Uher vg30
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Krzysztof pl
- 75...99 postów

Uher vg30
witam spalone stk można wstawić tda7249 i czy regulacja barwy dzwięku będzie działać.
Proszę popracować nad poprawną pisownią - powinno się stosować interpunkcję, zdania zaczynać dużą literą, nazwy lamp elektronowych, układów scalonych i innych podzespołów zawsze zapisywane są dużymi literami, a zdanie pytające kończymy znakiem zapytania. Inny sposób pisemnego wyrażania swoich wypowiedzi może świadczyć o lekceważeniu czytających...
Post był zgłoszony do moderacji za niechlujną pisownię!
[Romekd]
Proszę popracować nad poprawną pisownią - powinno się stosować interpunkcję, zdania zaczynać dużą literą, nazwy lamp elektronowych, układów scalonych i innych podzespołów zawsze zapisywane są dużymi literami, a zdanie pytające kończymy znakiem zapytania. Inny sposób pisemnego wyrażania swoich wypowiedzi może świadczyć o lekceważeniu czytających...
Post był zgłoszony do moderacji za niechlujną pisownię!
[Romekd]
-
Krzysztof pl
- 75...99 postów

Re: Uher vg30
Oto schemat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Regulacja barwy dźwięku z ujemnym sprzężeniu zwrotnym.....miałem tak w Blaupunkt R-4400, stanęło na zakupie klona PMC układu STK465.
Nie założysz TDA7294 choćby nie wiem co.....wzbudzi się i sfajczy od razu.
Tu masz oryginalne wyluty
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmac ... cy-stk4026
Regulacja barwy dźwięku z ujemnym sprzężeniu zwrotnym.....miałem tak w Blaupunkt R-4400, stanęło na zakupie klona PMC układu STK465.
Nie założysz TDA7294 choćby nie wiem co.....wzbudzi się i sfajczy od razu.
Tu masz oryginalne wyluty
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wzmac ... cy-stk4026
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

W takich sytuacjach przypomina mi się wytarty żart "twoja stara piła leży w piwnicy".Krzysztof pl pisze: wt, 4 listopada 2025, 08:19 witam spalone stk można wstawić tda7249 i czy regulacja barwy dzwięku będzie działać.
W swoim wpisie witasz spalone STK, co może świadczyć o wysoko rozwiniętej duchowości, dalej twierdzisz, że można wstawić TDA, a na koniec pytasz, czy będzie działać regulacja barwy. Przynajmniej tak się domyślam, bo na końcu nie ma pytajnika. O wielkiej literze na początku już nie wspominam.
Niestety, jeżeli oczekujesz jakościowej odpowiedzi, to musisz włożyć minimum wysiłku w zadawanie pytania.
Pozdrawiam,
Forumowa Polonistka
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Proszę się nie pchać! Kolejka! Funkcja czepialskiej, niespełnionej polonistki już dawno jest obsadzona.
...i matkę z piwnicy proszę pozbierać, niech wytrzeźwieje. Żeby w piwnicy zostawiać...? Kto to widział!
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Już pomijając kwestię Polskiego języka, czy do cholery taki problem wydać 40zł na dwie hybrydy z linku, który podałem?
Z TDA7294 UKŁAD NIE ZDZIAŁA!!!
Od razu będzie wzbudzenie a TDA pięknie wystrzelą, nawet oryginały!
To jest byle jaki , najtańszy, japońskiego pochodzenia wzmacniacz, gdzie z oszczędności zastosowano regulację barwy w pętli USZ.
A TDA7294 taki super wcale nie jest....lepiej LM3886, a jak już TDA to TDA7293, który wydoli na tym zasilaniu i na 4 omach bez trudu co najmniej 40-60W i nie spali się.
Te wzmacniacze na STK nie bez powodu zalegały śmietniki 20-25 lat temu.......nie było jak tego naprawić.
A jakby Autor wątku poszukał, to za koszty, które wygeneruje ta przeróbka, kupił by wzmacniacz lub amplituner na STK czy nawet tranzystorach, może w 100% OK, może do drobnej kosmetyki.
Już pomijając kwestię Polskiego języka, czy do cholery taki problem wydać 40zł na dwie hybrydy z linku, który podałem?
Z TDA7294 UKŁAD NIE ZDZIAŁA!!!
Od razu będzie wzbudzenie a TDA pięknie wystrzelą, nawet oryginały!
To jest byle jaki , najtańszy, japońskiego pochodzenia wzmacniacz, gdzie z oszczędności zastosowano regulację barwy w pętli USZ.
A TDA7294 taki super wcale nie jest....lepiej LM3886, a jak już TDA to TDA7293, który wydoli na tym zasilaniu i na 4 omach bez trudu co najmniej 40-60W i nie spali się.
Te wzmacniacze na STK nie bez powodu zalegały śmietniki 20-25 lat temu.......nie było jak tego naprawić.
A jakby Autor wątku poszukał, to za koszty, które wygeneruje ta przeróbka, kupił by wzmacniacz lub amplituner na STK czy nawet tranzystorach, może w 100% OK, może do drobnej kosmetyki.
-
Ukaniu
- 625...1249 postów

