[Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu

Post autor: Romekd »

Również gratuluję rezultatu i sposobu dojścia do rozwiązania problemu... :D Trzymałem kciuki, bo wątek przypomniał mi okres młodości, początku lat 80., gdy zacząłem podejmować się napraw kamer i magnetowidów, a że dostęp do podzespołów i dokumentacji był w tamtym czasie bardzo ograniczony, to czasami udawało się jakąś samodzielnie wykonaną "protezą" (czasami wykonaną na tranzystorach lub kilku innych układach scalonych) zastąpić niedostępny na rynku scalak...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu

Post autor: atom1477 »

Jeszcze kilka uwag.
Nie można tam użyć dowolnego układu 4053. Musi być taki o napięciu zasilania powyżej 12 V. A okazuje się że wiele współczesnych wersji ma napięcie zasilania do 6 V (np. seria 74HC4052). Dopiero oryginalny CD4052, albo np. układ Motoroli (Onsemi) MC14052 się nadają, bo mają standardowe kiedyś 18 V.
Podobnie z tranzystorem MOSFET P. Zarówno napięcie D-S, jak i G-S, muszą być ponad 12 V (bo steruję go tym samym sygnałem sterującym co układ 4052). A to dzisiaj trochę problem. Nawet MOSFETy nie logic-level często mają maksymalne napięcie G-S równe +/-12V. Z moich zapasów odpadły praktycznie wszystkie współczesne tranzystory, bo miały za niskie napięcie G-S max. Jedynie dość archaiczny BSS84 kupiony dawno temu (i nie wiadomo do czego, chyba tylko na zapas) się nadał.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Locutus »

atom1477 pisze: wt, 23 września 2025, 16:03 Jak ktoś doczytał w całości do tej pory to gratuluję :D
Przyznam, że czytałem z 'opadniętą szczęką' - chapeau bas!
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: daniel22 »

Wróciłem do żywych, można powiedzieć. Cieszę się, że opisałeś całą drogę do sukcesu - przebrnąłeś przez nią jako jedyny. Niby "nie trudne", ale ja bym nie był w stanie tej przeróbki wykonać, oraz nikt inny na świecie z kręgu "secamowskiego", nikt inny także nie chciał się tego podjąć, a tutaj nawet udało się to zrobić z sukcesem! :D Pozostałe przeróbki tego typu miały miejsce z mojej wiedzy jedynie w formacie VCR i polegały na pominięciu "kolor killera", i miernych efektach. Ja i pozostali w stowarzyszeniu są naprawdę wdzięczni i gratuluję - może to otworzy mozliwości przeróbki innych "ciężkich" sprzętów z PAL na SECAM, bo czuję, że to nie koniec sprzętu, który będzie wymagał przeróbki :D Czekam, aż będę mógł go przetestować :)

Uratowałeś kawałek historii, który w dodatku posłuży do archiwizacji (i oby jak najwięcej publikacji) naszych archiwalnych nagrań sprzed 1994 roku.