Ustawiłem 1mA na pierwszym stopniu, 5mA na drugim, 30mA na końcówce ale na trzecim driverze nijak nie mogę ustawić powyżej 5mA. Dąże do 10mA..
Dyskretny STK
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Re: Dyskretny STK
Jołk że ile to jest 1% czy 5% z zera
Ustawiłem 1mA na pierwszym stopniu, 5mA na drugim, 30mA na końcówce ale na trzecim driverze nijak nie mogę ustawić powyżej 5mA. Dąże do 10mA..
-
Misiek13
- 375...499 postów

Zgrubnie przejrzałem ten wątek i czy mógłbyś pokazać to na schemacie?onyx1944 pisze: czw, 12 lutego 2026, 20:34 Jołk że ile to jest 1% czy 5% z zera
Ustawiłem 1mA na pierwszym stopniu, 5mA na drugim, 30mA na końcówce ale na trzecim driverze nijak nie mogę ustawić powyżej 5mA. Dąże do 10mA..![]()
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Witam
Schemat obecnie wygląda jak w załączniku, jeden plik pdf drugi z ltspice, ze zmienionym rozszerzeniem.
Schemat obecnie wygląda jak w załączniku, jeden plik pdf drugi z ltspice, ze zmienionym rozszerzeniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Misiek13
- 375...499 postów

Jeżeli masz na myśli stopień z T9 i T11 to moim zdaniem aby on prawidłowo działał przy prądzie spoczynkowym to R9 powinien być praktycznie równy R10. Jeżeli chcesz żeby prąd płynący przez ten stopień wynosił 10mA to ich wartość powinna być rzędu 62 omy dla temperatury złącza 25 stopni. Licząc bardziej dokładnie R9 mógłby być nieco większy gdyż spadek napięcia na nim jest o 30mV większy niż na R10 czyli około 65 omów. W szacunkach pomijam prąd bazy T10 i T12 ponieważ jest to wartość rzędu 0,5mA. Nie symulowałem tylko liczyłem w pamięci.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
A nie szło by zrobić na zasadzie końcówek z Amatora , tych na 2N3055?
Bo o ile GML026 jest pełno na aukcjach internetowych czy OLX, o tyle zdobycie układów STK4191VII czy STK463/465, które nie są syfem do pierwszego włączenia( dobre są układy STK firmy PMC i w zeszłym roku dwie hybrydy wymieniałem na PMC- jedną zabiła fotowoltaika, drugą zimny lut na cewce obwodu Zobla).
myślałem o tranzystorach SMD(obecne mają spory prąd kolektora i Uce też)i przyklejonych specjalnym klejem 2N6488/2N6491.
A nie szło by zrobić na zasadzie końcówek z Amatora , tych na 2N3055?
Bo o ile GML026 jest pełno na aukcjach internetowych czy OLX, o tyle zdobycie układów STK4191VII czy STK463/465, które nie są syfem do pierwszego włączenia( dobre są układy STK firmy PMC i w zeszłym roku dwie hybrydy wymieniałem na PMC- jedną zabiła fotowoltaika, drugą zimny lut na cewce obwodu Zobla).
myślałem o tranzystorach SMD(obecne mają spory prąd kolektora i Uce też)i przyklejonych specjalnym klejem 2N6488/2N6491.
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Kolega "Szrot Majster":
widziałem,że ktoś na Zachodzie zrobił to "dyskretnie" i się chwalił tym w internecie.
Rozumiem,że chodzi o STK, jako wzmacniacz mocy hybrydowy, a nie zasilacz hybrydowy
STK, bo i takie mi się trafiły.
Pozdrawiam,
Jacek"b/t"
widziałem,że ktoś na Zachodzie zrobił to "dyskretnie" i się chwalił tym w internecie.
Rozumiem,że chodzi o STK, jako wzmacniacz mocy hybrydowy, a nie zasilacz hybrydowy
Pozdrawiam,
Jacek"b/t"
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

PS do powyższego:
Przegląd od AI
I repaired the burnt channel of the STK : r/electronics
STK amplifier modules (hybrid ICs) can be replaced with discrete component circuits, often constructed on custom PCBs to fit the original footprint. Common replacements involve building a complementary Darlington output stage (e.g., using TIP142/TIP147) for power packs like the STK0050, or designing full Class AB, differential-input amplifiers for driver-stage ICs.
Przegląd od AI
I repaired the burnt channel of the STK : r/electronics
STK amplifier modules (hybrid ICs) can be replaced with discrete component circuits, often constructed on custom PCBs to fit the original footprint. Common replacements involve building a complementary Darlington output stage (e.g., using TIP142/TIP147) for power packs like the STK0050, or designing full Class AB, differential-input amplifiers for driver-stage ICs.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Dziekuje, w symulacjach się zgadza ok 10mA, jakoś ta wartość rezystancji wydawała mi się za niska i wbrew obliczeniom nawet nie brałem jej do symulacji, mój błądMisiek13 pisze: sob, 14 lutego 2026, 08:13 Jeżeli masz na myśli stopień z T9 i T11 to moim zdaniem aby on prawidłowo działał przy prądzie spoczynkowym to R9 powinien być praktycznie równy R10. Jeżeli chcesz żeby prąd płynący przez ten stopień wynosił 10mA to ich wartość powinna być rzędu 62 omy dla temperatury złącza 25 stopni. Licząc bardziej dokładnie R9 mógłby być nieco większy gdyż spadek napięcia na nim jest o 30mV większy niż na R10 czyli około 65 omów. W szacunkach pomijam prąd bazy T10 i T12 ponieważ jest to wartość rzędu 0,5mA. Nie symulowałem tylko liczyłem w pamięci.
Płytkę mam ze "zgrilowanymi" tranzystorami, zostaje tylko dołożyć odpowiednie rezystancje i znaleźć czas by to pomierzyć.
Obawiam się o tę diode D2, wbrew zaleceniom zostawiłem, zobaczymy czy 4148 wystarczy tutaj.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!ballasttube pisze: sob, 14 lutego 2026, 21:04 Kolega "Szrot Majster":
Pozdrawiam,
Jacek"b/t"
Tu pewnie chodzi o Darlington Power Pack....bywały często i nie tylko SANYO, bo i SONY te układy robiło oraz SANKEN.
Fakt jest taki, że to układ o dużo mniejszej skali integracji niż STK465 czy STK4161/4191, to właściwie skompensowane termicznie tranzystory Darlingtona wraz z tranzystorem od stabilizacji prądu spoczynkowego, stosowano to zdecydowanie w lepszym sprzęcie.
Wewnątrz tak to wygląda Dla porównania STK463 Albo ten chiński Jak widać te do tańszego sprzętu są większej skali skomplikowania.
STK zasilacze się spotykało w magnetowidach i niektórych TV kineskopowych z lat 80/90-tych
Oto jeden z nich, u nas był też "mityczny" GL-033 z Telpodu, którego chyba nikt nie widział, bo w TV VELA był zrobiony "na piechotę" z 2N3055, ja go nie spotkałem nigdy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.