Powitanie

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Pietrala
15...19 postów
15...19 postów

Re: Powitanie

Post autor: Pietrala »

Mierząc częstotliwościomierzem w głowicy UKF okolicy cewki z aluminiowym rdzeniem wyszło mi
95,5MHz dla stacji nadającej na 106,1.
Czyli zmierzyłem chyba cz. oscylatora, którą odejmuje się od cz. stacji i jest cz.pośr..
Mierzona cz. zmienia się w czasie strojenia.
Miernik zbierał sygnał przez pętlę indukcyjną.
Niestety nie zbiera p.cz. na wyjściu głowicy,bo chyba za mały sygnał.
Czy sprawę załatwi wzmacniacz w.cz przed miernikiem cz.?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Prawidłowa częstotliwość oscylatora winna być wyższa od odbieranej o 10,7 MHz {według standardu}. Pomiar częstotliwości pośredniej zmodulowanej FM można zmierzyć miliwoltomierzem w.cz. , ewentualnie obejrzeć rozmyty obraz na oscyloskopie i ocenić jego amplitudę. Częstotliwościomierz jest w tym przypadku nieużyteczny, chyba że dostarczymy na wejście niezmodulowany sygnał w.cz. lub p.cz. Ma Kolega oscyloskop do 50 MHz, a to pozwala zobaczy
i ocenić wszystkie przebiegi w tym odbiorniku w torze p.cz.:D
Pietrala
15...19 postów
15...19 postów

Doczytałem, że w starszych odbiornikach pracują heterodyny tzw.pod sygnałem.
Od cz.stacji odejmuje cz.heterodyny.
Obawiam się że podpięcie sondy oscyloskopu do wyjścia głowicy zdusi cz.pośrednirr
Pietrala
15...19 postów
15...19 postów

Jakiś pomysł na bufor , czy sondę nie obciążającą obwodu?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Pietrala pisze: pn, 16 lutego 2026, 15:43 Doczytałem, że w starszych odbiornikach pracują heterodyny tzw.pod sygnałem.
Od cz.stacji odejmuje cz.heterodyny.
Jeśli sadzisz, że tak jest na AM (fale długie i średnie, także krótkie ale było by to ew. możliwe na tych zakresach ) to pomyśl, dlaczego to jest niemożliwe w odb. radiofonicznym na zakresy fal dł/śr.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Pietrala pisze: pn, 16 lutego 2026, 15:46 Jakiś pomysł na bufor , czy sondę nie obciążającą obwodu?
Stosuje się oryginalne sondy 10:1, a amatorsko wystarczy szeregowy rezystor 10 k. Oczywiście pomiar z rezystorem nie będzie dokładny, ale tu chodzi o możliwość porównania sygnału w kilku miejscach. W zależności od anteny i siły sygnału odbieranej stacji napięcie na wyjściu głowicy może zawierać się w przedziale od ok 1 do nawet ponad 100 mV. :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Gdzieś na początku tego wątku polecałem zastosowanie zwykłej sondy oscyloskopowej, która przy częstotliwości maksymalnej np. 100 MHz lub więcej (takie pasmo przenoszenia mają sondy przełączone na tłumienie 10, gdyż przy ustawieniach 1:1 pasmo przeciętnej sondy osiąga tylko kilka MHz) może mieć pojemność wejściową od 6...15 pF i gdy poprzedzimy ją dodatkowym kondensatorem o pojemności od 0,6...1,5 pF otrzymamy sondę tłumiącą przez 100, ale za to o minimalnej pojemności wejściowej, która nie będzie rozstrajała mierzonego obwodu rezonansowego, a pozwoli zmierzyć amplitudę sygnału w.cz., która po przemnożeniu razy 100 da nam informację o rzeczywistym napięciu sygnału. Jako kondensator można nawinąć na grocie sondy kilka zwojów przewodu w izolacji i końcówka tego przewodu może już służyć do pomiarów napięcia w.cz. w obwodach odbiornika o wysokiej wartości składowej stałej napięcia.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .