Mój nowy zakup - opłacało się ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Mój nowy zakup - opłacało się ?
Fajnie. Widać, ze uzwojenie 120V wystarczy.
-
- 9375...12499 postów
Jednak zdecydowałem się odbudować wzmacniacz z klasyczną końcówką na EL34. Trafo zasilające właśnie się nawija. Własciwie to jest nawinięte tylko nie wiem kiedy odbiorę.
-
- 9375...12499 postów
Rozebrałem chassis. Ponieważ mają iść inne transformatory to postanowiłem wymienić płytę wierzchnią. Dotychczasowa była zrobiona z cienkiej ocynkowanej blachy.
Przeszukałem swoje zbiory i namierzyłem 2 transformatory wyjściowe które mogły by tu wejść: Jeden obsługuje głośniki 4 i 8 Om dla Raa=3k6 a drugi 4/8/16 dla Raa=6k6. Podłączająć 4 omy pod wyjście 8 a 8 pod wyjście 16 otrzymamy Raa=3k3 czyli w normie. Mam jeszcze trafo wielosekcyjne zapewniające 3k dla 8 om. Chyba będzie trzeba zrobić testy.
Odzyskałem też panele, które były niechlujnie przyklejone na taśmę wustronną
Po zdjęciu paneli moim oczom ukazał się obraz nędzy i rozpaczy. Precyzja wiercenia otworów niepowtarzalna
Jeszcze nie wiem co z tym zrobię.Przeszukałem swoje zbiory i namierzyłem 2 transformatory wyjściowe które mogły by tu wejść: Jeden obsługuje głośniki 4 i 8 Om dla Raa=3k6 a drugi 4/8/16 dla Raa=6k6. Podłączająć 4 omy pod wyjście 8 a 8 pod wyjście 16 otrzymamy Raa=3k3 czyli w normie. Mam jeszcze trafo wielosekcyjne zapewniające 3k dla 8 om. Chyba będzie trzeba zrobić testy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Zanim zaczniesz montować elektryczne graty nieźle się podszkolisz w blacharce z tego co widzę. Faktycznie ktos powygryzał chyba te otwory zamiast powiercić. Ja za lampy zabiorę sie w okolicach grudnia.
Mierzyłeś przekątne szaski?
Mierzyłeś przekątne szaski?
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 9375...12499 postów
Ta ramka jest OK. Już dorobiłem blachę wierzchnią. Trzeba ją tylko przynitować do tej ramki.
-
- 625...1249 postów
W sumie to dziękuję za te zdjęcia. Dzięki nim mogę śmiało pozbyć się resztek kompleksów ślusarskich bo to cudo "manufactured in Elbląg" wygląda gorzej niż moje szaski robione w kucki, na podłodze mojego pokoju, za pomocą ręcznych narzędzi gdy miałem 15 lat.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 9375...12499 postów
Ja to chyba powycinam i zakryję to innymi panelami... pewnie aluminiowymi.
-
- 6250...9374 posty
Wiertarka kolumnowa mała 60zł, wyrzynarka cena podobna, zrywarka do nitów też podobnie, piła ręczna do metalu grosze ( Ojciec wykonał), solidne imadło (to już koszt ale po co coś za kilka stów do kucia podków, można trafić coś znacznie taniej) blachy ze starych sprzętów zero...kto ma problem z prostym amatorskim chassis? Mam oczywiście znacznie, i to sporo, poważniejszy sprzęt do takich zabaw, mam (lata temu Żona zagroziła, że jak kupię sprzęty, wyprzedaż, z solidnego likwidowanego warsztatu mechanicznego, to rozwód bez warunków wstępnych), ale to wystarczy do wykonania chassis.
-
- 625...1249 postów
Co chcesz wycinać? Jak zakryjesz panelami na wymiar to starczy żeby się otwory zgadzały. Nie będzie widać nic z zewnątrz.painlust pisze: ndz, 5 października 2025, 12:10 Ja to chyba powycinam i zakryję to innymi panelami... pewnie aluminiowymi.
-Jó vevökészuleke van?
-
- 9375...12499 postów
niestety ale te plastikowe panele nie były dobrze prosto przyklejone. Jak robię żeby były prosto czyli tak jak trzeba to otwory w tej ramie się nie zgadzają... Ja już podjąłem decyzję.
-
- 3125...6249 postów
Witam
https://sprzedajemy.pl/wszystkie-oglosz ... rt_price_a
Do wiercenia otworów w cienkich blachach w zupełności wystarczy stojak do zwykłej wiertarki, można go zbudować samemu (są filmy na Youtube) lub kupić gotowy:
https://sprzedajemy.pl/wszystkie-oglosz ... rt_price_a
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Miałem na myśli wykonanie nowych paneli na wymiar. Ja ostatnio sporo takich dziur jak po ostrzale ukryłem pod panelami z amptone i wygląda to lux.painlust pisze: ndz, 5 października 2025, 14:28 niestety ale te plastikowe panele nie były dobrze prosto przyklejone. Jak robię żeby były prosto czyli tak jak trzeba to otwory w tej ramie się nie zgadzają... Ja już podjąłem decyzję.
-Jó vevökészuleke van?
-
- 9375...12499 postów
No i nowa płyta zrobiona. Czysta karta więc można krajać jak się chce.
Wyciąłem też raka na którego nie mogłem patrzeć. Wiem, wyglada może gorzej ale musi być gorzej żeby było lepiej.
Na to pójdą sztywne aluminiowe panele.
Wyciąłem też raka na którego nie mogłem patrzeć. Wiem, wyglada może gorzej ale musi być gorzej żeby było lepiej.
Na to pójdą sztywne aluminiowe panele.
-
- 9375...12499 postów
I panele zrobione z rury kwadrat 80x20. Kupiłem 45cm za 25PLN.
chyba wygląda lepiej.
Rozlutowałem elektronikę i nie mogę patrzeć na tę płytkę. Poprawić się tego nie da.
nowej nie chce mi się robić...
chyba wygląda lepiej.
Rozlutowałem elektronikę i nie mogę patrzeć na tę płytkę. Poprawić się tego nie da.
nowej nie chce mi się robić...
-
- 625...1249 postów
Witam.
Dobrze się zapowiada.
Płytka jest git. Zwęgleń/przypaleń brak, łączówki nie odpadają, a że trochę stara, trochę krzywa...Po porządnym wlutowaniu elementów nabierze uroku - nie robiłbym nowej.
Rura prostokąt
Dobrze się zapowiada.
Płytka jest git. Zwęgleń/przypaleń brak, łączówki nie odpadają, a że trochę stara, trochę krzywa...Po porządnym wlutowaniu elementów nabierze uroku - nie robiłbym nowej.
Rura prostokąt