Budowa wewnętrzna stabilizatora jarzeniowego STV280/40
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Budowa wewnętrzna stabilizatora jarzeniowego STV280/40
Gamma-Scout ma licznik Geigera-Mullera z okienkiem mikowym.
-
- 25...49 postów
-
- 2500...3124 posty
Mam ‚gdzieś’ detektor G-M z mikowym oknem….
-
- moderator
Czołem.
Zastanawiałem się nad wykorzystaniem czujnika MST-17 z okienkiem mikowym.
Ale teraz myślę, że nic bym na tym nie zyskał...
Mój detektor promieniowania pochodzi z roku 1966 i nie wiem czy nadal jest sprawny.
Pozdrawiam
Romek
zygmuntf pisze: pn, 15 września 2025, 17:01 Gamma-Scout ma licznik Geigera-Mullera z okienkiem mikowym.
Tak, to dokładnie ten typ licznika. Do momentu rozebrania miernika sądziłem, że jego licznik ma głębokość kilku milimetrów, więc może to być jakiś licznik półprzewodnikowy. Dopiero przed chwilą zerwałem plomby, rozkręciłem miernik i przyjrzałem mu się bliżej.zygmuntf pisze: pn, 15 września 2025, 17:04 Ten z linku:
https://www.lndinc.com/products/geiger- ... tubes/712/
Zastanawiałem się nad wykorzystaniem czujnika MST-17 z okienkiem mikowym.
Ale teraz myślę, że nic bym na tym nie zyskał...

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 6250...9374 posty
Ot: studia na Wydz. Elektroniki PW 1971-1976 (przy okazji nieustająco pozdrawiam koleżanki i kolegów z grupy K6AP....jeśli dotrwali do dziś, ze znajomych osobiście pozostało zero), kilka lat mielenia ,,jąderek'' czyli wykłady i ćwiczenia (to w piwnicznej części WE) z techniki jądrowej, nienawidziłem specjalizacji....egzamin z jąderek u prof. Kozłowskiego, poszedłem z marszu (ale chyba bez spożycia %....), po kilkunastu minutach profesor K. widzi, że jestem zielony jak sałata na wiosnę więc daje mi ostatnią szansę ,, proszę powiedzieć jak można zmierzyć ilość krwi, którą kobieta traci w trakcie miesiączki'', kombinuję jakieś zlewki, menzurki.......w indeksie, który mam do dziś piękna ocena niedostateczna, w terminie poprawkowym czwóreczka. A do tej zabawy z ,,kobietą miesięczną'' trzeba było odpowiedzieć m.in., że zastosowanie ma izotop o krótkim terminie połowicznego rozpadu i parę innych konkretów.