PCC85 RFT żarzenie.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
AZ12
- 3125...6249 postów

PCC85 RFT żarzenie.
Witam
Ostatnio postanowiłem sprawdzić duotriodę PCC85 RFT, zmierzyłem jej napięcie żarzenia i wyniosło około 7,5 V, katalogi podają średnio 9 V. Wiem, że jest różnica napięcia żarzenia lamp różnych producentów, ale aż z tak dużą dla lampy małej mocy spotkałem się po raz pierwszy.
Ostatnio postanowiłem sprawdzić duotriodę PCC85 RFT, zmierzyłem jej napięcie żarzenia i wyniosło około 7,5 V, katalogi podają średnio 9 V. Wiem, że jest różnica napięcia żarzenia lamp różnych producentów, ale aż z tak dużą dla lampy małej mocy spotkałem się po raz pierwszy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Romekd
- moderator
Re: PCC85 RFT żarzenie.
Czołem.
Nie wiem w jaki sposób uzyskałeś takie dane dla PCC85. Z tego co sobie przypominam wszyscy znani mi producenci produkowali tę lampę z żarzeniem 9 V/0,3 A (napięcie maksymalne nie mogło przekraczać wartości 9,5 V). Moc tracona w grzejniku zarówno dla ECC85, żarzonej napięciem 6,3 V, jak i PCC85, żarzonej napięciem 9 V powinna wynosić około 2,7 W (od tej mocy zależy temperatura katod). Napięcie 7 V przy 0,3 A miała lampa PCC84. Dokonywałeś pomiaru przy nagrzanej już dobrze lampie i przy prądzie grzejnika 0,3 A?
Pozdrawiam
Romek
Nie wiem w jaki sposób uzyskałeś takie dane dla PCC85. Z tego co sobie przypominam wszyscy znani mi producenci produkowali tę lampę z żarzeniem 9 V/0,3 A (napięcie maksymalne nie mogło przekraczać wartości 9,5 V). Moc tracona w grzejniku zarówno dla ECC85, żarzonej napięciem 6,3 V, jak i PCC85, żarzonej napięciem 9 V powinna wynosić około 2,7 W (od tej mocy zależy temperatura katod). Napięcie 7 V przy 0,3 A miała lampa PCC84. Dokonywałeś pomiaru przy nagrzanej już dobrze lampie i przy prądzie grzejnika 0,3 A?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Takie wyniki może też dawać lampa z pogorszoną próżnią.
-
zygmuntf
- 25...49 postów

-
Romekd
- moderator
Masz rację, bo obecność gazów wewnątrz lampy będzie miała wpływ na szybkość odbierania ciepła z grzejnika, a to spowoduje spadek jego temperatury i rezystancji, więc prąd znamionowy 0,3 A będzie występował przy niższym napięciu na grzejniku. Tylko czy taki stan lampy nie powinien już wpłynąć na wygląd lustrzanej powierzchni pochłaniacza gazów na wewnętrznej powierzchni balona?
Pozdrawiam
Romek
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam ponownie
To akurat można potwierdzić lub wykluczyć poprzez pomiar emisji, niebawem to zrobię...
Ratujmy stare tranzystory!
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Getter wizualnie może być wręcz idealny.
-
Romekd
- moderator
A jak przedstawia się wygląd żarzących się przy tym obniżonym napięciu żarzenia katod lampy w stosunku do wyglądu nagrzanych katod innych lamp (jasność, barwa), w których grzejniki zasilane są napięciem znamionowym? Powinno dać się zaobserwować spadek temperatury katody i właśnie spadek jej emisji podczas dokonywania pomiarów. Przy pogorszeniu się próżni powinno się również zauważyć wzrost prądu jonowego w lampie i to nawet przy wyłączonym żarzeniu.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
-
marekb
- 625...1249 postów

Kiedyś badałem napięcie żarzenia PCL86 bo różnie podają katalogi producentów. Trochę się zdziwiłem, bo lampa prąd znamionowy 0,3A miała przy napięciu 13,5V a zwiększanie napięcia do ok. 15V nie zmieniało tej wartości. Oczywiście moc żarzenia rosła. Takie zachowanie wynika ze wzrostu rezystancji włókna żarzenia wraz z temperaturą. Wracając do PCC85, to też zaobserwowałem, że lampa produkcji RFT prąd 0,3A osiągnęła przy napięciu 7,5V. Wygląda że to nie przypadek. Wniosek powinien być jeden, nie istotny jest prąd żarzenia a moc. Jeżeli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
-
atom1477
- 625...1249 postów

O moc też nie chodzi. Chodzi o temperaturę katody.
A ta może zależeć też od temperatury otoczenia.
A ta może zależeć też od temperatury otoczenia.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Z tego co powszechnie wiadomo, katoda, podobnie jak reszta elementów wewnątrz lampy, otoczona jest próżnią. 
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
Romekd
- moderator
Temperatura katody zależy głównie od mocy w niej traconej (od mocy traconej w grzejniku), choć w pewnym stopniu zależy również od temperatury pozostałych elektrod, w tym anody, a ta w zależności od poziomu obciążenia lampy może przyjmować różne wartości. Co może wydawać się pozornie dziwne, temperatura katody nieznacznie rośnie gdy przestaje się pobierać z niej elektrony (przy zatkanej lampie elektrony o największych energiach po ich wyemitowaniu są ponownie przechwytywane przez katodę, oddając jej swoją energię i podnosząc nieznacznie temperaturę, co może w pewnym stopniu wyjaśniać przyczynę szybszej utraty emisji w lampach, w których włączone jest tylko żarzenie - przy wyższej temperaturze szybciej tworzy się warstwa pośrednia w aktywnej części katody; obniżenie napięcia grzejnika usuwa ten problem). Kiedyś przeprowadziłem eksperyment z lampą 6P3S-E mierząc bardzo precyzyjnie wartość pobieranego przez grzejnik katody prądu przy stałym napięciu żarzenia. Prąd grzejnika bez płynącego prądu katody był wyraźnie niższy niż przy pojawieniu się prądu katody, po czym temperatura anody powoli się podnosiła, wskutek traconej w niej mocy i wówczas prąd grzejnika ponownie zaczynał spadać, co oznaczało, że podnosi się temperatura katody. Temperatura katody rosła, gdyż wzrastało promieniowanie podczerwone emitowane do wewnątrz przez rozgrzaną wewnętrzną powierzchnię anody i siatki drugiej. Zmiana temperatury zewnętrznej wpływała na temperaturę balona lampy, a więc i wszystkich elektrod, w tym katody. Tak więc sytuacja po włączeniu prądu anody i siatki drugiej wyglądała tak, że najpierw prąd grzejnika nieznacznie wzrastał (katoda nieco stygła), a następnie znowu się obniżał (temperatura katody ponownie rosła). Mierząc bardzo dokładnie prąd płynący przez grzejnik przy stałym napięciu zasilania i znając współczynnik temperaturowy rezystancji włókna, można w pewnym stopniu oceniać temperaturę katody.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek