JVC RX-503BK- "zero" dyskryminatora

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

JVC RX-503BK- "zero" dyskryminatora

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Trafił mi się taki cudak, sprzedawca zobaczył przed wysyłką, że nie chodzi stereo, choć ten amplituner serwisował lata temu, rozjechał się dyskryminator, przez co nie wyszukuje automatycznie stacji a stereo jest 50kHz ponad stacją, w tym przypadku ESKA Grudziądz na 90,6MHz
JVC.jpg
jvc_rx-503bk_rx-503lbk_compressed (1).pdf
Zrzut ekranu 2026-03-03 164401.png
Którym filtrem pokręcić i jak to zmierzyć?
Amplituner unikatowy, nie wiem czy w Polsce jest ich więcej niż 1-2 sztuki.
Sprzedający obniżył cenę o 100zł , to naprawdę piękny amplituner z fajnym, cyfrowym equalizerem i tranzystorową końcówką mocy
Może Kolega RomekD albo Kolega zjawisko pomogą?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: JVC RX-503BK- "zero" dyskryminatora

Post autor: Romekd »

Czołem.
Masz tam dwa obwody strojone, przy czym ten z prawej strony służy do regulacji zera detektora, a ten po lewej stronie służy do regulacji liniowości, przez co ma wpływ zarówno na ustawienie zera jak i poziom zniekształceń THD. Poprtawnym podejściem byłoby zdemontowanie obu filtrów i bardzo ostrożne wymontowanie z nich rurkowych kondensatorów ceramicznych, które standardowo pokrywają się siarczkiem srebra i zmieniają swoja pojemność. Należy je wymontować, dokładnie przemyć rozpuszczalnikiem nitro (z zewnątrz i w środku rurki), po czym zmierzyć ich pojemność i dokładnie o takiej pojemności zamontować na zewnątrz filtrów kondensatory ceramiczne NP0. Jeżeli kondensatory nie zostaną wymienione na nowe, to obwody będą niestabilne i częstotliwość będzie fluktuować, więc z czasem będzie potrzebna ponowna regulacja. Poniżej schemat z zaznaczonymi obwodami demodulatora FM (prawym reguluje się "zero", lewym poziom THD na minimum).
Cewki demodulatora.png
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Ja może zostanę tu "zjedzony" ale przez 3 zastrzyki szczepionki nie dam rady rozebrać tak małego filtra jaki tam jest, z tego też powodu nie tykam się SMD, robię rzeczy duże, gdzie nie ma ryzyka, że drgnie ręka i mały detal spadnie na ciemną podłogę, porwie go kot czy coś się przegrzeje, złamie, odpadnie i tak dalej.
Spróbuję zestroić, nie robię tego na zarobek, że ktoś przylezie z pretensjami, niemniej jednak i takie "serwisy" są- sam znam takiego palanta, co zamiast nowego kondensatora w Tarabanie, gdzie ma być 1000-2200uF wsadził starą Elwę 470uF, bo "babcia i tak głucha jest", strasznie to grało a on 50zł skasował z emerytki.
Z tego co wiem, to amplitunery z PLL na to "chorują", szczególnie te stare, gdzie były tego typu obwody p.cz., bo później coraz rzadziej takie rozwiązania stosowano.
A teraz jest SDR w 90% tunerów FM, nie liczę modeli audiofilskich za 5-30 tysięcy złotych, które mają na ogół bebechy jak 30-40 lat temu.
A jak mam to zestroić?
Czy mam mierzyć 0V na punktach TP102?
Zepsuje się to się zepsuje.....nie zaraz na pewno, wtedy kupię zbliżony filtr na Aliexpress, bo są dostępne.
A jakie jest nacięcie na rdzeniu?
Bo wolałbym nic nie połamać
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Nie dostałem odpowiedzi, ile V ma być na punkcie pomiarowym TP102?
Filtrów i tak nie będę rozbierał, bo są za małe i uwalenie filtra powoduje konieczność szukania "dawcy" filtra a ja nie kupię tego inaczej niż wysyłkowo.
Układ p,cz AM/FM jest tu typowy dla tysięcy tunerów i amplitunerów z tamtych lat, ale nie chcę zepsuć.
Czy ma być ustawione 90,65MHz czy ręcznie 60,6MHz wklepać?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Najprostszym sposobem (przy braku przyrządów) będzie dokładne ustawienie na wskaźniku częstotliwości odbieranej stacji (nie o 50 kHz wyższej, tylko właściwej), a następnie delikatne, powolne strojenie filtru T105 (na początku można wyłączyć blokadę szumów, co często ma miejsce po włączeniu trybu MONO), dla uzyskania odbioru stereofonicznego (to już po wstępnym ustawieniu filtru; w wielu tunerach zapala się wówczas napis "TUNED", czyli dostrojony, co wskazuje na obecność stacji o właściwym poziomie sygnału i poprawne ustawienie "zera"). Możesz następnie sprawdzić czy odbiornik będzie się zatrzymywał na stacjach przy automatycznym strojeniu. Jeśli tak, uznaj proces dostrajania za ukończony, jeśli nie, możesz przeprowadzić drobną korektę ustawienia T105. Filtru T106 nie reguluj, gdyż do tego potrzebny jest dobry generator w.cz., który zapewni dewiację częstotliwości na odpowiednim poziomie oraz miernik zniekształceń THD, bez którego nie warto podchodzić do strojenia obwodu T106. Ja nie mierzę napięcia "zera" w japońskich tunerach, może mam wyczucie i szczęście, a strojenia dokonuje za pomocą kilku przyrządów warsztatowych, o których wcześniej wspomniałem (zawsze wymieniam kondensatory w filtrach na nowe).

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Rdzeniem reguluj filtr powoli, przekręcając najpierw pół obrotu w lewo, a jeśli odbiór stacji się nie powiedzie, wróć do wcześniejszego ustawienia i znowu obróć rdzeń, ale tym razem w prawo. Odstrojenie jest niewielkie i powinno dać się łatwo skorygować. Poniżej rysunek płytki z zaznaczonym na czerwono filtrem, który należy dostroić.
JVC.png

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
Mała korekta i zapaliły się od razu symbole TUNED i STEREO, tuner zatrzymuje się na stacjach przy automatycznym szukaniu.
ESKA_Grudziądz.jpg
ESKA, odległość 6km
Radio Gdańsk_Kwidzyn.jpg
Radio Gdańsk z nadajnika Kwidzyn, odległość około 45km
Radio PiK_Trzeciwiec.jpg
Nasza Bydgoska rozgłośnia PiK, odległość około 60km
RMF_Trzeciewiec.jpg
RMF FM z Trzeciewca, odległość około 60km
Dwa ostatnie nadajniki po 120kW ERP a szumią......Bory Tucholskie są na drodze sygnału i teren pagórkowaty, typowe dla północy Polski.
ESKA 0,1kW ERP.....to nawet na drucie gra i na igle do szycia butów.
Amplituner zostawię na całą noc w trybie czuwania, by zaformowały się elektrolity układu Stand-by, opartego jeszcze o klasyczny transformator.
Główne kondensatory to ELNA FOR AUDIO 8700uF
Końcówka mocy tranzystorowa, gra to bardzo ładnie z Altusami 300.