Nie generalizuj, jest trochę dobrych wzmacniaczy z korekcją barwy w pętli sprzężenia końcówki. Choćby Luxman L-405, czy Luxman L-550 - jako dodatkowa regulacja. Fakt, jest to raczej japoński sznyt konstrukcji. Pewna część niemieckich producentów rebrandowała rozwiązania japońskie jak np. DualSzrot majster pisze: czw, 6 listopada 2025, 16:03
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Nawet współczesny lampowy Leben tak ma.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Lampowy wzmacniacz z regulacją barwy dźwięku w USZ to żadna nowość......rozwiązanie takie było typowe dla nawet prostych konstrukcji(Bambino, radia lampowe, magnetofony szpulowe lampowe).
Jednak w epoce tranzystorów w Europie stosowano pasywne czy aktywne korektory RC przed stopniem końcowym mocy.
Mi się spaliła hybryda w Blaupunkt R-4400, który jest rebrandowanym amplitunerem japońskim.....skończyło się na wymianie STK na klon marki PMC.
Amplituner nie ma łatwej budowy, by tam upychać nawet Baxandalla czy Revoxa, poza tym to rzadki sprzęt i nie przerabiałem na TDA7294.
Japońskie wzmacniacze i amplitunery są dziwne i....upierdliwe w serwisie, dlatego jak pisałem, większość kończyła na złomie czy zalega w piwnicach i garażach od ćwierćwiecza.
Pamiętam pierwsze klony STK z Chin....to było takie barachło, że wzmacniacze oparte na hybrydach były tanie jak barszcz, kupowano je na dotłuczenie, szkolne dyskoteki i osiemnastki.
Lampowy wzmacniacz z regulacją barwy dźwięku w USZ to żadna nowość......rozwiązanie takie było typowe dla nawet prostych konstrukcji(Bambino, radia lampowe, magnetofony szpulowe lampowe).
Jednak w epoce tranzystorów w Europie stosowano pasywne czy aktywne korektory RC przed stopniem końcowym mocy.
Mi się spaliła hybryda w Blaupunkt R-4400, który jest rebrandowanym amplitunerem japońskim.....skończyło się na wymianie STK na klon marki PMC.
Amplituner nie ma łatwej budowy, by tam upychać nawet Baxandalla czy Revoxa, poza tym to rzadki sprzęt i nie przerabiałem na TDA7294.
Japońskie wzmacniacze i amplitunery są dziwne i....upierdliwe w serwisie, dlatego jak pisałem, większość kończyła na złomie czy zalega w piwnicach i garażach od ćwierćwiecza.
Pamiętam pierwsze klony STK z Chin....to było takie barachło, że wzmacniacze oparte na hybrydach były tanie jak barszcz, kupowano je na dotłuczenie, szkolne dyskoteki i osiemnastki.
-
kolawski
- 250...374 postów

Na forum są też zupełnie spełnienie poloniści.Proszę się nie pchać! Kolejka! Funkcja czepialskiej, niespełnionej polonistki już dawno jest obsadzona.![]()