DIY - rekonstrukcja skal

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

DIY - rekonstrukcja skal

Post autor: ...:::SQL:::... »

Zaprezentowany niżej sposób potrafi przynieść rewelacyjne rezultaty a w przypadku korzystanie z barw podstawowych drukarki wyniki moga być nawet cudowne . Fotek na razie nie ma bo mam maturę i nie mam mozliwości pełnego udokumentowania :cry:

Potrzebne :
- komputer .
- drukarka (najlepiej dobra z mozliwością drukowania na foli) .
- dwie płytki szklane o grubości połowy grubosci skali i odpowiednich wymiarach .
- silikon przezroczysty .
- folia do drukarki .

Co i jak :
- przygotowywujemy plik w mozliwie dużej rozdzielce oraz przeskalowyujemy na rozdzielczości naszej drukarki ( żeby mieć skalę w skali 1:1 :lol: ) .
- przygotowywujemy drukarkę ( zero zapchanych dysz ) .
- drukujemy ( max jakośc i ew. podkręcić ciut ilość tuszu ) .
- przygotowywujemy płytki szklane ( oczyścić , odtłuścić) .
- zwilżamy szkło kładziemy pomiędzy tafle i dociskamy ( deska , karton , skala , karton , deska , 10kG makulatury ) .
- krawędż boczną obklejamy silikonem .
- czekamy 24 godziny (jak czekamy 24 dni skala wygląda dużo ładniej :lol: ) .
- wyciagamy skalę i montujemy w radyjku :D:D:D .

Czego nie można :
- skale większe niż A4 ( łaczenie wygląda w najlepszym razie mizernie ) :(
- skale z białymi napisami ( jak ktoś ma biały tusz to czemu nie ) :(
- przy jasne kolory są prawie przezroczyste i czasami wychodzi raster :(
- wszelkie nedoskonałości szyb ( rysy , obtarcia , zmatownienia ) są bardzo ładnie widoczne :cry:

Jak będzie odzew to prowadzę badania dalej ;) A jak nie to zabieram się za nowy ciekawy lampwy temat do badań :D

Pozdrawiam :D

PS Materiały (preferuję postscript lub pdf) na skalę by się przydały jak mam kontynuować pracę .
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ja dawno temu robiłem skale do Pionierka i po wydrukowaniu jej zwykłą drukarką na folii, wcale nie wyschła! Albo miałem złą folię albo zzłą drukarę?! Muszę iść do jakiegoś punktu ksero to oni mi to wydrukują...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

marcin_oizo pisze:Ja dawno temu robiłem skale do Pionierka i po wydrukowaniu jej zwykłą drukarką na folii, wcale nie wyschła! Albo miałem złą folię albo zzłą drukarę?! Muszę iść do jakiegoś punktu ksero to oni mi to wydrukują...
Na zwykłej folii nie wydrukujesz, musisz kupić specjalną folię do drukowania rysunków na rzutnik. Folia ta jest z jednej strony gładka, z drugiej lekko matowa i właśnie na tej matowej stronie trzeba drukować. Kiedyś drukowałem do prezentacji na obronę pracy dyplomowej kilka przezroczy, pierwsza próba - karta mi się rozmazywała, bo wydrukowałem na śliskiej stronie, po zamianie na matową - bez problemu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tak wiem że to musi być specjalna folia. Wziąłem ją z jakiegoś rzutnika ale chyba ona była jednak zła. Dzięki za odpowiedź.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!

Taka skale juz dawno zrobilem i zaprezentowalem na triodzie,chyba w watku"Potrzebny skan byle jakiej skali"

Pozdrowienia.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Panowie ja już nie wiem co mam robić! Kupiłem folię do drukowania (kurde 1.20zł za arkusz A4), wydrukowałem a one są nadal mokre!!! Co ja robie nie tak? Ile to ma schnąć? Jak do jutra rana mi to wyschnie to sie normalnie pochlastam bo poszło tyle tuszu... :x
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Może ustawiłeś na najlepszą jakość wydruku, wtedy tusz na folii długo schnie. Spróbuj wydrukować w trybie normalnym lub oszczędnym/szkicu i zobacz czy wysycha.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: DIY - rekonstrukcja skal

...:::SQL:::... pisze:- drukujemy ( max jakośc i ew. podkręcić ciut ilość tuszu )
Najwidoczniej to nie jest najlepszy sposób, spróbuję na laserówce...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Thereminator pisze:Może ustawiłeś na najlepszą jakość wydruku, wtedy tusz na folii długo schnie. Spróbuj wydrukować w trybie normalnym lub oszczędnym/szkicu i zobacz czy wysycha.
Raczej należy wybrać odpowiedni rodzaj nośnika do wydruku. We właściwościach drukarki w której zakładce dodanej przez driver i soft drukarki znajdziesz opcje wybierani rodzaju papieru - po polsku folia transparentna.

Na zwykłym papierze drukarka "wyżyguje" straszne ilości tuszu (nawet w zwykłej jakości roboczej) z racji wysokiej nasiąkliwości takiego papieru w stosunku do papieru foto (z wysoką jakością).

Fotograficzny papier foto w wysokiej jakości i okolo 5-8 krotnie mniejsze zużycie tuszu w stosunku do zwykłego papieru w trbie roboczego wydruku.
Konstanty Chitulescu
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Konstanty Chitulescu »

Są dwa rodzaje folii do druku: Do drukarek atramentowych i do drukarek laserowych. Na folii do drukarek laserowych tusz nie wsiąka.
Pozdrawiam K. Ch
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tak wiem że jest ustawienie drukarki żeby drukowała na folii, tak też uczyniłem. Kolega wyżej ma rację, możliwe że mam złą folię :twisted: Zleciłem wydruk na drukarce laserowej, zobaczymy...
Pozdrawiam Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU