Czy rosyjskie lampy z drugiej połowy lat 80. były gorsze od wcześniej produkowanych?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czy rosyjskie lampy z drugiej połowy lat 80. były gorsze od wcześniej produkowanych?

Post autor: Romekd »

Czołem.
Niedawno kupiłem kilka sztuk lamp 6Ż5P. Sprzedający dodał mi do partii zakupionych lamp metryczkę z parametrami. Gdy porównałem jej treść z danymi katalogowymi lamp produkowanych w latach wcześniejszych zauważyłem spore różnice w tolerancji parametrów oraz w prognozowanej trwałości lamp. Wcześniej produkowane miały zdaniem producenta pracować co najmniej 5000 godzin, przy czym pod koniec tego okresu nachylenie charakterystyki z wcześniejszych 9 (+3/-2) mA/V mogło spaść do wartości nie mniejszej od 5,6 mA/V. Znamionowy prąd anodowy w typowym punkcie pracy miał w tych lampach wynosić 10 (±2,8) mA. W lampach 6Ż5P produkowanych w drugiej połowie lat 80. znamionowy prąd anodowy miał wynosić również 10 mA, ale z dopuszczalną tolerancją +4 mA/-5 mA, a gwarantowanym przez producenta okresem eksploatacji lampy miało być 1000 godzin (aż pięć razy mniej), przy czym kryterium dalszej przydatności lampy do eksploatacji miał być spadek nachylenia charakterystyki do wartości 4,8 mA/V, czyli sporo mniejszego a na dodatek uzyskiwanego już po 1000 godzinach, a nie po 5000 godzin. Czy to Waszym zdaniem oznacza drastyczny spadek jakości lamp elektronowych, produkowanych przez Rosjan po roku 1980? Poniżej noty katalogowe lampy 6Ż5P z lat wcześniejszych i tych z połowy lat 80.

Parametry lamp produkowanych wcześniej:
Dane katalogowe lampy 6Ż5P.png
I w lampach produkowanych mniej więcej od połowy lat 80.
6Ż5P_1986_1.jpg
6Ż5P_1986_2.2.jpg

Czyżby aż tak bardzo spadła jakość rosyjskich lamp? :roll: A może Rosjanie od tamtego okresu produkowali już dwa rodzaje lamp - gorsze i lepsze, przy czym mnie udało się kupić te gorsze...?

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Czy rosyjskie lampy z drugiej połowy lat 80. były gorsze od wcześniej produkowanych?

Post autor: Locutus »

Wyścig zbrojeń z USA doprowadził w latach 80tych gospodarkę ZSRR do ruiny - spadek jakości lamp może być tego pochodną.
Seria E, EW zwykle miała mniejsze tolerancje rozrzutu parametrów.
„A szlakiem zuchwałym prowadzi ją wódz, Łupaszka bohater nieznany”
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Czy rosyjskie lampy z drugiej połowy lat 80. były gorsze od wcześniej produkowanych?

Post autor: Radiowiec »

Przy tej cenie to myślę że nie masz co się martwić o ten skrócony czas pracy... 8)