zjawisko pisze: ndz, 9 listopada 2025, 13:52
Takie elementy ceramiczne (inne od typowych filtrów ceramicznych FCM) produkował również Cerad. Mam cały katalog.
Dla OTV i magnetowidów, w kilku wariantach fonii. Jak również w formie pułapek do toru wizji.
Czy byłaby szansa zamieścić ten katalog w wątku? Takie informacje mogą być przydatne dla amatorów, a w sieci jest ich coraz mniej...
W odbiornikach telewizyjnych, gdzie tory fonii i wizji były rozdzielone już od podwójnego filtru z falą powierzchniową, takie pułapki różnicowej fonii w torze wizji nie były potrzebne i ich nie stosowano.
Oraz jeszcze jeden smaczek - z pozoru nieistotny - filtry nadające się do połączenia równoległego (do odbioru różnicowej 5,5 oraz 6,5 MHz w eksportowych, lub po prostu nowszych OTV) miały specjalne
nowsze wykonanie.
Starsze były zdecydowanie odradzane w takim zastosowaniu, ale kto zabroni?
Mimo tego często widywałem te wcześniej produkowane filtry w połączeniu równoległym, choć później pojawiły się już filtry podwójne (np. 5,5 MHz i 6,5 MHz), gdzie w jednej obudowie umieszczone były rezonatory obu częstotliwości (gdzieś w wylutach mam jeszcze takie filtry produkcji CERAD-u).
Ale co ja miałem... Było jeszcze jedno zastosowanie UL1244, najmniej finezyjne - po prostu elektroniczny regulator poziomu głośności. Patrz schemat OTVC Syriusz; ja miałem tego z eurozłączem.
Miałem OTVC Ei model bodajże 5650, w którym wykorzystano wszystkie wyjścia i wejścia TBA120U włącznie z wejściem regulującym siłę głosu napięciem podawanym z bloku sterowania . Był jeszcze przełącznik elektroniczny na płytce SCART, który potrafił się uszkodzić gdy przy włączonym telewizorze włączyło się lub wyłączyło złącze EURO. Z tego co sobie przypominam na wejściu bloku p.cz. były dwa połączone równolegle filtry ceramiczne, a w demodulatorze FM były dwa połączone szeregowo obwody LC, jeden dla częstotliwości 5,5 MHz, a drugi dla 6,5 MHz. Dzięki takiemu rozwiązaniu niezależnie od standardu sygnału nie było potrzeby przełączania częstotliwości fonii, co np. występowało w wielu odbiornikach produkcji zachodniej (przypomina mi się jeden model telewizora OTAKE z takim rozwiązaniem).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .