Tektronix 465 oddam
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

Tektronix 465 oddam
Działał, ale od wielu lat leżał w piwnicy, więc nie włączam . Odbiór raczej osobisty Poznań/Trzcianka.
PW -preferowani aktywni forumowicze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Re: Tektronix 465 oddam
Do 100MHz i to jeszcze z multimetrem
Brać, nie wybrzydzać! Komuś fajnie posłuży. 
-
lukasz_t
- 625...1249 postów

Sam bym wziął, jakby Hrubieszów był 50km od Poznania...
-
Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów

-
Romekd
- moderator
Ja ze swojej strony cieszę się, że tak porządny przyrząd trafi w ręce osoby, która będzie umiała wykorzystać jego możliwości, a dodatkowo najprawdopodobniej będzie również w stanie usunąć ewentualne nieprawidłowości, w razie jakichś nieprzewidzianych awarii (choć tego typu urządzenia są bardzo niezawodne). Sprzęt wspaniały, choć ma już swoje lata. Widziałem na którejś internetowej stronie podobny model po odnowieniu i pamiętam, że cena takiego odnowionego sprzętu była dość wysoka i przewyższała ceny wielu modeli produkowanych współcześnie.
EDIT:
Znalazłem:
https://www.radwell.eu/pl/buy/tektronix ... leShopping
https://allegrolokalnie.pl/oferta/legen ... -retro-prl
Zacny sprzęt retro...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Ten sprzedawca z linku ma również ciekawy generator (sporo za drogi):
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gener ... 20-mhz-prl
A ciekawy dlatego, że początek kolejnego zakresu na bębnie znajduje się po tej samej stronie, po której jest koniec poprzedniego zakresu - gwarantuje to płynność przestrajania. Ma jeszcze wobulator i generator wzorcowy.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/gener ... 20-mhz-prl
A ciekawy dlatego, że początek kolejnego zakresu na bębnie znajduje się po tej samej stronie, po której jest koniec poprzedniego zakresu - gwarantuje to płynność przestrajania. Ma jeszcze wobulator i generator wzorcowy.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Mam Tektronix 465B, czyli nowszy, koniec lat 70-tych, prawie 50 lat ma.
Do w.cz. fajny, do audio trzeba mieć jeszcze miliwoltomierz selektywny, ja mam TESLA BM494.
Ten Tektronix też fajny do układów cyfrowych, jak pierwszy oscyloskop dla młodego czy dla człowieka żyjącego w stresie jak ja, to lepsza cyfra, bo w analogu trzeba przeliczać a cyfrowy daje od razu wyniki Vp, Vpp i Vrms, również częstotliwość, tylko na lampie przebieg jakby ładniejszy.....i tu konflikt "cyfra versus analogowy z lampą"
Do tego ten oscyloskop jest cholernie ciężki i wielki, w mieszkaniu w wielkiej płycie z PRL-u to jest wielka wada, ja mogę mieć w pokoju 10 oscyloskopów a na warsztacie mam Hanteka(cyfra), Siemensa z 1969 roku(taki bardziej wskaźnik ale sympatyczny zabytek) i tego Tektronixa.
Ale i analogowy oscyloskop na ogół idzie naprawić w razie "W", cyfrowy w 90% przypadków można wyrzucić do śmieci.
Mam Tektronix 465B, czyli nowszy, koniec lat 70-tych, prawie 50 lat ma.
Do w.cz. fajny, do audio trzeba mieć jeszcze miliwoltomierz selektywny, ja mam TESLA BM494.
Ten Tektronix też fajny do układów cyfrowych, jak pierwszy oscyloskop dla młodego czy dla człowieka żyjącego w stresie jak ja, to lepsza cyfra, bo w analogu trzeba przeliczać a cyfrowy daje od razu wyniki Vp, Vpp i Vrms, również częstotliwość, tylko na lampie przebieg jakby ładniejszy.....i tu konflikt "cyfra versus analogowy z lampą"
Do tego ten oscyloskop jest cholernie ciężki i wielki, w mieszkaniu w wielkiej płycie z PRL-u to jest wielka wada, ja mogę mieć w pokoju 10 oscyloskopów a na warsztacie mam Hanteka(cyfra), Siemensa z 1969 roku(taki bardziej wskaźnik ale sympatyczny zabytek) i tego Tektronixa.
Ale i analogowy oscyloskop na ogół idzie naprawić w razie "W", cyfrowy w 90% przypadków można wyrzucić do śmieci.