Nora Dux II W89

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Robi
75...99 postów
75...99 postów

Nora Dux II W89

Post autor: Robi »

Witam.
Wygrzebałem u cioci sporo sprzętu grającego. Między innymi radioodbiornik Nora w komplecie z gramofonem. Radio nie ma tylnej ścianki, przynajmniej jeszcze nie znalazłem. W internecie znalazłem nazwę modelu, ale mam pytanie o te poprzeczki z prętów na przodzie, te z internetu tego nie mają, czy to może czyjeś zapobiegliwe działanie przeciw uszkodzeniu głośników ?
Czy możliwe że był jakiś inny model o którym nie wiem ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robi
75...99 postów
75...99 postów

Re: Nora Dux II W89

Jeszcze środek.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Piękne, wojennej konstrukcji radio :D
Ale jeden kondensator elektrolityczny wygląda mi na dostawiony w latach 50/60-tych(ten z koreczkiem gumowym).
Ja bym odciął kondensatory blokujące sieć i anody lampy prostowniczej oraz wymienił na MKSE 630V kondensator sprzęgający w siatce lampy głośnikowej, potem odciął kondensatory elektrolityczne filtra i zastąpił je nowymi choćby 22-33uF(zależy co tam siedzi), elektrolitami na 450V i odpalał przez żarówkę 60W, ja tak robiłem z różnymi zgniłkami z targów, zwłóczonymi z Niemiec, Skandynawii czy krajów Beneluksu i zawsze udało się uruchomić.
Ja jestem zwolennikiem wywalania kondensatorów papierowych i smołowych jeśli ma to być sprawne przez dłuższy czas.
Bym też poczyścił podstawki lamp i ich nóżki, można kupić na Allegro preparat "Argentum", styki przełączników bym potraktował CX-80 Contactx, ten preparat czyści i nie powoduje korozji styków po czasie(to wysokiej czystości benzyna).
Spróbuj, tylko poszukaj schematu i zobacz czy jakiś "magik" tam czegoś od siebie nie dolutował :!:
Robi
75...99 postów
75...99 postów

Raczej nie będę naprawiał radioodbiornika, będę chciał się go pozbyć. Jeśli chodzi o kondensator, ten wysoki cienki, to nie widzę gumowego korka, to jest nit. Te dwa aluminiowe grubsze między lampami to filtry, tak mi się zdaje bo nie oglądałem dokładnie. Nadruk na nich
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Wysłałem PW.
Komar
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam Kolegów.
Gratuluję radyjka.
Co do podmiany lamp, to poza nachyleniem
(inny Rk będzie trzeba) EL12 można zastąpić przez 6P3S(6L6),
a AZ12 przez AZ4.W obu przypadkach trzeba przecokołować.
Podobnie rzecz ma się z ECH11 i EBF11 oraz EF13.
Za dwie pierwsze można postawić na pustym cokole stalowym ECH3,
ECH35(=6E8, ta chyba się jeszcze wala na wiadomym serwisie aukcyjnym)
i, oczywiście, ECH81, po zmianie niektórych rezystorów, a za EBF11 można
postawić EBF2 i EBF80,6B8S radziecką lub 6H8 amerykańską lub, po zmianie
rezystorów, EBF89. Za EF13 - chyba EF85 lub '89 po zmianie rezystorów.
Za EM11 można zmusić 6E5S radziecką lub przerobić układ połączeń EFM11,
tak, aby tylko oko było użyte.Cierpliwy może dobudować też dodatkowy
przedwzmacniacz m.cz. na jej części pentodowej (wtedy cała bańka wędruje
do kubka stalowego, jak to robił z tym niejaki Philips).
Pozdrawiam Kolegów,życzę pomyślnego odpału.
Bez dymu i ognia oczywiście:-)
Jacek"b/t"
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Zamieniać siekierkę na kijek????? ....Np. EL12 są dalej do kupienia, sam dla siebie upolowałem niedawno po 30zł/sztuka NOS (do tego piękne czerwone, motam do nich trafa głośnikowe) tylko trzeba serio polować a nie spać do południa, to samo z EF13, nawet na Allegro bywają, ECH35 nawet chyba jest aktualnie itd itd, przecież TAKIEGO RADYJA nie remontuje się na cito, można na spokojnie i bez nerwów (czytaj: bez prucia podstawek). Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

EL12 nie była produkowana w Polsce ze względu na brak produkowanych w kraju (poza nielicznymi wyjątkami jak samorobne wzmacniacze) urządzeń z tymi lampami.
cirrostrato pisze: wt, 30 września 2025, 20:33Zamieniać siekierkę na kijek????? ....Np. EL12 są dalej do kupienia, sam dla siebie upolowałem niedawno po 30zł/sztuka NOS (do tego piękne czerwone, motam do nich trafa głośnikowe) tylko trzeba serio polować a nie spać do południa
Kilka lat temu wygrałem lampy do Pioniera U, ale na razie leżą i się kurzą bo te w odbiorniku z tematu "Elektrośmieci" okazały się być sprawne.
Ratujmy stare tranzystory!
Robi
75...99 postów
75...99 postów

Dziś przeczyściłem zasilanie radia. Radio podłączyłem przez żarówkę, żarówka pierw zapaliła się a potem przygasła do lekkiego żarzenia, po czym znowu powoli zaczęła się rozjaśniać. Prawdopodobnie kondensatory powysychały, zresztą urządzenia lampowe nie leżą w moich zainteresowaniu. Poza tym duży ciężki (25kg) mebel i nie miałbym gdzie postawić.