Moduł UMF-1005,wczesny,z którego "Neptuna" jest?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Moduł UMF-1005,wczesny,z którego "Neptuna" jest?

Post autor: zjawisko »

Takie elementy ceramiczne (inne od typowych filtrów ceramicznych FCM) produkował również Cerad. Mam cały katalog. :)
Dla OTV i magnetowidów, w kilku wariantach fonii. Jak również w formie pułapek do toru wizji.

Oraz jeszcze jeden smaczek - z pozoru nieistotny - filtry nadające się do połączenia równoległego (do odbioru różnicowej 5,5 oraz 6,5 MHz w eksportowych, lub po prostu nowszych OTV) miały specjalne nowsze wykonanie.
Starsze były zdecydowanie odradzane w takim zastosowaniu, ale kto zabroni? :wink:

Ale co ja miałem... Było jeszcze jedno zastosowanie UL1244, najmniej finezyjne - po prostu elektroniczny regulator poziomu głośności. Patrz schemat OTVC Syriusz; ja miałem tego z eurozłączem. 8)
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

zjawisko pisze: ndz, 9 listopada 2025, 13:52 Takie elementy ceramiczne (inne od typowych filtrów ceramicznych FCM) produkował również Cerad. Mam cały katalog. :)
Dla OTV i magnetowidów, w kilku wariantach fonii. Jak również w formie pułapek do toru wizji.
Czy byłaby szansa zamieścić ten katalog w wątku? Takie informacje mogą być przydatne dla amatorów, a w sieci jest ich coraz mniej...

W odbiornikach telewizyjnych, gdzie tory fonii i wizji były rozdzielone już od podwójnego filtru z falą powierzchniową, takie pułapki różnicowej fonii w torze wizji nie były potrzebne i ich nie stosowano.
zjawisko pisze: ndz, 9 listopada 2025, 13:52 Oraz jeszcze jeden smaczek - z pozoru nieistotny - filtry nadające się do połączenia równoległego (do odbioru różnicowej 5,5 oraz 6,5 MHz w eksportowych, lub po prostu nowszych OTV) miały specjalne nowsze wykonanie.
Starsze były zdecydowanie odradzane w takim zastosowaniu, ale kto zabroni? :wink:
Mimo tego często widywałem te wcześniej produkowane filtry w połączeniu równoległym, choć później pojawiły się już filtry podwójne (np. 5,5 MHz i 6,5 MHz), gdzie w jednej obudowie umieszczone były rezonatory obu częstotliwości (gdzieś w wylutach mam jeszcze takie filtry produkcji CERAD-u).
zjawisko pisze: ndz, 9 listopada 2025, 13:52 Ale co ja miałem... Było jeszcze jedno zastosowanie UL1244, najmniej finezyjne - po prostu elektroniczny regulator poziomu głośności. Patrz schemat OTVC Syriusz; ja miałem tego z eurozłączem. 8)
Miałem OTVC Ei model bodajże 5650, w którym wykorzystano wszystkie wyjścia i wejścia TBA120U włącznie z wejściem regulującym siłę głosu napięciem podawanym z bloku sterowania . Był jeszcze przełącznik elektroniczny na płytce SCART, który potrafił się uszkodzić gdy przy włączonym telewizorze włączyło się lub wyłączyło złącze EURO. Z tego co sobie przypominam na wejściu bloku p.cz. były dwa połączone równolegle filtry ceramiczne, a w demodulatorze FM były dwa połączone szeregowo obwody LC, jeden dla częstotliwości 5,5 MHz, a drugi dla 6,5 MHz. Dzięki takiemu rozwiązaniu niezależnie od standardu sygnału nie było potrzeby przełączania częstotliwości fonii, co np. występowało w wielu odbiornikach produkcji zachodniej (przypomina mi się jeden model telewizora OTAKE z takim rozwiązaniem).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Romekd pisze: ndz, 9 listopada 2025, 18:35 Czy byłaby szansa zamieścić ten katalog w wątku? Takie informacje mogą być przydatne dla amatorów, a w sieci jest ich coraz mniej...
Byłaby, tylko muszę znaleźć i ewentualnie zmniejszyć. Miałem wtedy dostęp do szybkiego skanera A3, nie pieściłem się z żadnymi "optymalnymi" ustawieniami, wszystko robiłem w "max".
Romekd pisze: ndz, 9 listopada 2025, 18:35 Miałem OTVC Ei model bodajże 5650, w którym wykorzystano wszystkie wyjścia i wejścia TBA120U włącznie z wejściem regulującym siłę głosu napięciem podawanym z bloku sterowania . Był jeszcze przełącznik elektroniczny na płytce SCART, który potrafił się uszkodzić gdy przy włączonym telewizorze włączyło się lub wyłączyło złącze EURO. Z tego co sobie przypominam na wejściu bloku p.cz. były dwa połączone równolegle filtry ceramiczne, a w demodulatorze FM były dwa połączone szeregowo obwody LC, jeden dla częstotliwości 5,5 MHz, a drugi dla 6,5 MHz.
Mniej więcej tak to wyglądało i w Syriuszu. Osobna płytka na boku skrzynki, wtórniki-wzmacniacze, przełączanie na 4066, regulacja głośności na UL1244 (i tu różnica, ta na module fonii była nieczynna). Wejście RGB szło prosto na dekoder. Działało bardzo dobrze.
Romekd pisze: ndz, 9 listopada 2025, 18:35 Dzięki takiemu rozwiązaniu niezależnie od standardu sygnału nie było potrzeby przełączania częstotliwości fonii, co np. występowało w wielu odbiornikach produkcji zachodniej (przypomina mi się jeden model telewizora OTAKE z takim rozwiązaniem).
Podwójne "automatyczne" moduły fonii to już od pewnego momentu był u nas standard. Dwa filtry ceramiczne nowszego typu, dwa obwody LC.
Znane mi OTV Otake (łącznie z tymi na bogato, stereo) były uciążliwe pod innym względem - żaden z nich nie potrafił automatycznie wybrać standardu kodowania koloru...
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

zjawisko pisze: ndz, 9 listopada 2025, 20:46
Romekd pisze: ndz, 9 listopada 2025, 18:35 Czy byłaby szansa zamieścić ten katalog w wątku? Takie informacje mogą być przydatne dla amatorów, a w sieci jest ich coraz mniej...
Byłaby, tylko muszę znaleźć i ewentualnie zmniejszyć. Miałem wtedy dostęp do szybkiego skanera A3, nie pieściłem się z żadnymi "optymalnymi" ustawieniami, wszystko robiłem w "max".
Haa! Mam, znalazłem "podręczną" kopię, tożsamą z oryginałem. WEMA 1988, nakład 7000 egz. Tylko problem jest następujący: wersja robocza waży 110 MB, a po ogarnięciu: 79 MB.
Wersja robocza ma połączone parami, barwne (tj żółte) strony, a wersja po ogarnięciu ma rozdzielone strony w odcieniach szarości. 600 dpi. Nie miałem nigdy potrzeby marnowania czasu na "psucie" tych skanów.

Co z tym robimy? Pamiętam że o ten katalog nie Ty pierwszy pytasz, ale zawsze wszyscy uciekali po usłyszeniu jakie to są skany. :lol:
Pomniejszona okładka dla orientacji o czym mówimy:

cerad-okł.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Spróbuj się pobawić gscan2pdf. Nie mam pojęcia, czy jest też pod Windows, ja mam Linuksa. IMO spokojnie można zmniejszyć rozdzielczość do 300DPI, a nawet i 150dpi jak druk nie jest zbyt drobny. No i można się pobawić kompresją wynikowego PDFa. A jak katalog jest czarno-biały to sprogować skany do palety 1-bitowej, a jak jakość źródła jest kiepska i zmienia się jasność tła i druku, to trzeba się bawić mądrzejszymi filtrami niż progowanie.

Ja zrobiłam skan katalogu lamp nadawczych LAMINA - 264 strony, odcienie szarości i ma 50MB. Jak bym zrobił po sprogowaniu, czysto czaro-biały, to pewnie byłby i 10 razy mniejszy.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Życie nauczyło mnie że zaraz przyjdzie jeden z drugim i zacznie się kabaret:
-tu krzywo przycięte
-tu niewyraźne
-zepsute progowaniem
-ja bym to zrobił lepiej
-ten skan wygląda jak z papieru toaletowego

Mnie osobiście ta objętość plików nie przeszkadza, widzę tu tylko jeden problem - miejsce do przesłania dalej.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wrzuć na wetransfer albo na transfernow. Tylko wybierz opcję wygenerowania linka a po wygenerowaniu wrzuć go na forum. Link jest ważny 7 dni. Kto będzie zainteresowany, to sobie pobierze.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli na którejkolwiek stronce uda mi się uzyskać stabilny transfer (a nie po kilku MB znów 1%) to wrzucę. Warunkiem jest niechcenie ode mnie istniejącego adresu email. :lol: Stąd wetransfer darowałem sobie od razu.

Może w środku nocy...
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Jest sukces: https://www.transfernow.net/dl/20251109fgIA3O7V

Jednak zalecam ostrożność, różne dziwne stronki umilają życie różnymi dziwnymi dodatkami.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Jako że link powyżej niebawem wygaśnie to...

Spróbowałem zabawy ze stronką do zabaw z pdf-ami on-line co by wepchnąć te megabajty do jednego pdf. Wygląda to... bardzo średnio, ale jest czytelne i podręczne.
Jeśli komuś uda się zrobić to lepiej to plik zawsze można usunąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem