BenK pisze: pt, 23 stycznia 2026, 08:56
dziekuje za odpowiedz , pomecze troche temat
piszesz o pominieciu tego fragmentu z LF442 ?
Tak. U11, U12, U13, U14 i współpracujących elementów można nie montować, chyba, że się dobierze odpowiednio OC1 i OC2. Jak pisałem - trafiłem raz przypadkiem tak, że dawały sensowne wyniki, drugi raz mi się nie udało mi się tego osiągnąć.
BenK pisze: pt, 23 stycznia 2026, 08:56CD4051 mozna zastapic seria 74 czy nie bardzo ?
te układy to klucze CMOS pracujące przy 12V zasilania. Jeżeli znajdziesz odpowiednik pracujący w tym zakresie napięć to tak. Ale 4051 są tanie i łątwe do kupienia, po co zmieniać?
BenK pisze: pt, 23 stycznia 2026, 08:56wydajnosc zasilaczy: anodowy to z 100mA (mniej?), siatki drugiej 25mA (?) , siatki perwszej (?)
Tak naprawdę te prądy maksymalne wynikają z czułości układów pomiaru prądu. Jak będziesz chciał mierzyć tylko lampy małej mocy np. EF86 czy ECC83 to spokojnie możesz mieć i mniejsza wydajność prądową zasilaczy, możesz też dobrać odpowiednio wzmocnienia wzmacniaczy pomiarowych prądu. Wydajność zasilacza napięcia ujemnego Us1 jest nieistotna, jego jedynym obciążeniem jest źródło prądowe na Q15