Atena stereo - próby uruchomienia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

EABC80
25...49 postów
25...49 postów

Atena stereo - próby uruchomienia

Post autor: EABC80 »

Witajcie forumowicze!
Odkopano ze starych zapasów radio Atena stereo. Radio ciekawe bo z czasów mojej podstawówki. Kolumienka zewnętrzna w niezłym stanie a i twarzyczka ładna. Wewnątrz koniec epoki germanu i początek krzemu oraz kłujące kondensatory powietrzne. Po umyciu i wymianie elektrolitów uruchamiam zasilacz i tu stop. Zasilacz z plusem na masie (jak syrenka) i jedna peerka do regulacji napięcia zasilacza oczywiście uszkodzona. Po wymianie dylemat: jakie napięcie ustawić? Na żadnym z dostępnych schematów nie znalazłem takiej informacji. Stąd moje pytanie i prośba: Jakim napięciem stabilizowanym zasilana jest elektronika w Atenie stereo? Z góry dziękuję za pomoc
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Atena stereo - próby uruchomienia

Post autor: cirrostrato »

Ja bym ustawił PR w połowie i do sieci, w sprzęcie fabrycznym na pewno taki zakres regulacji przy pomocy PR , że nic nie padnie....ale głowy nie daję bo mam jedną i bardzo ją lubię. Powodzenia.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Haaa! Odwieczne pytanie, jak i w następczyni - Trawiacie Stereo.

Sam bym chciał wiedzieć. Serwisówki łonted, ded or alajw!
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

A jakie napięcie było napisane na oryginalnych elektrolitach,
szczególnie tych najbliższych wejścia zasilania do radyjka?
Ja raz takowe niechcący raz przekroczyłem i kosztowało
mnie to padnięcie głównego scalaka.
Wiem, że to nie ta epoka, ale tranzystory nie lampy
i ktoś powiedział kiedyś, że to najszybciej działające
bezpieczniki, tylko, po co mają aż 3 końcówki
(to tak dla żartu:-)) i zwykle elektrolity nie są
dawane z dużym zapasem napięcia pracy. Kwestia
maksymalnej redukcji kosztu przy produkcji.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Zasilanie w Atena Stereo.....poszukaj DSTL-202/DMTL-202, układy końcówek mocy i dekoderów stereo są identyczne.
Diora DST-305 Atena Stereo - Schemat str. 1.jpg
Diora DST-305 Atena Stereo - Schemat str. 2.jpg
Diora DST-305 Atena Stereo - Schemat str. 3.jpg
I moje"boje" z dekoderem stereo w Pionierze Stereo
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=41434
Do Pioniera Stereo robiłem nowy dekoder stereo bu już "nasi" tam byli.....przegrzane, fioletowe tranzystory, pokręcone filtry 19kHz i 38kHz i popalone rezystory.
A jakby ktoś mi pomógł zestroić dekoder stereo TST-102 "Kleopatra", której to wiedzy tajemnej mi Koledzy najwidoczniej żałują :evil:
Mam generator arbitralny i oscyloskop.....tak trudno byłoby mi pomóc skoro innym się pomaga?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: śr, 17 września 2025, 22:35
A jakby ktoś mi pomógł zestroić dekoder stereo TST-102 "Kleopatra", której to wiedzy tajemnej mi Koledzy najwidoczniej żałują :evil:
Mam generator arbitralny i oscyloskop.....tak trudno byłoby mi pomóc skoro innym się pomaga?
Jest coś takiego jak BA1404 - scalony koder stereo z nadajnikiem - co prawda wymaga kwarcu 38kHz ale można też podłączyć zewnętrzny generator 38kHz . WAŻNE!! Zasilanie musi wymość ok.1V do 2V - można użyć pojedynczego ogniwa 1.5V lub zasilacza na 317 ustawionego na 1.5 do 2V. Wedle relacji osób z Elektrody którzy zbudowali kodery na tym scalaku jakość kodowania jest b.dobra jak na koder typu single chip. Mając coś takiego możesz obserwować czy masz 38k w dekoderze.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
W naszym, pięknym kraju pod Orzełkiem ni cholery nie idzie kupić BA1404 :evil: :evil: :evil:
Ale dziś mam kasę i kupiłem nadajnik z koderem BA1404 na Aliexpress za około 50zł :D
Pewnie pod koniec miesiąca dojdzie to zestroję a w międzyczasie wyciepnę elektrolity, bo trochę słychać 50Hz, wzmacniacz podłączyłem RFT SV3930 który na 100% jest OK a kabel ekranowany, nie jest problemem idąca skrętka 230V, bo po jej odpięciu dalej buczy.
Nie chce mi się babrać z dokładaniem dekoderów, bo to cudo ma dekoder na jednej płycie i plus na masie.
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

zjawisko pisze: śr, 17 września 2025, 21:23 Serwisówki łonted, ded or alajw!
Mam serwisówkę do Ateny. Nie ma tam podanego napięcia zasilania. Jest tylko kilka napięć na płytce BAF.
cirrostrato pisze: śr, 17 września 2025, 18:18 Ja bym ustawił PR w połowie i do sieci, w sprzęcie fabrycznym na pewno taki zakres regulacji przy pomocy PR , że nic nie padnie....ale głowy nie daję bo mam jedną i bardzo ją lubię. Powodzenia.
Ja bym raczej obliczył ten stabilizator dla środkowego położenia potencjometru i katalogowych spadków napięć na półprzewodnikach, a następnie przyjąłbym najbliższą okrągłą wartość.
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Winetu »

Policzyłem, wyszło jakieś 30 V. Trochę dużo, szczególnie, że elektrolit C705 jest na 25 V. Zakres regulacji jest szeroki - od ok. 16 V do nasycenia. Celną odpowiedź podał moim zdaniem Szrot majster. Dostępne są schematy DMTL z podanymi napięciami i jest to 23 V.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Winetu pisze: czw, 18 września 2025, 18:19
zjawisko pisze: śr, 17 września 2025, 21:23 Serwisówki łonted, ded or alajw!
Mam serwisówkę do Ateny.
Czy mógłbyś zeskanować i wrzucić? :)

Od lat szukam serwisówki do Trawiaty Stereo... (następczyni Ateny), schematu chociaż... One różnią się właściwie zamianą germanu na krzem w zasilaczu i końcówce i tyle.
Co do wartości elementów w zasilaczu to jakbym nie liczył to wychodzi że na schemacie Ateny jest jakiś błąd, a obliczeń nie ułatwia rezystor kompensujący od zmian napięcia sieci (R703).

Jak dobrze pamiętam to w trupie Trawiaty nastawiałem 23-24 V. Jeśli nie ma elektrolitów typu KES (plastikowe, czerwone, niebieskie), to powinno hulać ;D
Szrot majster pisze: śr, 17 września 2025, 22:35 A jakby ktoś mi pomógł zestroić dekoder stereo TST-102 "Kleopatra", której to wiedzy tajemnej mi Koledzy najwidoczniej żałują :evil:
Ale nie rób zamieszania, generator i oscyloskop to trochę mało do pełnego zestrojenia dekodera (przydałby się koder...) ale da się!
Dlaczego upraszam o nie robienie zamieszania? A bo dekoder "Kleopatry" to ciut wyższa klasa i nie mieszajmy to tego dekodera który jest typowy dla Ateny-Trawiaty-Jubilata-Juniora Stereo (w dwóch pierwszych z dodatkową cewką, w dwóch pozostałych bez niej).

Dlatego też załóż proszę nowy wątek i tam sobie zestroimy dekoder w "Kleopatrze". Lub jeśli już takowy istnieje to pokaż mi palcem gdzie, bo może nie widzę. :)
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Szrot majster pisze: czw, 18 września 2025, 17:52Ale dziś mam kasę i kupiłem nadajnik z koderem BA1404 na Aliexpress za około 50zł
Da się zrobić taniej, potrzebny odbiornik superheterodynowy UKF FM z demodulatorem na UL1200 i odpowiedni filtr 19 kHz. Z tego sygnału po podwojeniu bez problemu da się uzyskać częstotliwość 38 kHz. Opcja raczej dla zaawansowanych ze względu na konieczność strojenia (wystarczy oscyloskop).
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

AZ12 pisze: ndz, 21 września 2025, 12:21 Witam
Szrot majster pisze: czw, 18 września 2025, 17:52Ale dziś mam kasę i kupiłem nadajnik z koderem BA1404 na Aliexpress za około 50zł
Da się zrobić taniej, potrzebny odbiornik superheterodynowy UKF FM z demodulatorem na UL1200 i odpowiedni filtr 19 kHz. Z tego sygnału po podwojeniu bez problemu da się uzyskać częstotliwość 38 kHz. Opcja raczej dla zaawansowanych ze względu na konieczność strojenia (wystarczy oscyloskop).
Witam!
Mnie jeszcze stać, by to było dobrze zestrojone :evil: ......tak samo jak głowica UKF Elizabeth DSH-101 na 2SK41, która zrobiona przeze mnie na pełny CCIR dosłownie "zmiata" wiele nowych badziewi, nie mówię o TEF-ach, bo to jest SDR klasy Premium i lepszy od 50 letniej głowicy,
Ale odbiera lepiej niż w Tosce dwuzakresowej, którą kupiłem w marcu tego roku.
Koder dojdzie na dniach, jak myślicie......ten dekoder jest lepszy od UL1601?
Bo jak jest podobny, to lepiej w mono słuchać,
Ta Kleopatra wymaga wymiany też wszystkich elektrolitów i tranzystorów we wzmacniaczu na BC550C, bo te BC413 to szumofony z lat 60-tych.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Szrot majster pisze: ndz, 21 września 2025, 22:54 (...)
Ta Kleopatra wymaga wymiany też wszystkich elektrolitów i tranzystorów we wzmacniaczu na BC550C, bo te BC413 to szumofony z lat 60-tych.
Masz racje pisząc, że tranzystory BC413B/C, szczególnie wyprodukowane w naszym krajowym CEMI, potrafiły po kilkudziesięciu latach pracy zwiększać poziom generowanego szumu, a nawet wytwarzać paskudny szum typu "wybuchowego", czego nie obserwowałem w elementach wyprodukowanych przez renomowane firmy zachodnie. Zostały opracowane nie w latach 60., jak napisałeś, a dopiero dziesięć lat później (dopiero w 1969 CEMI zaczęła produkować pierwsze tranzystory BC527 i BC528) i pod względem szumu były wtedy lepsze od BC109, BC149, BC239, itp. w nowszych wykonaniach (np. BC549). Pierwsza wersja tunera "Kleopatra" została opracowana w roku 1975, a "Kleopatra 2A" jeszcze później, więc skąd miałyby się w niej wziąć tranzystory z lat 60-tych?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze: pn, 22 września 2025, 09:03 Czołem.
Szrot majster pisze: ndz, 21 września 2025, 22:54 (...)
Masz racje pisząc, że tranzystory BC413B/C, szczególnie wyprodukowane w naszym krajowym CEMI, potrafiły po kilkudziesięciu latach pracy zwiększać poziom generowanego szumu, a nawet wytwarzać paskudny szum typu "wybuchowego", czego nie obserwowałem w elementach wyprodukowanych przez renomowane firmy zachodnie. Zostały opracowane nie w latach 60., jak napisałeś, a dopiero dziesięć lat później (dopiero w 1969 CEMI zaczęła produkować pierwsze tranzystory BC527 i BC528) i pod względem szumu były wtedy lepsze od BC109, BC149, BC239, itp. w nowszych wykonaniach (np. BC549). Pierwsza wersja tunera "Kleopatra" została opracowana w roku 1975, a "Kleopatra 2A" jeszcze później, więc skąd miałyby się w niej wziąć tranzystory z lat 60-tych?

Pozdrawiam
Romek
Witam!
Może i nie lata 60-te ale i tak syf.....kiedyś zastosowałem BC327 w torze audio Tosca 303 oraz 2N3904 w torze audio Zodiaka, bo nie miałem nic innego i powiem tyle.....ROTEL z tego nie wyszedł ale szum "na ucho" jest praktycznie niesłyszalny, a przecież BC327 to tranzystor przełączający a ten drugi to tranzystor w.cz.
Co do szumu "wybuchowego", to jest on częsty w polskich wzmacniaczach od zestawów typu wieża, wiem, że ludzie je wywalają z WS-442 i całej reszty, bo szum charakterystycznie faluje.
Ale szumiących tranzystorów, nawet starych germanowych nie spotykam w sprzęcie zachodnim czy ze Skandynawii, tam ten problem nie istnieje.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Szrot majster pisze: ndz, 21 września 2025, 22:54
Może i nie lata 60-te ale i tak syf.....kiedyś zastosowałem BC327 w torze audio Tosca 303 oraz 2N3904 w torze audio Zodiaka, bo nie miałem nic innego i powiem tyle.....ROTEL z tego nie wyszedł ale szum "na ucho" jest praktycznie niesłyszalny, a przecież BC327 to tranzystor przełączający a ten drugi to tranzystor w.cz.
Co do szumu "wybuchowego", to jest on częsty w polskich wzmacniaczach od zestawów typu wieża, wiem, że ludzie je wywalają z WS-442 i całej reszty, bo szum charakterystycznie faluje.
Ale szumiących tranzystorów, nawet starych germanowych nie spotykam w sprzęcie zachodnim czy ze Skandynawii, tam ten problem nie istnieje.
Zacznijmy od tego, że wszystkie tranzystory, bez żadnego wyjątku, szumią, więc niezależnie czy powstały w Polsce, czy Skandynawii stanowi to problem w układach wzmacniających bardzo małe sygnały, a nie jest już problemem w układach wzmacniających większe sygnały. Szumy te wynikają z praw fizyki, przez co występują w niemal wszystkich elementach elektronicznych, których rezystancja nie jest zerowa. Drugą sprawą jest to, że konkretne modele tranzystorów zostały niekiedy opracowane pod bardzo konkretne zastosowania. Wspomniany przez Ciebie tranzystor BC327 nie jest elementem niskoszumowym. Jest to tranzystor uniwersalny, który między innymi może pracować w układach przełączających, ale może też może pracować w zasilaczach i wzmacniaczach m.cz., i przy większych prądach (np. 10 mA lub jeszcze większym; dopuszczalny prąd kolektora BC327 wynosi 500 mA, a w impulsach nawet 1000 mA!) może generować szum mniejszy niż nikoszumowy BC413C i BC550C, wykazujące najmniejsze szumy przy prądach dużo mniejszych od 1 mA (tu kluczowe znaczenie ma jeszcze wartość rezystancji wyjściowej źródła sygnału). Tranzystor 2N3904 też nie jest elementem niskoszumowym, a tym bardziej nie jest tranzystorem w.cz., choć przy prądach rzędu kilku lub kilkudziesięciu miliamperów w zakresie niskich częstotliwości może dawać szumy niższe od niskoszumowych BC549 i BC550. To w ogóle może niektórym elektronikom wydawać się dziwne, że taki tranzystor jak BF195 i BF215 o minimalnej częstotliwości granicznej równej 150 MHz i typowej 250 MHz jest typowym tranzystorem wysokiej częstotliwości, a taki 2N3904 o częstotliwości granicznej równej 300 MHz i np. tranzystory serii BD135...140 o typowej częstotliwości granicznej 190 MHz, są tranzystorami niskiej częstotliwości i nigdy nie spotkamy ich w torach wysokiej częstotliwości urządzeń fabrycznych. Tak więc zamiana tranzystora BC413B/C, znajdującego się np. na wejściu przedwzmacniacza gramofonowego, na tranzystor BC237 nie przyniesie pozytywnych rezultatów i to z bardzo wielu powodów...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .