6H7C P.P. w klasie A2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
6H7C P.P. w klasie A2
Rosyjskie lampy typu 6H7C są przystosowane do pracy we wzmacniaczach audio i szkoda trochę je zaniedbywać na rzecz triod stabilizujących itp. Parka tych lamp {dwie podwójne triody} kosztuje z podstawkami z odzysku ok 20 pln i potrafi dostarczyć moc 4 W {i trochę więcej} w klasie A. Problemem jest sterowanie, bo ta lampa pracuje z prądem siatki, co wymaga zastosowania transformatora sterującego lub rozbudowanego drivera. Ale od tego mamy Ali i
Czyli podwójny mostek za grosze, który połączony z lampami i transformatorem np. TS40 w taki sposób zasilany z śmieciowego transformatora od halogenków z dowiniętym uzwojeniem anodowym dostarcza 4 waty na ok 8k obciążenia. Można podwoić i nawet potroić ilość lamp dla uzyskania większej mocy, lub odwrotnie, zmniejszyć i zadowolić się dwoma watami. Istniej także opcja przełączania z trybu hybrydowego na tylko półprzewodnikowy { dla oszczędzania energii}. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: 6H7C P.P. w klasie A2
Dobrze rozumiem, że to są dwie 6N7S na kanał, z połączonymi równolegle systemami jednej lampy?
-
- 3125...6249 postów
Tak. Dwie podwójne triody rosyjskie.Einherjer pisze: pt, 17 października 2025, 15:37 Dobrze rozumiem, że to są dwie 6N7S na kanał, z połączonymi równolegle systemami jednej lampy?

-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Już kiedyś pozwoiłem sobie przxy okazji innego postu wspomnieć o lampie
triodzie 6AC5 w układzie Darlingtona.
Po wrzuceniu symbolu tej lampy do Googli wychodził jak dotąd schemat
Japończyka wzmacniacza na tej lampie plus lampie wstępnej triodzie napięciowej
ją sterującej plus triodzie wstępnej wzmacniacza napięciowego.
Dlaczego tu znowu o tym piszę?
Bo część parametrów zrównoleglonej radzieckiej podwójnej triody
6N7S (zresztą odpowiednika amerykańskiej 6N7 na oktalu i jej wcześniejszego
odpowiednika na kołkach 6A6) odpowiada moim skromnym zdaniem rzeczonej
triodzie 6AC5 i też pracuje ona z prądem siatki.
Widziałem układy Darlingtona przeciwsobne kiedyś on-line.
Pozwalam sobie poddać pod uprzejmą uwagę Kolegów.
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
Już kiedyś pozwoiłem sobie przxy okazji innego postu wspomnieć o lampie
triodzie 6AC5 w układzie Darlingtona.
Po wrzuceniu symbolu tej lampy do Googli wychodził jak dotąd schemat
Japończyka wzmacniacza na tej lampie plus lampie wstępnej triodzie napięciowej
ją sterującej plus triodzie wstępnej wzmacniacza napięciowego.
Dlaczego tu znowu o tym piszę?
Bo część parametrów zrównoleglonej radzieckiej podwójnej triody
6N7S (zresztą odpowiednika amerykańskiej 6N7 na oktalu i jej wcześniejszego
odpowiednika na kołkach 6A6) odpowiada moim skromnym zdaniem rzeczonej
triodzie 6AC5 i też pracuje ona z prądem siatki.
Widziałem układy Darlingtona przeciwsobne kiedyś on-line.
Pozwalam sobie poddać pod uprzejmą uwagę Kolegów.
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
PS: tu jest link do strony japońskiej z tym wzmacniaczem:
https://www.ma.ccnw.ne.jp/katayotta/6AC5s.html.
Poza japońskim opisem jest dużo obrazków dużo mówiących.
Zresztą myślę,że tłumacz Googli da się wykorzystać w tym linku.
Klon tego wzmacniacza w wykonaniu pana Ike Chuna
tu nie przejdzie, bo jest ponad 1,6 MB.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
https://www.ma.ccnw.ne.jp/katayotta/6AC5s.html.
Poza japońskim opisem jest dużo obrazków dużo mówiących.
Zresztą myślę,że tłumacz Googli da się wykorzystać w tym linku.
