Dyskretny STK
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Dyskretny STK
Witam
Pomijając zasadność takiego przedsięwzięcia, zacząłem rysować płytkę stosując w miarę dostępne I niedrogie elementy w obudowie zbliżonej do oryginału.
Symulacja wygląda obiecująco, padło na strukturę układu STK4026V, z tego co zauważyłem różnica między wersją II i V to głównie zastostosowanie lustra prądowego na wejściu co za tym idzie mniejsze THD.
Jakie tranzystory i punkty pracy zastosowalibyście w takim układzie? Dodam że wartości rezystorów przyjąłem bardzo orientacyjnie bez szczegółowych obliczeń. Drugi plik to symulacja .asc że zmienionym rozszerzeniem.
Pomijając zasadność takiego przedsięwzięcia, zacząłem rysować płytkę stosując w miarę dostępne I niedrogie elementy w obudowie zbliżonej do oryginału.
Symulacja wygląda obiecująco, padło na strukturę układu STK4026V, z tego co zauważyłem różnica między wersją II i V to głównie zastostosowanie lustra prądowego na wejściu co za tym idzie mniejsze THD.
Jakie tranzystory i punkty pracy zastosowalibyście w takim układzie? Dodam że wartości rezystorów przyjąłem bardzo orientacyjnie bez szczegółowych obliczeń. Drugi plik to symulacja .asc że zmienionym rozszerzeniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Re: Dyskretny STK
Parę różnicową i lustro zrobiłbym na tranzystorach serii BCM, żeby były dobierane i jednej obudowie. Prąd pewnie 1-2 mA na całość. Jako następny stopień dałbym BF720/723 z prądem około 5 mA. W stopniu sterującym te BCP wyglądają dobrze, prąd pewnie około 10 mA. A stopień końcowy musiałbym zgrubnie chociaż policzyć. Chcesz jak najbardziej zgodnie z oryginałem, czy trochę ulepszyć?
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Chciałbym sprawdzic topologię tego ukladu i czy te parametry deklarowane w dokumentacjach np thd 0.08% na 8R są do uzyskania. Układ jest bardzo podobny dla wielu wersji stk, wydaje się być prosty, sprawdzony i nieprzekombinowany, ale jak da się jeszcze to poprawić to jak najbardziej wszystkie wskazówki mile widziane. Zawsze można będzie porównać z oryginałem.
Fajne te bcmy myślę że 846 i 856 będą ok, mają aecq
chociaż tutaj nie ma to znaczenia.
Na źródło prądowe typuje bc817 a na kompensacje wystarczy też wysokonapięciowy bf720? Czy na jakieś parametry szczególnie powinno się zwracać przy jego wybieraniu?
Fajne te bcmy myślę że 846 i 856 będą ok, mają aecq
Na źródło prądowe typuje bc817 a na kompensacje wystarczy też wysokonapięciowy bf720? Czy na jakieś parametry szczególnie powinno się zwracać przy jego wybieraniu?
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Wadą podróbek STK-ów jest zły kontakt termiczny, a przez to mała stabilność warunków pracy i w efekcie dym. Oryginalne STK firmy Sanyo wykonane są na ceramice o dużym przewodnictwie cieplnym, a nie na laminacie { nawet tym niby lepszym}.onyx1944 pisze: czw, 13 listopada 2025, 03:42 a na kompensacje wystarczy też wysokonapięciowy bf720? Czy na jakieś parametry szczególnie powinno się zwracać przy jego wybieraniu?
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Wadą wczesnych podróbek układów STK były też słabsze elementy - tranzystory o mniejszej mocy dopuszczalnej i powierzchni struktur, cienkie druciki między zewnętrznymi doprowadzeniami i płytką z elementami, gorzej rozwiązana stabilizacja termiczna prądu spoczynkowego... Miałem kiedyś w naprawie stary wzmacniacz firmy AKAI, w którym po włączeniu przez kilka minut nie płynął w ogóle prąd spoczynkowy przez tranzystory wyjściowe. Poziom zniekształceń był bardzo wysoki, choć zupełnie nie zauważony przez właściciela wzmacniacza. Wzmacniacz został do mnie dostarczony gdyż całkiem zamilkł, czego przyczyną były wyschnięte kondensatory elektrolityczne. Po ich wymianie zmierzyłem zniekształcenia i złapałem się za głowę, gdyż były bardzo wysokie i mocno spadały dopiero po kilkunastu minutach eksploatacji urządzenia, gdy układ STK i radiator miały już wyższą temperaturę i pojawiał się niewielki prąd spoczynkowy. Dowiedziałem się od właściciela, że STK w tym wzmacniaczu wymieniony był kilka lat wcześniej, ale on z tamtej naprawy był bardzo zadowolony, gdyż żadnych zniekształceń nie usłyszał, choć uważa się za audiofila...
Polskie układy hybrydowe jak np. GML025 miały stosunkowo niskie zniekształcenia nieliniowe (jak na tamte czasy), choć cechowała je dość prosta konstrukcja. Jak znajdę chwilę, spróbuje zamieścić wyniki pomiarów tych grubowarstwowych układów scalonych, jakie kiedyś zmierzyłem dla modułu wzmacniacza z radia Merkury Hi-Fi.
Pozdrawiam
Romek
Wadą wczesnych podróbek układów STK były też słabsze elementy - tranzystory o mniejszej mocy dopuszczalnej i powierzchni struktur, cienkie druciki między zewnętrznymi doprowadzeniami i płytką z elementami, gorzej rozwiązana stabilizacja termiczna prądu spoczynkowego... Miałem kiedyś w naprawie stary wzmacniacz firmy AKAI, w którym po włączeniu przez kilka minut nie płynął w ogóle prąd spoczynkowy przez tranzystory wyjściowe. Poziom zniekształceń był bardzo wysoki, choć zupełnie nie zauważony przez właściciela wzmacniacza. Wzmacniacz został do mnie dostarczony gdyż całkiem zamilkł, czego przyczyną były wyschnięte kondensatory elektrolityczne. Po ich wymianie zmierzyłem zniekształcenia i złapałem się za głowę, gdyż były bardzo wysokie i mocno spadały dopiero po kilkunastu minutach eksploatacji urządzenia, gdy układ STK i radiator miały już wyższą temperaturę i pojawiał się niewielki prąd spoczynkowy. Dowiedziałem się od właściciela, że STK w tym wzmacniaczu wymieniony był kilka lat wcześniej, ale on z tamtej naprawy był bardzo zadowolony, gdyż żadnych zniekształceń nie usłyszał, choć uważa się za audiofila...
Polskie układy hybrydowe jak np. GML025 miały stosunkowo niskie zniekształcenia nieliniowe (jak na tamte czasy), choć cechowała je dość prosta konstrukcja. Jak znajdę chwilę, spróbuje zamieścić wyniki pomiarów tych grubowarstwowych układów scalonych, jakie kiedyś zmierzyłem dla modułu wzmacniacza z radia Merkury Hi-Fi.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
alpher
- 500...624 posty

A czemu by nie zamowic aluminiowych pcb?
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Najbardziej to by się przydało dodać rezystory emiterowe do pary różnicowej, wtedy by można zmniejszyć C1 i pozbyć się C14 i R21. D3 to najlepiej jakby był diodowo połączony taki sam tranzystor jak T8 i równolegle do niego rezystor podobny jak R9.onyx1944 pisze: czw, 13 listopada 2025, 03:42 Chciałbym sprawdzic topologię tego ukladu i czy te parametry deklarowane w dokumentacjach np thd 0.08% na 8R są do uzyskania. Układ jest bardzo podobny dla wielu wersji stk, wydaje się być prosty, sprawdzony i nieprzekombinowany, ale jak da się jeszcze to poprawić to jak najbardziej wszystkie wskazówki mile widziane. Zawsze można będzie porównać z oryginałem.
Które źródło prądowe? Jak T5 to raczej wysokonapięciowy, a ten od kompensacji raczej z większym wzmocnieniem prądowym, na przykład BCtka z grupy C.onyx1944 pisze: czw, 13 listopada 2025, 03:42 Fajne te bcmy myślę że 846 i 856 będą ok, mają aecqchociaż tutaj nie ma to znaczenia.
Dokładnie
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Bf820 powinien wystarczyc na źródło prądowe T5, a do kompensacji może sprawdziłby się ten bcm w układzie darlingttona?

https://m.youtube.com/watch?v=QF8nWeJ-4I0
Problem w aluminiowych pcb jest to że jest jednowarstwowa, jakby chcieć zachować rozklad wyprowadzeń z oryginału trochę się sprawa komplikuje, i jak już stosować jedną warstwę nie wiem czy lepszym rozwiązaniem będzie wersja z Cooper core jako direct heatsink:
Rozkręca się po 9 minucieMarek7HBV pisze: czw, 13 listopada 2025, 08:16 Wadą podróbek STK-ów jest zły kontakt termiczny, a przez to mała stabilność warunków pracy i w efekcie dym. Oryginalne STK firmy Sanyo wykonane są na ceramice o dużym przewodnictwie cieplnym, a nie na laminacie { nawet tym niby lepszym}.![]()
https://m.youtube.com/watch?v=QF8nWeJ-4I0
Problem w aluminiowych pcb jest to że jest jednowarstwowa, jakby chcieć zachować rozklad wyprowadzeń z oryginału trochę się sprawa komplikuje, i jak już stosować jedną warstwę nie wiem czy lepszym rozwiązaniem będzie wersja z Cooper core jako direct heatsink:
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Rezystory SMD 0R Twoimi przyjaciółmi
Miedź byłaby idealna, chociaż z tego co wiem sporo droższa. No i obojętnie czy miedź czy aluminium to bez podgrzewania wstępnego płytki polutować to trudno. Z drugiej strony jak chciałeś rozwiązać problem odprowadzania ciepła przy zwykłym laminacie? No a kompensacje temperaturową można zrobić w układzie Darlingtona, jak najbardziej.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Odprowadzanie ciepła planowałem zrobić poprzez przelotki pod termal padem tranzystorow mocy na drugą stronę na poligony odizolowane od radiatora podkładką mikową lub teflonową, pad ten to kolektor zatem największą elektroda tranzystora gdzie najlepiej odprowadzać ciepło. Dałoby to zrobić na 2 warstwowej płytce, ale nic nie stoi na przeszkodzie zapodać 4 warstwy, i wpuścić na jednej masę chociaż i tak nie jest do niczego podpięta, w sumie do czego ona tam jest potrzebna? Można przerzucić na ostatnią warstwę i bez podkładek łączyć z radiatorem, ale wtedy wkraczają zagrzebane przelotki.
Pierwszy layout jak w załączniku.
Nad jedną warstwa się jeszcze zastanawiam, 0R przyjaciel i wraca pytanie jakie zastosowac 1% 5% ? I co to jest
Po wskazowkach, w symulacjach pasma wychodzi spadek 3bB przy ok 50kHz, zaś temperaturowo ładnie widać jak ze wzrostem temperatury maleje prąd spoczynkowy z zastosowaniem układu darlingtona.
Kompensacji tranzystorem nie zmieściłem, ale popracuje nad tym. Lutowanie na prehiterze nie będzie problemem, jakiś weller się znajdzie
Nad jedną warstwa się jeszcze zastanawiam, 0R przyjaciel i wraca pytanie jakie zastosowac 1% 5% ? I co to jest
Po wskazowkach, w symulacjach pasma wychodzi spadek 3bB przy ok 50kHz, zaś temperaturowo ładnie widać jak ze wzrostem temperatury maleje prąd spoczynkowy z zastosowaniem układu darlingtona.
Kompensacji tranzystorem nie zmieściłem, ale popracuje nad tym. Lutowanie na prehiterze nie będzie problemem, jakiś weller się znajdzie
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Szczerze mówiąc kiepsko widzę odprowadzenie odpowiedniej ilości ciepła w takim rozwiązaniu, szczególnie, że same tranzystory mają już dużą rezystancję termiczną złącze-obudowa.onyx1944 pisze: ndz, 16 listopada 2025, 02:31 Odprowadzanie ciepła planowałem zrobić poprzez przelotki pod termal padem tranzystorow mocy na drugą stronę na poligony odizolowane od radiatora podkładką mikową lub teflonową, pad ten to kolektor zatem największą elektroda tranzystora gdzie najlepiej odprowadzać ciepło. Dałoby to zrobić na 2 warstwowej płytce, ale nic nie stoi na przeszkodzie zapodać 4 warstwy, i wpuścić na jednej masę chociaż i tak nie jest do niczego podpięta, w sumie do czego ona tam jest potrzebna? Można przerzucić na ostatnią warstwę i bez podkładek łączyć z radiatorem, ale wtedy wkraczają zagrzebane przelotki.
W kilku krytycznych miejscach powinny być 1%, w pozostałych mogą być 5%, chociaż ja od dawna stosuję wszędzie 1%, różnica w cenie nie jest warta tego, żeby się ciągle nad tym zastanawiać. Do masowej produkcji nie projektuję. A te 0R to rezystory SMD 0 Om, przydają się tam, gdzie na jednej płytce mają być różne warianty, albo jako zworki, bo pomiędzy padami można pociągnąć ścieżkę.onyx1944 pisze: ndz, 16 listopada 2025, 02:31 Nad jedną warstwa się jeszcze zastanawiam, 0R przyjaciel i wraca pytanie jakie zastosowac 1% 5% ? I co to jest![]()
Po dołożeniu rezystorów emiterowych powinieneś zmniejszyć C1, żeby poprawić SR i pozbyć się R20, C14, które powinny być niepotrzebne. Nie pamiętam czy karta katalogowa STK podawała pasmo przenoszenia, ale celowałbym w co najmniej 200-300 kHz.onyx1944 pisze: ndz, 16 listopada 2025, 02:31 Po wskazowkach, w symulacjach pasma wychodzi spadek 3bB przy ok 50kHz, zaś temperaturowo ładnie widać jak ze wzrostem temperatury maleje prąd spoczynkowy z zastosowaniem układu darlingtona.
Kompensacji tranzystorem nie zmieściłem, ale popracuje nad tym. 4026-ByOnyx-V1.0.pdf
4026-ByOnyx-SCH V1.1.pdf
Lutowanie na prehiterze nie będzie problemem, jakiś weller się znajdzie![]()
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Nie zakładałem 25W w tym projekcie, nie wiem czy dobrze szacuje ale z SOA tego tranzystora wynika że dla obcizenia 8R da nieco ponad 2W rms: może z tym sobie płytka poradzi. Przy sprawności calosci 50-60% zakładając 2x2W dla tranzystorów na wyjściu na 8R nie będzie nawet 10W.Einherjer pisze: ndz, 16 listopada 2025, 14:24 Szczerze mówiąc kiepsko widzę odprowadzenie odpowiedniej ilości ciepła w takim rozwiązaniu, szczególnie, że same tranzystory mają już dużą rezystancję termiczną złącze-obudowa.
Nie wiem czy z grubsza można tak szacować ale na pewno dla >20W rzeba szukać czegoś mocniejszego, ale thd i pasmo można pomierzyć.
Wiem do czego są 0R rezystoryEinherjer pisze: ndz, 16 listopada 2025, 14:24 W kilku krytycznych miejscach powinny być 1%, w pozostałych mogą być 5%, chociaż ja od dawna stosuję wszędzie 1%, różnica w cenie nie jest warta tego, żeby się ciągle nad tym zastanawiać. Do masowej produkcji nie projektuję. A te 0R to rezystory SMD 0 Om, przydają się tam, gdzie na jednej płytce mają być różne warianty, albo jako zworki, bo pomiędzy padami można pociągnąć ścieżkę.
Jeżeli chodzi o telerancje to zgadzam się musowo w takich projektch przynajmniej 1%, w takich projektach jednostkowych można zaszaleć, ale tam gdzie projektuję do masowej produkcji >1kk już nie zaszeleje
Specyfikacja mówi o 50kHz dla 1W symulacja pokazuje tyle dla ponad 20WEinherjer pisze: ndz, 16 listopada 2025, 14:24 Po dołożeniu rezystorów emiterowych powinieneś zmniejszyć C1, żeby poprawić SR i pozbyć się R20, C14, które powinny być niepotrzebne. Nie pamiętam czy karta katalogowa STK podawała pasmo przenoszenia, ale celowałbym w co najmniej 200-300 kHz.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

onyx1944 pisze: ndz, 16 listopada 2025, 19:12 Wiem do czego są 0R rezystorybardziej mnie ciekawi co oznacza tolerancja z zera 1% czy 5%
Jeżeli chodzi o telerancje to zgadzam się musowo w takich projektch przynajmniej 1%, w takich projektach jednostkowych można zaszaleć, ale tam gdzie projektuję do masowej produkcji >1kk już nie zaszeleje![]()
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

A w zasadzie o których tranzystorach Kolega pisze? Chyba sterujących?onyx1944 pisze: ndz, 16 listopada 2025, 19:12
Nie zakładałem 25W w tym projekcie, nie wiem czy dobrze szacuje ale z SOA tego tranzystora wynika że dla obcizenia 8R da nieco ponad 2W rms: może z tym sobie płytka poradzi.
Screenshot_20251116_183909_Drive.jpg
Przy sprawności calosci 50-60% zakładając 2x2W dla tranzystorów na wyjściu na 8R nie będzie nawet 10W.
Nie wiem czy z grubsza można tak szacować ale na pewno dla >20W rzeba szukać czegoś mocniejszego, ale thd i pasmo można pomierzyć.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Chyba sie rozpędziłem i pomyliłem vpp z rmsMarek7HBV pisze: ndz, 16 listopada 2025, 20:28 A w zasadzie o których tranzystorach Kolega pisze? Chyba sterujących?![]()
Przyjąłem 12V i 1.5A z tego rms 4.2V i 0.53A i wyszło mi 2W