ECL86 pisze: śr, 3 grudnia 2025, 00:45
Szrot majster pisze: pn, 1 grudnia 2025, 12:00
Witam!
Podłączyłem przewód z PE, mam różnicówkę, nic nie wywala, a RCD potrzebuje niewiele, by wyłączyć zasilanie w domu.
Dlatego nie można stosować jednej RCD na cały dom tylko co najmniej kilka sztuk na pogrupowane obwody, oczywiście jednofazowe.
Witam!
Nie mnie było decydować.....projekt gościa 65+ lat a wykonawca nie żyje a syn, który przejął firmę jest uzależniony od amfetaminy, czyli raczej rozmowa z narkomanem nie ma sensu.
Teraz już w tej rozdzielnicy nie upcham kolejnej RCD, gdybym grzebnął, to by mnie ojciec zabił, tak uwierzył partaczom, choć już wyzywałem za gniazdka z odpiętym przewodem PE.
Po prostu wielu myśli, że wszystkie rozumy pozjadali
A co do wzmacniacza......jest trafo separacyjne ale obrócone uzwojeniami, tak, że te 300V jest na pierwszej sekcji elektrolitów, potem rezystor 360R 25W, potem stabilizator z jednym tranzystorem, jest jałowo 187V, na rezystorze polaryzującym diody Zenera jest równe 190V, radiator jest od wzmacniacza Trawiata,
Muszę tylko zrobić PCB z bezpiecznikami po 0,2A na końcówkę mocy dla 190V i po 50mA dla stopni wstępnych/kołyski zasilanych z 300V.
USZ dobiorę po odpaleniu końcówek mocy, rezystory katodowe są 100R 5W cermetowe.