Klon tego wzmacniacza w wykonaniu pana Ike Chuna
tu nie przejdzie, bo jest ponad 1,6 MB.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
PS 2:
Tu jest jeszcze jeden link do wzmacniacza na tej lampie 6AC5:
https://www.youtube.com/watch?v=QU-DLf4MvdY
Zachęcam do porównań z 6N7S.
Jacek"b/t"
Tu jest jeszcze jeden link do wzmacniacza na tej lampie 6AC5:
https://www.youtube.com/watch?v=QU-DLf4MvdY
Zachęcam do porównań z 6N7S.
Jacek"b/t"
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Zastanawiam się czy dla lampowego, triodowego stopnia wyjściowego, pracującego z możliwością pojawiania się prądu siatek (praca w klasie A2), rezystora katodowego 270 Ω nie powinno się zastąpić diodą Zenera 10 V, lub włączyć taką diodę równolegle z tym rezystorem. Bez diody Zenera, pojawiające się prądy siatek (przy silnym wysterowaniu) będą powodowały zmiany napięcia na rezystorze katodowym, które będą przesuwały punkt pracy lamp mocy, czyli nie będzie to już typowa klasa A2.Marek7HBV pisze: pt, 17 października 2025, 14:28 Rosyjskie lampy typu 6H7C są przystosowane do pracy we wzmacniaczach audio i szkoda trochę je zaniedbywać na rzecz triod stabilizujących itp. Parka tych lamp {dwie podwójne triody} kosztuje z podstawkami z odzysku ok 20 pln i potrafi dostarczyć moc 4 W {i trochę więcej} w klasie A2. Problemem jest sterowanie, bo ta lampa pracuje z prądem siatki, co wymaga zastosowania transformatora sterującego lub rozbudowanego drivera. Ale od tego mamy Ali... Czyli podwójny mostek za grosze, który połączony z lampami i transformatorem np. TS40 w taki sposób zasilany z śmieciowego transformatora od halogenków, z dowiniętym uzwojeniem anodowym dostarcza 4 waty na ok. 8k obciążenia. Można podwoić i nawet potroić ilość lamp dla uzyskania większej mocy, lub odwrotnie, zmniejszyć i zadowolić się dwoma watami. Istniej także opcja przełączania z trybu hybrydowego na tylko półprzewodnikowy { dla oszczędzania energii}.![]()
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
W zasadzie nie zauważyłem zmian prądu pobieranego przez anody {47 mA całkowity} w zakresie od 0 do 4 W przy niezmieniającym się napięciu zasilania { te lampy naprawdę są zaprojektowane do mocy audioRomekd pisze: sob, 18 października 2025, 09:30
Zastanawiam się czy dla lampowego, triodowego stopnia wyjściowego, pracującego z możliwością pojawiania się prądu siatek (praca w klasie A2), rezystora katodowego 270 Ω nie powinno się zastąpić diodą Zenera 10 V, lub włączyć taką diodę równolegle z tym rezystorem. Bez diody Zenera, pojawiające się prądy siatek (przy silnym wysterowaniu) będą powodowały zmiany napięcia na rezystorze katodowym, które będą przesuwały punkt pracy lamp mocy, czyli nie będzie to już typowa klasa A2.
Pozdrawiam
Romek

-
- moderator
Rozumiem, czyli prąd siatek jest stosunkowo niski w stosunku do prądu anodowego i nie ma co zawracać sobie nim głowy. Gdyby był wyższy, układ zacząłby "oddychać", czyli mielibyśmy wahania prądu spoczynkowego wskutek zmieniającego się dynamicznie poziomu wysterowania wzmacniacza, co wpłynęłoby na wzrost poziomu zniekształceń. Pomysł z przełączaniem wzmacniacza na tryb "hybrydowy" i "półprzewodnikowy", wydaje mi się doskonałym rozwiązaniem, gdyż brzmienie wzmacniacza może się spodobać zarówno miłośnikom lamp elektronowych jak i półprzewodników (po przełączeniu). Dla poprawy stabilności ja zastosowałbym jednak stabilizację napięcia zasilania układu scalonego (+18...20 V) i dodałbym diodę Zenera (dobraną pod względem napięcie dla uzyskania pożądanego prądu anodowego) w obwodzie katod lamp.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .