Panowie, mam dwa pytanie (mocno ze sobą się łączące)
Jak prawidłowo i bezpiecznie (tak dla lampy jak i P508) sprawdzić na nim lampy, dla których
A) nie pa podstawek w P-508; B) (siłą rzeczy łącznie z A) - nie ma dla nich parametrów w katalogu
Ad A - wpadły mi w ręce (i zaciekawiły jako lampy audio) kompaktrony (np. 13JZ8). Moje pytanie - jak prawidłowo i bezpiecznie je zmierzyć na P508? Wiadomo, że nóżki łączę wykorzystując wyprowadzenia po lewej stronie miernika, wiadomo, że sekcję triody i pentody mierzę odrębnie ale co ustawić na wybieraku obrotowym? same zera? czy przy takiej lampie z zewnętrz w pełni da się wykorzystać funkcje P508 jak pomiary izolacji, prądu i nachylenia?
Ad B - drugie pytanie mam o lampy np. QQE03/12 - nie mam jej katalogu moim (nie znalazłem w nim tez ich rosyjskiego odpowiednika jak GU17), ale podstawki są - czy mogę je zmierzyć?
z racji tego, ze to tetroda ze wspólną katodą to czy powinienem mierzyć anodę a1 przy A2 wiszącej w powietrzu (0 dla jej pozycji w podstawce), czy mogę je obie podpiąć jako A1 i A2?
Pomiary lamp spoza katalogu na P-508
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
BalROCK
- 75...99 postów

-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Re: Pomiary lamp spoza katalogu na P-508
Ad A. Jeśli wykorzystujesz gniazda po lewej to wybierak obrotowy Cię nie interesuje. Na nim możesz mieć ustawione cokolwiek. On odpowiednio krosuje połączenia podstawek z resztą przyrządu. W Twojej sytuacji wszystkie pomiary prowadzi się tak jak zazwyczaj, tylko że sam krosujesz podstawkę lampy do gniazdek po lewej stronie.
Ad B. Tu może być problem. W instrukcji napisane jest, że gdy badasz prąd A1 to A2 połączona jest przez rezystor 5k. Nie wiem, czy takie podejście nie przeciąży S2 lampy której prąd akurat nie jest badany... Jeśli odepniesz anodę jednej połówki lampy podczas pomiaru drugiej części to przeciążysz siatkę drugą, gdyż prąd który powinien płynąć przez anodę popłynie przez S2.
Ad B. Tu może być problem. W instrukcji napisane jest, że gdy badasz prąd A1 to A2 połączona jest przez rezystor 5k. Nie wiem, czy takie podejście nie przeciąży S2 lampy której prąd akurat nie jest badany... Jeśli odepniesz anodę jednej połówki lampy podczas pomiaru drugiej części to przeciążysz siatkę drugą, gdyż prąd który powinien płynąć przez anodę popłynie przez S2.
-
BalROCK
- 75...99 postów

Ad. A - pełna zgoda i dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń
Ad. B - sugerujesz, że 'zgaszeni' niemierzonej anody rezystorem 5k spowoduje wzrost prądu siatki 2 jako 'obocznej' drogi dla elektronów? - dobrze rozumiem. W QQE03/12 chyba tego ryzyka nie ma, bo siatka 2 jest wspólna dla obu sekcji i wyprowadzona na jednej nóżce, czytaj nie da się 'podnieść' tylko jednej sekcji siatki. Moim zdaniem (i zdaniem innych osób, z którymi się w miedzy czasie skonsultowałem) prą mierzony na nastawie S2 będzie po prostu wspólnym prądem sitaki sekcji I i II. Nieco zaburzony nierównomierny przez obecność tego rezystora 5K, ale chyba nie aż tak, żeby zrobić krzywdę.
Ad. B - sugerujesz, że 'zgaszeni' niemierzonej anody rezystorem 5k spowoduje wzrost prądu siatki 2 jako 'obocznej' drogi dla elektronów? - dobrze rozumiem. W QQE03/12 chyba tego ryzyka nie ma, bo siatka 2 jest wspólna dla obu sekcji i wyprowadzona na jednej nóżce, czytaj nie da się 'podnieść' tylko jednej sekcji siatki. Moim zdaniem (i zdaniem innych osób, z którymi się w miedzy czasie skonsultowałem) prą mierzony na nastawie S2 będzie po prostu wspólnym prądem sitaki sekcji I i II. Nieco zaburzony nierównomierny przez obecność tego rezystora 5K, ale chyba nie aż tak, żeby zrobić krzywdę.
-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Budowa tej lampy jest specyficzna. Tutaj mamy anody po obu stronach jednej katody i wspólną s2. To może być jeszcze ciekawiej - albo jedna z anod przejmie prąd z drugiego systemu, albo s2 przejmie ten prąd. Trzeba sprawdzić.
-
BalROCK
- 75...99 postów

zmierzyłem je (mam 17 sztuk) idąc naprostszą metodą - oba system pod prądem (czyli bez zmian nastaw w trakcie pomiaru), niemierzona anoda oczywiście przez ten wewnątrzny rezystor. Nic nie wybuchło i wszytsko się dało pomierzyć (wrócę do domu to wrzucę tutaj dokłądne nastawy dla potomnych).
Niestety wygląda na to, że albo taki pomiar ma jakąś wadę, albo moje oegzemplarze są bardzo zajechane. Na 17 sztuk znalazłem może 4, dla których prądy były akceptowalne (oczekiwałem ok. 12-14mA na sekcję) i w miarę równe sekcje (czytaj poniżej 15% różnic w Ia1 i Ia2). Is2 wahały się od ~2-3,5mA.Niestety ..., większość miała różnice Ia1 - Ia2 ponad 30% lub bardzo niską emisję. A są to w większości Philipsy wizualnie wyglądające bardzo ładnie.
Będę miał tani dostęp QQE03/12 od Tesli - zobaczę czy problme się powtórzy.
Niestety wygląda na to, że albo taki pomiar ma jakąś wadę, albo moje oegzemplarze są bardzo zajechane. Na 17 sztuk znalazłem może 4, dla których prądy były akceptowalne (oczekiwałem ok. 12-14mA na sekcję) i w miarę równe sekcje (czytaj poniżej 15% różnic w Ia1 i Ia2). Is2 wahały się od ~2-3,5mA.Niestety ..., większość miała różnice Ia1 - Ia2 ponad 30% lub bardzo niską emisję. A są to w większości Philipsy wizualnie wyglądające bardzo ładnie.
Będę miał tani dostęp QQE03/12 od Tesli - zobaczę czy problme się powtórzy.