Witam
Ostatnio wpadłem na pomysł przystosowania w/w dekodera stereo do współpracy z demodulatorem FM w odbiorniku lampowym. Pomyślałem, że wymienię tranzystor wejściowy SC206 na BC107B, który ma większe wzmocnienie prądowe, dzięki czemu zwiększy się impedancja wejściowa. Napięcie zasilania chcę zwiększyć z 15 V do 24 V aby mógł przyjąć bez przesterowania większy sygnał (do kilku woltów) bez obawy przesterowania. W sieci znalazłem schemat i opis działania, niestety po niemiecku...
http://funkhiller.de/stereofonie.html#top
Dekoder stereo RFT Tonfunk SD-1
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Dekoder stereo RFT Tonfunk SD-1
Ratujmy stare tranzystory!
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Dekoder stereo RFT Tonfunk SD-1
Jeśli Kolega posiada wersję to jest ona przystosowana do lampy. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Re: Dekoder stereo RFT Tonfunk SD-1
Witam!
Ja to samo zrobiłem z TA7343AP, o tyle fajny układ, że możesz go zasilać w przedziale 4,5-12V czyli z wyprostowanego i odfiltrowanego napięcia żarzenia.
A jeszcze jedno.....na wejściu ma być 100nF 100V a nie 1-4,7uF bo tylko dym zobaczysz
Z MC1310/A290D też idzie ale trzeba albo zrobić powielacz Delona albo dowinąć drutem, nawet skrętką, by było te 111-14V na kondensatorze filtra.
Oczywiście downięte uzwojenie łączymy z uzwojeniem żarzenia lamp by zasilić taki dekoder.
SD1 to "skórka za wyprawkę", jak jest rozstrojony to gra paskudnie, jego następcy były stosowane do połowy lat 80-tych, REMA Toccata bywała z dekoderem na cewkach jak i PLL, ja mam obie wersje, ten na cewkach co ciekawe w "oryginalnej" wersji NRD 88-100MHz
Ja to samo zrobiłem z TA7343AP, o tyle fajny układ, że możesz go zasilać w przedziale 4,5-12V czyli z wyprostowanego i odfiltrowanego napięcia żarzenia.
A jeszcze jedno.....na wejściu ma być 100nF 100V a nie 1-4,7uF bo tylko dym zobaczysz
Z MC1310/A290D też idzie ale trzeba albo zrobić powielacz Delona albo dowinąć drutem, nawet skrętką, by było te 111-14V na kondensatorze filtra.
Oczywiście downięte uzwojenie łączymy z uzwojeniem żarzenia lamp by zasilić taki dekoder.
SD1 to "skórka za wyprawkę", jak jest rozstrojony to gra paskudnie, jego następcy były stosowane do połowy lat 80-tych, REMA Toccata bywała z dekoderem na cewkach jak i PLL, ja mam obie wersje, ten na cewkach co ciekawe w "oryginalnej" wersji NRD 88-100MHz