Zgodnie z oryginałem 31V.Wiech pisze: pt, 14 listopada 2025, 17:14 Witam
Jakim napięciem jest zasilany ten wzmacniacz?
Pozdrawiam
Wiesław
Pozdrawiam,
A.
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Zgodnie z oryginałem 31V.Wiech pisze: pt, 14 listopada 2025, 17:14 Witam
Jakim napięciem jest zasilany ten wzmacniacz?
Pozdrawiam
Wiesław

Płytka duża bo przewidziana była opcja montażu na niej tranzystorów mocy na kątowniku z blachy.AZ12 pisze: ndz, 16 listopada 2025, 16:06 Witam
Coś trochę duża ta płytka. Miejsca przylutowania przewodów do tranzystora stabilizacji termicznej dobrze jest zabezpieczyć koszulkami.

Czyli tak jak na zdjęciu poniżej.Olkus pisze: ndz, 16 listopada 2025, 20:20Płytka duża bo przewidziana była opcja montażu na niej tranzystorów mocy na kątowniku z blachy.

Tak jest. Robiono tak w czasach gdy rezystory o rezystancji poniżej 1 Ω nie były łatwo dostępne w polskich sklepach.

Prąd spoczynkowy wynosi jakieś 7mA w przypadku tranzystorów sterujących. Na rezystorach 24R spadek napięcia to około 170mV, z czego wychodzi właśnie 7mA. Spadł też maksymalny prąd z jakim "startował" wzmacniacz po zmianie tych rezystorów, ale jeszcze przed korektą układu regulacji tegoż prądu. Pewnie pomógł wzrost prądu bazy.Romekd pisze: śr, 18 marca 2026, 19:36 Czołem.
Jeżeli zmniejszyłeś wartość rezystorów R13 i R14 do 24 Ω, to w Twoim układzie tranzystory sterujące pracują z prądem spoczynkowym bliskim prądowi spoczynkowemu tranzystorów mocy (prąd tranzystorów sterujących może teraz wynosić ok. 20...25 mA). Jeśli te tranzystory są tylko ciepłe, to układ może poprawnie pracować. Jakim napięciem zasilasz swój wzmacniacz?
Pozdrawiam
Romek

Na schemacie krzem bo footprinty pasowałyRomekd pisze: śr, 18 marca 2026, 20:32 Zapomniałem, że końcowe tranzystory są germanowe, a to wszystko zmienia (na schemacie były krzemowe)...W takim razie czekam na wyniki pomiarów. Ciekaw jestem jaką moc wyjściową będzie miał ten wzmacniacz.
Pozdrawiam
Romek