Co jest grane?
Moderator: gsmok
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Co jest grane?
Na pw dostałem prośbę, jak nie wiadomo o co chodzi, choć autor napisał co i jak, to chodzi o to co zawsze, jedno mnie zastanawia, na pw dostałem info od kogoś, gdzie klikając na jego nick dostałem odpowiedź, że dany użytkownik nie istnieje. Ktoś mi to wytłumaczy?
-
atom1477
- 625...1249 postów

Re: Co jest grane?
Po prostu był to jakiś bot, który niedługo potem został usunięty przez moderatora.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Jestem wrażliwy na takie coś i podobne, jakiś czas temu przed północą dostałem info na telefon(?) choć to pierwszy raz, że wykonałem dwie transakcje kartą (zgadzał się numer karty i telefon) w Chile na sumę ponad 800zł, zablokowałem kartę itd itd....kasę bank zwrócił ale ,,trochę'' pytań miał. Pozdrawiam.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Nie wiem czy bot, czy człowiek, ale zarejestrował konto chyba tylko po to, żeby rozesłać te wiadomości, więc konto faktycznie zostało usunięte.atom1477 pisze: sob, 10 stycznia 2026, 10:13 Po prostu był to jakiś bot, który niedługo potem został usunięty przez moderatora.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Szanowni Koledzy i Koleżanki, weryfikacja nowych użytkowników "Triody" przeprowadzana jest w sposób ręczny przez Administratorów. Proces ten jest dość trudny, gdyż chętnych jest bardzo dużo (są to często dziesiątki lub nawet setki osób dziennie, lecz większość z nich stanowią booty, trolle i przeróżni spamerzy, w tym często zwykli naciągacze, proszący o wsparcie, którzy rzekomo znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji życiowej i proszą o pomoc, oczywiście finansową...). Nie jesteśmy w stanie zweryfikować wiarygodności tych osób, a ponieważ "Forum Trioda" stanowi miejsce dyskusji na tematy techniczne, to prośby o wsparcie finansowe, w sytuacji gdy dana osoba jest rzekomo (jak wspomniałem nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić i nie taka jest nasza rola) ciężko chora, są przez naszych Moderatorów odrzucane. Wczoraj aktywowałem nowego "użytkownika", gdyż zarówno wybrany przez niego nick jak i adres e-mail wskazywały, że może to być realna osoba, chcąca uczestniczyć w naszych dyskusjach. Każda taka osoba w momencie aktywacji jego konta otrzymuje status stażysty, celem próby sprawdzenia czy nadaje się do naszej "forumowej społeczności". Niestety już w pierwszych postach człowiek ten zaczął prosić naszych Użytkowników o pomoc finansową, gdyż jest ciężko chory, a z tematyką "Triody" nic go nie łączy... W takim wypadku zdezaktywowałem jego konto. Niestety osoba która ma już aktywne konto może swoje prośby wysyłać również jako prywatne wiadomości do naszych Użytkowników i pewnie to miało właśnie miejsce w tym przypadku. Nie jestem człowiekiem bezdusznym, sam często wspieram osoby potrzebujące pomocy. Jednak do tego są specjalnie powołane fundacje, które mają możliwość zweryfikowania tych osób, zapoznania się z ich historią choroby i zorganizowania zbiórki społecznej dla ratowania im zdrowia lub życia. My takiej możliwości nie mamy.
Jeszcze dwa słowa na temat ręcznej weryfikacji potencjalnych nowych, naszych Użytkowników. Jeśli wybrany nick i nazwa konta nie budzą naszych (Administratorów) wątpliwości, co do autentyczności danej osoby, w większości wypadków od razu aktywujemy konto nowego użytkownika-stażysty. Jeśli natomiast przyjęty przez "chętnego" nick wydaje się nam podejrzany, np. jest to: "ua-bay-983-16-25", a konto e-mail to: "te.li.n.x.ks.8.9m.a.s.t@gmail.com", to takie konto jest usuwane...
Pozdrawiam
Romek
Szanowni Koledzy i Koleżanki, weryfikacja nowych użytkowników "Triody" przeprowadzana jest w sposób ręczny przez Administratorów. Proces ten jest dość trudny, gdyż chętnych jest bardzo dużo (są to często dziesiątki lub nawet setki osób dziennie, lecz większość z nich stanowią booty, trolle i przeróżni spamerzy, w tym często zwykli naciągacze, proszący o wsparcie, którzy rzekomo znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji życiowej i proszą o pomoc, oczywiście finansową...). Nie jesteśmy w stanie zweryfikować wiarygodności tych osób, a ponieważ "Forum Trioda" stanowi miejsce dyskusji na tematy techniczne, to prośby o wsparcie finansowe, w sytuacji gdy dana osoba jest rzekomo (jak wspomniałem nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić i nie taka jest nasza rola) ciężko chora, są przez naszych Moderatorów odrzucane. Wczoraj aktywowałem nowego "użytkownika", gdyż zarówno wybrany przez niego nick jak i adres e-mail wskazywały, że może to być realna osoba, chcąca uczestniczyć w naszych dyskusjach. Każda taka osoba w momencie aktywacji jego konta otrzymuje status stażysty, celem próby sprawdzenia czy nadaje się do naszej "forumowej społeczności". Niestety już w pierwszych postach człowiek ten zaczął prosić naszych Użytkowników o pomoc finansową, gdyż jest ciężko chory, a z tematyką "Triody" nic go nie łączy... W takim wypadku zdezaktywowałem jego konto. Niestety osoba która ma już aktywne konto może swoje prośby wysyłać również jako prywatne wiadomości do naszych Użytkowników i pewnie to miało właśnie miejsce w tym przypadku. Nie jestem człowiekiem bezdusznym, sam często wspieram osoby potrzebujące pomocy. Jednak do tego są specjalnie powołane fundacje, które mają możliwość zweryfikowania tych osób, zapoznania się z ich historią choroby i zorganizowania zbiórki społecznej dla ratowania im zdrowia lub życia. My takiej możliwości nie mamy.
Jeszcze dwa słowa na temat ręcznej weryfikacji potencjalnych nowych, naszych Użytkowników. Jeśli wybrany nick i nazwa konta nie budzą naszych (Administratorów) wątpliwości, co do autentyczności danej osoby, w większości wypadków od razu aktywujemy konto nowego użytkownika-stażysty. Jeśli natomiast przyjęty przez "chętnego" nick wydaje się nam podejrzany, np. jest to: "ua-bay-983-16-25", a konto e-mail to: "te.li.n.x.ks.8.9m.a.s.t@gmail.com", to takie konto jest usuwane...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
OTLamp
- 625...1249 postów

