazda banan . Jeśli potencjometr z FOG-21 jest dwu osiowy , obie sekcje są liniowe i jedna sekcja ma 220k a druga ma 1M to podejdzie. Brzęczenie o którym piszesz może być z przetwornicy impulsowej wytwarzającej napięcie anodowe i żarzenie lampy - transformator sieciowy nie ma prawa brzęczeć - rdzeń i uzwojenia były zalewane lakierem sprawdź też przekaźnik Rs140.
Witam!
Witam!
Tam są potencjometry dwuosiowe.
rft_fog211_kabelhibahelymero_1972_sm_compressed.pdf
Transformator nie brzęczy, tylko jak się załączy zielony przycisk przy wciśniętym czerwonym, czytałem na forach niemieckich i na Elektrodzie, że to normalne zachowanie tego sprzętu, wtedy gaśnie lampa, nie ma zwiększonego poboru prądu, czyli bym obstawiał walnięty przekaźnik ładowania, bo to nie buczenie 50Hz a coś w rodzaju zepsutej wiertarki czy rozwalonego napędu optycznego, takiego z lat 90-tych.
Podczas pracy z sieci jest cisza, spróbuję prysnąć KONTAKT GOLD 2000 w ten potencjometr, bo on raczej ma problem z brudem niż się fizycznie rozpadł.
Przy cierpliwym kręceniu da się to ustawić, raczej oscyloskop ze 30 lat stał nieużywany.
Poza tym zajmę się nim w święta, bo te dla mnie nic nie znaczą, nie jestem wierzący i jak mam jeść potrawy przy włączonym TV to lepiej pogrzebać w oscyloskopie......tak jakby zamiast hobby pić piwo za piwem albo oglądać seriale typu "M jak Miłość" czy "Klan"
Ja szanuję swój czas, bo życia nie cofniesz.
Gniazda bananowe są całe, ładny jest cały front a lampa B7S401 w fajnej kondycji, niestety połamane są gniazda bezpiecznikowe, jak jakby oscyloskop był postawiony przez jakiegoś debila "na plecach"......bardzo to realne, bo jest sprzęt z demobilu(numer inwentaryzacyjny z tyłu)
Jak widzisz, to elektronika też nie jest zepsuta czy rozkalibrowana, pięknie wyświetlił modulację AM z generatora FeelTech FY6900-60M.
W tej kwestii czyli realnego i ładnego wyświetlania niczym nie ustępuje Tektronixowi 465B.
Wymieniłem też żaróweczkę w czerwonym przycisku - to "telefoniczna", mała 24V 25mA, miałem 50mA ale to kosmetyka.
A poza tym głupio jest demolować stary sprzęt pomiarowy......ja staram się naprawiać a kanibalizacja to tylko w odniesieniu do trupów, urządzeń niekompletnych czy w poniszczonej obudowie.
I tłumaczenie się wielu "z Chin można lepszy kupić za 100zł".....owszem można ale to tak jakby porównać odrestaurowanego Fiata 132 czy pięknego Mercedesa W114/115 240D a paskudny, plastikowy, miejski samochód elektryczny z Chin.
Ten RFT EO 174A ma pół wieku i działa za to ten DSO z Aliexpress nawet 1/100 tego wieku nie dożyje.
Gniazda bezpieczników są na śrubki, typowe rozwiązanie z "enerdupka".....nasze miały gwint i były większe.,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Z tego co widzę to przekaźniki też masz w FOG-21 :D - musisz sprawdzić na jakie napięcie są cewki przekaźników. Potencjometr z FOG-21 nie pasuje i wymaga zmian w wartościach rezystorów szeregowych w EO174A - w FOG-21 ma 220k/50k a w EO174A jest 220K/1M . Trzeba byłoby przeliczyć wszystkie rezystory, włączone szeregowo z sekcją 1M w EO174A
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Zastanawiam się czy w ogóle wiesz, który potencjometr jest zepsuty?
Bo nie ten jasność/ostrość- ten działa poprawnie a sekcja R7 i R8, które odpowiadają za ruch w pionie i poziomie, ten na prawo od tego, o którym piszesz.
R7 i R8 mają po 10k.
Poza tym nie jest przekręcony czy z urwaną osią, po prostu jest brudny, w FOG-221 są trzy tego typu potencjometry
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Potencjometr dwuosiowy 2x10k, są na Aliexpress, tylko czy ma być liniowy czy też logarytmiczny?
Spróbuję wyczyścić, może coś to da?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Spróbuj potraktować te potencjometry Kontakt PR do potencjometrów.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Kolega "Szrot Majster" : ne wiem, czy zrozumiałem pytanie, ale jak FOG się Koledze na cokolwiek nada,
w dowolny sposób, to będzie super.Życzę pomyślnej kosmetyki naprawianego oscyloskopu i pozdrawiam.
Jacek"ballasttube"

';
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

ballasttube pisze: czw, 2 kwietnia 2026, 00:12 Kolega "Szrot Majster" : ne wiem, czy zrozumiałem pytanie, ale jak FOG się Koledze na cokolwiek nada,
w dowolny sposób, to będzie super.Życzę pomyślnej kosmetyki naprawianego oscyloskopu i pozdrawiam.
Jacek"ballasttube"

';
Witam!
FOG-211 nie ma żadnego, oryginalnego wyposażenia , nie ma też szans na lampę w niskiej cenie(B7S401- Iż=90mA).
Nie wiem jakie są tam potencjometry bo to stoi w starym domu a syf tam straszny, przez rok upychałem to co niepotrzebne, teraz mam zagwozdkę gdzie to wywalić, bo tego szmelcu koło 2 ton tam leży(w tym zniszczone meble, stare słoiki, obtłuczone talerze i wory starych ciuchów, buty spaliłem w piecu tamtego domu jak były mrozy tej zimy).
Potencjometr spróbuję potraktować czymś lepszym niż Kontakt PR, tym bardziej, że styki przełączników też są zasiarczone i tu użyję KONTAKT 2000 GOLD.
Do potencjometru też bym kupił coś za 50-120zł za 400ml niż byle co za 7-20zł.
Wspomnianym KONTAKT 2000 GOLD "uzdrowiłem" przełączniki amplitunera Technics SA-303, był taki syf, że grał tylko jeden kanał, wszystko działało "na wiatr", teraz mam sprawny sprzęt......kiedyś taki na 18-stkę dostałem a dziś mam 43 lata i znowu taki sam kupiłem.
Może i przesada.....mam oscyloskopy : Goldstar, Zopan KR7001, ZDZ MINI-5, Tektronix 465B, Siemens Oscillarzet, duński wynalazek manufakturowy i teraz ten EO 174A, plus amerykański wskaźnik XY od HP(klasa militarna, kupa złota, piękne, złote scalaki w ceramicznych obudowach i pozłacane PCB.
Niestety lata nie miałem żadnego oscyloskopu to mi "odbiło", cyfrowe mam trzy i wobuloskop do PC.
Jak ktoś z Kolegów by się pofatygował do Dolnej Grupy, to po kilku moich podarunkach wzywał by śmieciarkę :lol: :lol: :lol:
Ale jak ojciec po świętach zamknie sklep rybny(po 37 latach), to zacznę wywozić te nieprzydatne rupiecie.
Pytanie do Kolegi CHOPIN66: masz może potencjometr góra/dół?
Ten 2x10k, bo ponoć padł Ci ten od jasności i ostrości?