Bardzo dziękuję
Coś mnie jeszcze zaintrygowało. Co jest napisane pod "1-43U" To chyba sygnatura tej osoby, która przerabiała ( po wojnie ?? ) Kosmosy 1-34U ?
Nikt na to nie zwrócił uwagi, a to ważny trop...
Super " 2 Kontr. A " Czy dobrze widzę? Ciekawe co "poeta" miał na myśli przybijając pieczątkę z tym napisem. W sieci znalazłem co najmniej 3 zdjęcia tylnych ścianek Kosmosa 1-43u z takim napisem.
Na to wygląda że napisane jest Kontr. Sam jestem ciekawy, co to oznacza. Ciekawe, czy to tylko na przerobionych występuje ten napis? Mam jeszcze jednego 1-43 u, ale tam tego nie ma.
Grucha pisze: pt, 24 października 2025, 09:44
Na to wygląda że napisane jest Kontr. Sam jestem ciekawy, co to oznacza. Ciekawe, czy to tylko na przerobionych występuje ten napis? Mam jeszcze jednego 1-43 u, ale tam tego nie ma.
Wg mnie te napisy "W2" i "2 Kontr. A" są umieszczane tylko na tych przerobionych Kosmosach 1-43U. Ktoś to robił hurtowo. Wyfrezowana szczelina na pokrętło kondensatora obrotowego jest zrobiona profesjonalnie. Mam zdjęcia z Radiomuseum i z sieci.. Wygląda na to, że ktoś miał dwie pieczątki , jedna "W2" i druga "2 Kontr. A" bo na drugim zdjęciu jest tylko "W2". Na Twoim i na zdjęciu z Radiomuseum zaklejone są identycznie napisy przy przełączniku "Antenne"
Ktoś najprawdopodobniej skupował po wojnie nieprzestrajalne Kosmosy 1-43U i po dość mocnej przeróbce sprzedawał, albo świadczył usługę przeróbki...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czyli jak dobrze rozumuje to był jeden model 1-43u a po przeróbkach wyszedł 1-43u w2.Jeżeli tak to ciekawe czemu ktoś stworzył podmodel.Do czego to komu potrzebne?
Grucha pisze: ndz, 26 października 2025, 09:07
Czyli jak dobrze rozumuje to był jeden model 1-43u a po przeróbkach wyszedł 1-43u w2.Jeżeli tak to ciekawe czemu ktoś stworzył podmodel.Do czego to komu potrzebne?
Kosmos 1-43U oryginalnie był nieprzestrajalną superheterodyną zestrojoną w fazie produkcji na 1 stację długofalową i 2 średniofalowe. ( najprawdopodobniej niemieckojęzyczne).
Po wojnie nie było na tych zakresach co słuchać. Na falach średnich po wojnie ruszyło sporo polskich stacji więc ta przeróbka wg mnie miała sens, ale niestety niszczono oryginalność radioodbiornika.
Większość tych odbiorników po wojnie była przerabiana, gdyż niestety była mało użyteczna w postaci oryginalnej. Dotyczy też to odbiornika Telefunken 143GWG (produkowanego w czasie okupacji w zakładach Philipsa na Karolkowej), w którym po prostu montowano kondensator obrotowy na jednej z bocznych ścianek. Niekoniecznie było jednak tak, że ktoś skupował ocalałe odbiorniki i zarobkowo je przerabiał. Przerabiały też państwowe warsztaty radiowe, również te przy lokalnych rozgłośniach.
I jeszcze mały bonus...
108 U.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.