Regulator temperatury RIT-32. ELCAL Łódz.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Regulator temperatury RIT-32. ELCAL Łódz.

Post autor: atom1477 »

Takie cudo mi wpadło w ręce. Drogą zdobyczną.
Pewna firma w której byłem, kupiła sobie stary i z zewnątrz zdezelowany choć wewnętrznie nieuszkodzony piec hartowniczy (polska produkcja z PRLu, niestety teraz nie pamiętam jaki konkretnie model).
W zestawie sprzedawca dorzucił taki (niepodłączony) regulator. A że firma od razu chciała żeby to przerobić na jakieś współczesne sterowanie PLC, to ten regulator trafił na półkę i raczej by tam tylko leżał zanim by poszedł na przemiał.
Przód 1.jpg
Góra 1.jpg
ELCAL 1.jpg
ELCAL 2.jpg
(oryginalne śrubki które tutaj są odkręcone, oczywiście mam :D)
Nie byłem nim specjalnie zainteresowany, dopóki go z ciekawości rozkręciłem. Jak w środku zobaczyłem importowaną lampę ECC85, oraz tranzystor TG5, to już wiedziałem że będzie mój :D No i po pracy już był w moim plecaku (oczywiście po rozmowie z prezesem).
Publikuję bo ma dość ciekawą konstrukcję, oraz dlatego że nie znalazłem o nim żadnych informacji w internecie.
Rok produkcji 1970. Numer seryjny dość wysoki, więc chyba wyprodukowano tego sporo sztuk.
Pomiar jest realizowany ustrojem elektromagnetycznym, co jeszcze nie jest dziwne jak na tamte czasy.
Wykrywanie osiągnięcia zadanej temperatury jest realizowane przesłoną przymocowaną do wskazówki. Przesłona wjeżdża w dwuczęściową cewkę, i coś zmienia w obwodzie elektronicznym:
Przesłona 1.jpg
To też chyba jeszcze jest standardem jak na tamte czasy. Wtedy się jeszcze stosowało jakieś zwierciadła czy inne cuda przyczepiane do galwanometrów.
Natomiast zaskoczyło mnie zastosowanie importowanej lampy ECC85. Dlaczego nie krajowa? No i połączenie tego z tranzystorem TG5.
Lampa produkcji DDR (Röhrenwerk Anna Seghers):
Lampa 1.jpg
TG5 klasyczny nowszy (tzn. nie zielony):
TG5 1.jpg
TG5 2.jpg
Natomiast najdziwniejszą rzeczą jest to, że to pracuje na napięciu zmiennym 50 Hz. Tzn. nie ma tam prostownika ani filtru zasilania.
Napięciem anodowym, jak i napięciem zasilającym tranzystor TG5, jest napięcie zmienne wprost z transformatora.
Transformator to TS18/3/676. Niestety nie znalazłem jego pełnej dokumentacji. Jest tylko szczątkowa podająca jedno z napięć: to żarzeniowe równe 6 V (nawet bez wzmianki że to 6.3 V, więc może to nawet nie jest 6.3 V tylko równe 6 V?).
Chyba nie byłem pierwszym który to rozkręcił, nie miej jednak stan wnętrza jest praktycznie idealny:
Wnętrze 1.jpg
Wnętrze 11.jpg
Mam jeszcze kilka zdjęć, oraz rozrysowany schemat, ale wyczerpałem limit załączników na ten post.
Pomiar oscyloskopem wykazał że jest tam generator wzbudzający się na około 50 MHz. Przesłona po wjechaniu w cewkę powoduje zerwanie drgań.
Zmieniają się wtedy punkty pracy lampy generatora, i druga lampa sterująca przekaźnikiem wyłącza go. Cewka przekaźnika ma dołączony kondensator 10 uF, który wygładza impulsy prądowe 50 Hz. Prostowaniem prądu zajmuje się sama lampa ECC85.
Natomiast co konkretnie robi tu tranzystor TG5 to nie udało mi się jeszcze dojść.
Jak ktoś ma pełniejsze dane transformatora TS18/3/676 to niech wrzuci, to się zrobię dokładniejszą analizę i wrzucę. Póki co nie chciałem tego rozlutowywać więc i nie mam jak łatwo pomierzyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Regulator temperatury RIT-32. ELCAL Łódz.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
U mnie na strychu leży coś podobnego, ale do 100 stopni Celsjusza i raczej ma około 40-45 lat, lampy na pewno tam nie będzie.
U mnie jest tylko opis, że czujnik Pt100 czy coś w tym stylu jest potrzebny, zasilanie mojego cudaka to 6V DC, podłączając zasilanie i jakiś rezystor zamiast czujnika uzyskałem pewne wychylenie czyli elektronika "żyje"
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Gratuluję koledze eksponatu :D Lampa dostawała anodowe bezpośrednio z sieci a żarzenie z TS18? No i pomysłowy sposób ustawiania temperatury- działało to pewnie troche jak wykrywacz metalu - kiedy blaszak weszła między cewki to następuwało wykrycie metalu i zapisanie temperatury.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wg zestawienia, które pobrałem z sieci lata temu (więc nie pamiętam, kto je popełnił), TS18/3 ma napięcia wtórne 210/38/6/8,5 V o prądach odpowiednio 0,035/0,035/1,2/1,2 A
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Szrot majster pisze: czw, 5 marca 2026, 16:31 Witam!
U mnie na strychu leży coś podobnego, ale do 100 stopni Celsjusza i raczej ma około 40-45 lat, lampy na pewno tam nie będzie.
U mnie jest tylko opis, że czujnik Pt100 czy coś w tym stylu jest potrzebny, zasilanie mojego cudaka to 6V DC, podłączając zasilanie i jakiś rezystor zamiast czujnika uzyskałem pewne wychylenie czyli elektronika "żyje"
PT100 to precyzyjny czujnik platynowy, szeroko stosowany w automatyce przemysłowej, a przynajmniej kiedyś był, nie wiem jak obecnie.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam.
Czy u nas na Forum był prezentowany układ z lampą UBL21 i przekaźnikami?
To mogło być jakieś szkolne demo dydaktyczne?
"Chodzi mi po głowie" ten układ i nie pamiętam już, skąd go znam.
Na podwójnej triodzie z prostowaniem jedną z triod dla siebie samej
nie był też jakiś układ u Wojciechowskiego?Albo w "Młodym Techniku"?
Tak mnie wzięło na wspominki a propos tego postu.
Pozdrawiam.
Jacedk"b/t"
PS: dane TS18/3 zgadzają się z tym, co Kolega "Thereminator" był uprzejmym
podać. Mam ściągnięty ten katalożek "ZATRA"-y.