Skoro wiesz o co chodzi, to nie rozumiem z czym masz problem i po co zakładasz śmieciowy wątek? To chyba do przewidzenia, że taki użytkownik szybko zostanie usunięty? Pisał posty, ale nie zostały zaakceptowane, więc jak widać, próbował na PW.cirrostrato pisze: sob, 10 stycznia 2026, 09:26 jak nie wiadomo o co chodzi, choć autor napisał co i jak, to chodzi o to co zawsze,
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Tak prosto to widzisz(?), użytkownika nie ma a na pw mam wiadomość ....jakoś często lubisz się mnie czepiać (trudno, przeżyję, coraz cichszy jestem na forum), spytałem, bo chodzi o kasę, tylko kasę ale to ew. MOJA KASA gdybym dał się podejść, ty możesz wpłacać komu chcesz i ile chcesz.
-
OTLamp
- 625...1249 postów

Tak, bardzo prosto. Nie ma tygodnia, żebym nie dostawał na różnych portalach podobnych wiadomości. Czasem zdążę przeczytać i wtedy zgłaszam, a czasem w momencie czytania, konta/profilu delikwenta już nie ma. Przecież wiadomości po usunięciu konta zazwyczaj nie znikają. Miałem podobne treści nawet w smsach, z prośbą o wpłatę blikiem. Zwykły spam i trafia tam gdzie jego miejsce.cirrostrato pisze: sob, 10 stycznia 2026, 13:07 Tak prosto to widzisz(?), użytkownika nie ma a na pw mam wiadomość
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Widzisz, może ja jestem wyjątkiem (te cuda w Chile to pierwszy raz ), może dlatego, że nie mam internetu w telefonie, potrzebne loginy i piny mam w głowie, autoryzuję przelewy kodami z karty kodów (i mam w szufladzie nie w portfelu), nie ma mnie na innych forach oprócz triody i elektrody, nie mam zainstalowanych programów nie wiadomo jakich i po co, stary dino i tyle....ale mam spokój więc jak się coś niestandardowego wydarzy to pytam, to nie grzech.
-
alpher
- 500...624 posty

Wydaje mi sie ze prostym sposobem unikniecia podobnych klopotow w przyszlosci bylo by zablokowanie mozliwosci pisania PW dla nowych uzytkownikow, sposob czesto stosowany na innych forach.
p.s. ja rowniez dostalem PW z prosba o wsparcie.
p.s. ja rowniez dostalem PW z prosba o wsparcie.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Myślę, że po założeniu konta użytkownik powinien by wypełnić test dotyczący wiedzy z elektroniki analogowej, budowy lamp próźniowych, itp. Tylko czy da się coś takiego wprowadzić.
Myślę, że po założeniu konta użytkownik powinien by wypełnić test dotyczący wiedzy z elektroniki analogowej, budowy lamp próźniowych, itp. Tylko czy da się coś takiego wprowadzić.
Może nie zdać to egzaminu.alpher pisze: sob, 10 stycznia 2026, 18:21Wydaje mi sie ze prostym sposobem unikniecia podobnych klopotow w przyszlosci bylo by zablokowanie mozliwosci pisania PW dla nowych uzytkownikow, sposob czesto stosowany na innych forach.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Myślę, że każde podejrzane działanie "Triody" może być zgłaszane w nowym wątku, w dziale "Organizacja forum". Tu sprawa okazała się trywialna, ale ja osobiście cieszę się, że nasi Użytkownicy zachowują czujność i zgłaszają swoje wątpliwości...
Pomysł Kolegi alpher z blokowaniem możliwości "hurtowego" wysyłania prywatnych wiadomości przez "Stażystów" uważam za bardzo dobry, choć na tę chwilę nie wiem czy oprogramowanie serwera pozwala na wprowadzenie takiej reguły. Spróbuję to sprawdzić. Uczulam naszych Użytkowników, by zachowali daleko idącą ostrożność w przypadku próśb nowych osób o wsparcie finansowe (jednak oszustów nie brakuje i wielu ludzi dało się nabrać...). Myślę że w szczególnych przypadkach nasi Użytkownicy mogą zgłaszać taką prośbę o wsparcie w sytuacjach uzasadnionych, ale tego typu wypowiedzi powinny zawierać jedynie link do oficjalnych publicznych zbiórek, które są organizowane przez znane i łatwe do sprawdzenia ich rzetelności powołane do tego celu fundacje i stowarzyszenia.
Co do weryfikacji chętnych do przystąpienia do naszej forumowej "społeczności", którą zaproponował AZ12 (kilka zdań na temat powodów chęci dołączenia do Użytkowników Triody), to nie jestem pewny czy w obecnych czasach dostępności sztucznej inteligencji taka weryfikacja byłaby wiarygodna i możliwa do prowadzenia przez administrację. Może podanie adresu e-mail stowarzyszenia Trioda pozwoliłaby chętnym na taką weryfikację przez Administratorów i Moderatorów Triody
Pozdrawiam
Romek
Myślę, że każde podejrzane działanie "Triody" może być zgłaszane w nowym wątku, w dziale "Organizacja forum". Tu sprawa okazała się trywialna, ale ja osobiście cieszę się, że nasi Użytkownicy zachowują czujność i zgłaszają swoje wątpliwości...
Pomysł Kolegi alpher z blokowaniem możliwości "hurtowego" wysyłania prywatnych wiadomości przez "Stażystów" uważam za bardzo dobry, choć na tę chwilę nie wiem czy oprogramowanie serwera pozwala na wprowadzenie takiej reguły. Spróbuję to sprawdzić. Uczulam naszych Użytkowników, by zachowali daleko idącą ostrożność w przypadku próśb nowych osób o wsparcie finansowe (jednak oszustów nie brakuje i wielu ludzi dało się nabrać...). Myślę że w szczególnych przypadkach nasi Użytkownicy mogą zgłaszać taką prośbę o wsparcie w sytuacjach uzasadnionych, ale tego typu wypowiedzi powinny zawierać jedynie link do oficjalnych publicznych zbiórek, które są organizowane przez znane i łatwe do sprawdzenia ich rzetelności powołane do tego celu fundacje i stowarzyszenia.
Co do weryfikacji chętnych do przystąpienia do naszej forumowej "społeczności", którą zaproponował AZ12 (kilka zdań na temat powodów chęci dołączenia do Użytkowników Triody), to nie jestem pewny czy w obecnych czasach dostępności sztucznej inteligencji taka weryfikacja byłaby wiarygodna i możliwa do prowadzenia przez administrację. Może podanie adresu e-mail stowarzyszenia Trioda pozwoliłaby chętnym na taką weryfikację przez Administratorów i Moderatorów Triody
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
tszczesn
- moderator
Robienie egzaminu na wejściu sensu nie ma, bo nie jest to forum dla zawodowców,a pewnie co najmniej z 90% ludzi nie ma pojęcia nawet o prawie Ohma. Celem naszego forum jest m.in. edukacja, więc nie wymagajmy wiedzy na starcie
Ponadto - fora i tak zostały pożarte przez media antyspołecznościowe, jak już ktoś zadał sobie trud znalezienia czegoś poza FB czy TikTokiem to nie zniechęcajmy go to dalszej aktywności.
-
kolawski
- 250...374 postów

Popieram przedmówcę. Myślę, że taki "egzamin" śrubujący "próg wejścia" do społeczności aktywnych uczestników forum jest zupełnie niepotrzebny i mógłby okazać się szkodliwy. Myślę, że osoby szukające informacji na forach takich jak nasze robią to dlatego, że ze swojej czy nie swojej "winy" nie znalazły jej gdzie indziej (np. w szkole czy na uczelni). "Próg wejścia" i tak jest wysoki, może nie ten techniczny/naukowy, ale przecież co chwile upominamy się o kulturalne i życzliwe odnoszenie się do siebie, o wysławianie się w solidnej polszczyźnie itp. To nie tak mało. Jako wszechstronny dyletant, "element humanistyczny", stale znający elektronikę tylko piąte przez dziesiąte raczej nie zdecydowałbym się na podejście do takiego "egzaminu". Pozdrawiam. Maciek