Antyparazyt w siatce rzędu killomów, antyparazyt w siatce ekranującej kilkaset omów i antyparazyt w anodzie od 10 do 100 omów.
Z dodatkowymi pojemnościami bym uważał bo zważywszy na fakt trafa głośnikowego oraz też złożonej impednacji obciążenia przy niedokładnie przemyślanej idei możemy "dolać benzynki do grilla"
Z dozą ostrożności a raczej wiedzy co robisz można też rozważyć stosowanie cewek albo ferrytowy tłumików w.cz.
Oczywiście silne trzymanie się zasady topologii gwiazdy oraz zasady jak najkrótszych połączeń.
No i trzeba starannie skompensować częstotliwościowo pętle USZ. I tu może być pułapka bowiem charakter impedancji obciążenie będzie miało na nią wpływ. Rezystor nie wyda dźwięku (chyba że jak się przy okazji spali ale wtedy to mamy widowisko z cyklu światło i dźwięk plus dodatki zapachowe) więc "eksperymentalnie ręczne" skompensowanie wzmacniacza pod rezystor zamiast zestawu głośnikowego nie jest tym co będziesz chciał docelowo osiągnąć.
STUDI_bis pisze: sob, 24 maja 2025, 10:06
Rezystor nie wyda dźwięku (chyba że jak się przy okazji spali ale wtedy to mamy widowisko z cyklu światło i dźwięk plus dodatki zapachowe) więc "eksperymentalnie ręczne" skompensowanie wzmacniacza pod rezystor zamiast zestawu głośnikowego nie jest tym co będziesz chciał docelowo osiągnąć.
Rezystor spali się z wydzieleniem dymu dopiero przy kilkunastokrotnym przeciążeniu np: przy zwarciu w układzie.
Ale nie mogę powiedzieć że uruchomiłem, zgodnie z ostrzeżeniami to będzie trudny zawodnik, wzbudza się na starcie, kolejna każda inna lampa inaczej się zachowuje, wzmacnia potem przesterozywuje, zapowiada się długa walka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AZ12 pisze: ndz, 26 października 2025, 08:47
Witam
Płytka wykonana w fabryce zagranicznej?
Tak, jlcpcb.
Narazie na wyjściu uzyskałem 0.6W na 8R przed obcinaniem wierzchołków, punkty pracy do poprawki, ale jest światełko w tunelu, oby nie pociąg
Przynajmniej jestem w stanie obserwować sygnały, choć chyba mają w sobie coś z w.cz.
20251026_132756.jpg
Sch i wartości napięć, (zenerka dostanie pojemność )
20251026_172905.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bliskość pinów anody i siatki {10 i 1} w tej lampie powoduje,że ma znaczenie rezystancja płytki drukowanej i oprócz antyparazytów oraz prawidłowego rozmieszczenia elementów warto też oddzielić szczeliną {z ewentualnym uziemionym ekranem} obie elektrody. W ten sposób udało mi się kiedyś zrobić jednolampowy gitarowiec {bez USZ}, który się nie wzbudzał.
namor pisze: wt, 11 listopada 2025, 18:35
Może warto spróbować wariantu z pierwszą pentodą połączoną w triodę, wzmocnienie drastycznie się zmniejszy, i tym samym skłonność do wzbudzeń.
Wtedy wyjdzie coś podobnego do ECL82 i nie będzie to Mullard.