Bluetooth do radia lampowego

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Bluetooth do radia lampowego

Post autor: ed_net »

Jak wyżej ; dostałem rodzinne zadanie jako "biegły" w sferze radiowej - co było bardzo dawno i nie do końca prawda , żeby uzyskać głos z komputera lub smartfona w radiu lampowym , najlepiej w trybie Bleutooth . Czy może Ktoś doradzić jakie urządzenie trzeba dokupić żeby taki zamiar zrealizować ? Radio ma wejście gramofonowe , czynne, sprawne może odtwarzać z CD przewodowo - tyle sprawdziłem . Radio ma UKF i nazywa się Superspecjal B8 produkcji Siemens.
Pozdrawiam Edward
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Bluetooth do radia lampowego

Post autor: zjawisko »

Ja kupiłem sobie parę lat temu taki moduł-płyteczkę odbiornik BT z zasilaniem 5 V (i gniazdko microUSB) oraz wyjście dźwięku (oraz gniazdko minijack). Jeden z modułów gra mi na codzień w samochodzie zasilany z ładowarki będącej elementem lidlowego rozdzielacza gniazda zapalniczki. Dźwięk do wejścia AUX. Czy słychać pętlę masy? Trochę tak, ale dopiero w najmniej korzystnych warunkach - cisza i głośność na maksimum.

Kryterium wyboru odbiornika BT było takie, żeby tylko plumkał na potwierdzenie połączenia, a nie trudził się ze swoim "szczekaniem" niby to po angielsku.
Blutut konećtet, blutut dićkonećtyt, etc...

Po spreparowaniu +5 V z obwodu żarzenia i ew. zsumowaniu obydwu kanałów nie robi łaski, musi zagrać. :)
Jak wrócę do domu to mogę naszkicować schemat połączeń i poszukać jaki to konkretnie moduł.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Moduły kupowałem dokładnie 2 lata temu na Allegro w sklepie kamami_pl i nazywało się to "XY-BT-Mini 5.0". Kosztowały 13,20 zł/szt. i wysoce mnie satysfakcjonują. Jeden jeździ ze mną w aucie, drugi u ojca i jeszcze jeden poszedł do ludzi.

Wygląda to jak na fotografii:
bt.jpg

I zgrubny szkic jak mogłoby to zagrać w odbiorniku. Przyznam że wartości są z głowy. Zasilanie z żarzenia (w podanym typie odbiornika jest 6,3 V z jednym końcem na masie) prostowane jednopołówkowo powinno dać przynajmniej te 7 V które wymaga stabilizator 7805. Pobór mocy jest na tyle mały że i 78L05 spokojnie dałby radę. Zależy co kto ma w szufladzie. Nie zaszkodzi również dać po małym kondensatorku 100 nF na wejściu i wyjściu stabilizatora do masy. Przy zwartym montażu można się zazwyczaj obejść bez nich. Z kondensatorem wejściowym nie ma co przesadzać, 470 uF powinno zrobić robotę.

Wyjaśnienie należy się rezystorom w torze dźwięku; wygląda na tłumik ale nie do końca. :) Jako że wyjście jest zdolne do wysterowania słuchawek, to bezpośrednie łączenie wyjść razem nie jest najlepszym pomysłem - stąd rezystory 1 kΩ które sumują obydwa kanały. A poprzez rezystor 100 kΩ naładują się elektrolity odcinające składową stałą na wyjściach. No i zsumowany sygnał obydwu kanałów podajemy na wejście gramofonowe. Gdyby sygnał był zbyt silny to spokojnie można zwiększać wartość rezystorów szeregowych.

Dobrym pomysłem - jeśli idzie o zasięg - jest umieszczenie odbiornika bliżej górnej części obudowy. Zamknięcie go pod chassis może znacznie zmniejszyć zasięg.

BTszkic.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Wiosną kupiłem Adapter audio UGREEN CM106 aptX Bluetooth, zasiliłem czekającą w szufladzie ładowarką do smartfona, wyjścia zsumowałem 2 x 4,7k i działa. Podłączyłem do Beethovena w domku na wsi, tam na UKFie jest możliwy odbiór tylko kilku stacji, akurat tych, które mnie mało interesują. No i od czasu do czasu, gdy zaistnieją odpowiednie warunki, to mam cały zakres stacji ze Szwecji lub krajów bałtyckich. J.Sz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Ewentualnie taka puszeczka:
https://allegro.pl/oferta/transmiter-od ... 7218823448
Nie wiem, jak z poziomem sygnału. Wymaga zasilania z ładowarki do telefonu.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Jak radio ma SPRAWNY UKF to niech on odbiera i nadaje dźwiękowi zniekształcenia typowe dla lamp.
Więc tak, ma być NADAJNIK FM CCIR- nie prowizorka , która wykorzystuje sam tor m,cz.
rbs023-fm-transmitter-pll-5.jpg
rbs023-fm-transmitter-pll-3.jpg
https://www.gotronik.pl/transmiter-mini ... -8365.html
Jakość jest lepsza niż 90% stacji FM, jest pełne pasmo, nie wariują dekodery stereo ,te na cewkach, mam tylko jeden amplituner, który nie "widzi" pilota 19kHz, to kinowy NAD T741.
Jak nadajnik ma stać koło radia, to nic nie trzeba lutować do złącza anteny, w bloku wręcz nie zalecam !!!!
A ja mam "mysi ogonek" dolutowany i na zewnątrz 20 metrów od domu jest szum i to znaczny, nastawić tam, gdzie nie ma żadnej stacji.
Co ciekawe, to ten transmitter ma wbudowany DAC USB- systemy od XP wzwyż, również Linux a co za tym idzie MacOS wykrywają go jako kartę dźwiękową, przy zasilaniu z USB i podawaniu sygnału przez złącze 3,5mm wymusi tryb DAC, trzeba przeciąć linie D+ i D- w kablu USB. Można też go zaekranować i pchać sygnał kablem do gniazda anteny FM.
Jak komuś chodzi o tor m.cz. to lepiej już tylko naprawić wzmacniacz radia a reszta niech będzie po myszach, przecież jest niepotrzebna :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja rozumiem że to ma zagrać ze smartfona.
Tak więc... jako że mało który współczesny telefon ma wyjście minijack, to bierzemy odbiornik BT, następnie ten nadajnik, łączymy razem i wpychamy się z częstotliwością tak, żeby niczego nie zakłócało. :twisted:

Ja wiem że w naszym kraju są (były jeszcze parę lat nazad) rejony gdzie UKF milczy, a Jedynka ledwo bzyczy na długich, lecz uświadamiam, że są też rejony gdzie stacje siedzą jedna na drugiej.

Poszedłbym bardziej w klimat i wykorzystał AM. I puste za dnia fale średnie. Jeden tranzystor a ile zabawy!

I całkiem niepoważnie - wariant dla złośliwych:
...ale jako że eter mamy mało zaśmiecony, stąd od siebie polecam również generator na bramkach 74S, któren po dołączeniu anteny koncertowo zapcha cały UKF <3 Plus jeszcze służby, lotnictwo... co tam powyżej teraz nadaje...
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Akurat u mnie od 87,5MHz do 90,2MHz nie ma praktycznie nic, jest RMF Maxxx Pomorze z Kwidzyna na 88,6MHz i Radio GRA z Torunia na 88,8MHz ale te stacje są niedostępne dla tunerów innych niż DX-owe czy krótkofalarskie, szerokopasmowe SDR-y ale takie za 1000-3000zł, popularny RTL-SDR odbiera je ze sporym szumem i w mono.
W środku pasma też są puste miejsca ale i śmietnik od pobliskiej JW Grupa, wtedy nadawany sygnał musi przebijać się przez pykanie, strzelanie i tym podobne efekty.
Ja nadaję tam, gdzie nic nie ma.....nie porównuj biednego, zalesionego(Bory Tucholskie) regionu do Warszawy, Trójmiasta czy GOP-u, gdzie stacji jest od cholery.
U mnie jest taki numer, że odbieram czasem Radio Kaszebe z nadajnika Gdynia/Chwaszczyno a nawet ESKA Trójmiasto(w czasie awarii nadajnika radia ESKA Grudziądz, której sygnał sięga w okolice Czerska i Śliwic mimo 100W ERP).
Na SDRPlay RSP1A na antenie typu Discone odbieram idealnie radio Weekend z Chojnic, również rozgłośnię mojej diecezji czyli Radio Głos nadające bardzo małą mocą z Pelplina.
Ja mam pełno miejsca gdzie jest tylko szum albo zakłócenia od wojska czy LED-ów/falowników PV.
Poza tym zbudować modulator FM stereo nie problem, sam widziałeś w poście o Kleopatrze nadajnik na BA1404, który nawet 20m zasięgu nie ma i idealnie nadaje się do tego celu, 50zł na Aliexpress chyba nie problem?
A BA1404 poprawnie zaaplikowany nie jest takim śmieciarzem jak "nadajnik" FM ś.p. Zbigniewa Raabe, opisany w EP w latach 90-tych, właśnie na bramkach logicznych.
Można też wykorzystać części stacji czołowych TVK albo warsztatowy generator FM na wejście którego podajemy sygnał audio, ewentualnie MPX.
Co do AM...
AVT2713_page-0001.jpg
AVT2713_page-0002.jpg
Bawiłem się, pasmo sięga 10-13kHz, mam też lampowy generator AM z wejściem modulacji i jest to zrealizowane na lampie EL90(była inna ale zajechana i wstawiłem EL90), generator kupiłem od Kolegi inar w zeszłym roku.
Ogólnie OK ale zrobić syntezę częstotliwości nie zaszkodzi, tudzież wymienne kwarce, których jest od cholery z demobilu wojskowego.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Dorobiłem już przyzwoitą przejściówkę z jacka 3,5 mm na wtyki bananowe. Kupiłem też wzmacniacz wymieniony przez Kolegę C .
Wzmacniacz się nazywa HW-770 B VO 21 , ma gniazdo do jacka 3,5 mm - stereo oraz pokazane miejsce do podłączenia zasilania +-.
I co i jak ja mam teraz podłączyć - czy wystarczy włączyć smartfon i dać zasilanie do wzmacniacza , podłączyć do gniazda gramofonu i powinno grać ?????? przy czynnym BlueTooth i ustawieniu radia na smartfonie ? Radio ma UKF , ale w ogóle jest mono/
Przepraszam ,ale myślałem że już takimi nowościami to już się nie będę zajmował .
Pozdrawiam Edward.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Pomysł słuchania radia z telefonu za pomocą bluetooth na lampowym radiu wydaje mi się pozbawiony sensu. IMHO lepiej postawić Volumio (lub coś podobnego) na Raspberry Pi albo jakimś małym cienkim kliencie za kilkadziesiąt zł (np. Wyse 5010 wyrwałem niedawno za 30 kilka zł) a telefon używać tylko do sterowania Volumio za pomocą strony www lub aplikacji.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.