Witam serdecznie
Jestem nowy na tym forum i chciałbym znaleźć specjalistę z Warszawy lub okolicy, który podejmie się renowacji mojego radia Philips 109a 13 i może powie mi coś na jego temat. Jestem całkowitym laikiem jeżeli chodzi o temat radii i wszystkiego co z tym związane. Chciałbym dowiedzieć się wszystkiego co jest z nim związane.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Renowacja radia Philips 109a – gdzie znaleźć sprawdzonego specjalistę?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Tomasz1982
- 2 posty

Renowacja radia Philips 109a – gdzie znaleźć sprawdzonego specjalistę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
tarasw
- 375...499 postów

Re: Renowacja radia Philips 109a – gdzie znaleźć sprawdzonego specjalistę?
Witam,
Mogę pogratulować radia.
Wszystko wskazuje na to że jest to polski przedwojenny Philips 109a (powinno być na tabliczce jeszcze oznaczenie -13).
Do tego nosi jeszcze ślady okupacji - tabliczka i (być może) ten ptak na wierzchu.
Proponowałbym zachować radio w stanie takim jak jest, a jest to stan bardzo dobry jak na wiek i nie próbować go naprawiać czy restaurować.
Ma ogromną wartość historyczną, ale uruchomienie musi być połączone z duża ingerencją w elektronikę (kondensatory i inne).
Zapraszam na Radiowe Pogaduchy - tam skrzykują się kolekcjonerzy i renowatorzy starych radioodbiorników.
W przypadku pytań - proszę o kontakt - pomożemy.
Pozdrawiam,
Wojciech Taras
Mogę pogratulować radia.
Wszystko wskazuje na to że jest to polski przedwojenny Philips 109a (powinno być na tabliczce jeszcze oznaczenie -13).
Do tego nosi jeszcze ślady okupacji - tabliczka i (być może) ten ptak na wierzchu.
Proponowałbym zachować radio w stanie takim jak jest, a jest to stan bardzo dobry jak na wiek i nie próbować go naprawiać czy restaurować.
Ma ogromną wartość historyczną, ale uruchomienie musi być połączone z duża ingerencją w elektronikę (kondensatory i inne).
Zapraszam na Radiowe Pogaduchy - tam skrzykują się kolekcjonerzy i renowatorzy starych radioodbiorników.
W przypadku pytań - proszę o kontakt - pomożemy.
Pozdrawiam,
Wojciech Taras
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Stan zewnętrzny rzeczywiście jest taki, że nie ma sensu przeprowadzać renowacji. Natomiast stan wnętrza jest nieznany, możliwe że jakaś ingerencja przez lata i tak już była, więc decyzję o uruchomieniu można podjąć dopiero po dokładnym obejrzeniu chassis z wierzchu i od spodu.
To oczywiście polski Philips 109A, wszystkie pozostałe (czeski, rumuński, austriacki) były w poziomej skrzynce.
To oczywiście polski Philips 109A, wszystkie pozostałe (czeski, rumuński, austriacki) były w poziomej skrzynce.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Podziwiam stan tego radioodbiornikaTomasz1982 pisze: sob, 17 stycznia 2026, 20:11 Witam serdecznie
Jestem nowy na tym forum i chciałbym znaleźć specjalistę z Warszawy lub okolicy, który podejmie się renowacji mojego radia Philips 109a 13 i może powie mi coś na jego temat. Jestem całkowitym laikiem jeżeli chodzi o temat radii i wszystkiego co z tym związane. Chciałbym dowiedzieć się wszystkiego co jest z nim związane.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Mam prośbę, czy może Kolega zrobić zdjęcie wnętrza tego radioodbiornika?
Pozdrawiam
Janusz
Stop banderyzmowi.
-
Tomasz1982
- 2 posty

Witam serdecznie,
Jest w mojej rodzinie od 1945 roku u prababci stał aż do 2000 roku może dlatego nic się z nim nie stało. Stan jest faktycznie prawie igła i wszystko jest jak najbardziej oryginalne i nie ruszane. Tak oczywiście, tylko jutro po południu jak wrócę do domu z pracy.
Pozdrawiam serdecznie
Jest w mojej rodzinie od 1945 roku u prababci stał aż do 2000 roku może dlatego nic się z nim nie stało. Stan jest faktycznie prawie igła i wszystko jest jak najbardziej oryginalne i nie ruszane. Tak oczywiście, tylko jutro po południu jak wrócę do domu z pracy.
Pozdrawiam serdecznie
-
tszczesn
- moderator
To co potrzebujesz z nim robić? Chcesz po prostu uruchomić, żeby grało? To i tak nie będzie dziś użytkowy przedmiot, nie ma jedynego używanego dziś zakresu UKF (czyli popularnie - FM), ma tyllko długie, średnie i krótkie, z modulacją AM, podatną na zakłócenia, do tego jest to reakcyjna jednoobwodówka trudniejsza w obsłudze i o kiepskich parametrach jako radio. No i wymaga zewnętrznej anteny. Jak jest w stanie fabrycznym to szkoda go ruszać Ja np. mam tylko jedno radio z fabrycznymi plombami.