Odbiornik nasłuchowy KF

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Odbiornik nasłuchowy KF

Post autor: CHOPIN66 »

No to i ja się pochwalę odbiornikiem KF . Wykorzystałem gołe chassis Pioniera U2 - zaletą jest to , że mamy gotowy mechanizm skali.
Lampy:
L1.PCF82 : trioda - generator Colpiltsa , pentoda- mieszacz z wejściem przemiany na katodzie
L2: PCF82 : trioda- generator BFO w układzie Colpiltsa , pentoda I stopnień p.cz
L3. EBF89 : pentoda: mieszacz BFO
i II stopień p.cz , duo dioda : demodulacja i detektor ARW.
L4: PCC85 : bramka szumów- squelch
Cały tor radiowy i squelch mieści się na widocznej płytce drukowanej.
Wzmacniacz mocy na UL1497. Zostało wykonać cewki :lol: i zasilacz.
1000042581.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nasłuch na paśmie jakim?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

cirrostrato pisze: pn, 8 września 2025, 14:18 Nasłuch na paśmie jakim?
Na początek dwa pod zakresy KF :
I : 160m do 30m
II: 30m do 6m
oraz dodatkowo Długie i Średnie - mam przełącznik z Pioniera U2 więc kwestia dodanie przełącznika podzakresów KF
Wszystko będzie zależało od początkowej pojemności kondensatora strojeniowego z Pioniera U2. :D wiem ,że Cmax to ok.500pF - muszę zmierzyć Cmin.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Nawet chiński SDR bije na głowę lampowe odbiorniki nasłuchowe......nie mówię tu o morskich "potworach", które to biją SDR pod każdym względem a takich prymitywnych odbiorniczkach jak ten pokazany.
Sam chciałbym sobie kupić odbiornik komunikacyjny ICOM czy YAESU ale tylko odbiór osobisty, bo nie będę płacił frycowego PCC-3, a za mniej niż 1000zł tego nie kupisz.
Ewentualnie stary TRX Kenwood na KF czy inny jaki wpadnie.
A krótkofalarstwem się zainteresowałem, dziś doszedł Alan 87 z SSB/CW i Sirio GPE-27 5/8 fali oraz 20m RG-58.
Od czegoś trzeba zacząć a CB nie wymaga zezwolenia, z powodu stosunku służb do mnie na pewno nie pójdę w licencje amatorską na 2 metry czy 70cm, za blisko służb to leży a 80m to raczej hardcorowe hobby.
Kiedyś miałem Baofengi UV-5R ale obsadzili po 15 latach posterunek Policji i szybko się tego pozbyłem.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Szrot-majster, nie panikuj. Od pasma 2m do służb jest wystarczająco dużo miejsca na paśmie żeby sobie kuku nie rozić, z resztą nigdy kuku nie zrobisz jak się będziesz poruszał w wyznaczonych pasmach dla KFowców. Na pracę na 80m trzeba mieć warunki, ja omijam to pasmo z daleka, tylko nasłuch jeśli w ogóle z ciekawości co tam się odbywa.
CHOPIN66 gratuluję i powodzenia w uruchamianiu. Pierwsze nasłuchy robiłem na jakimś VEF z dołożonym geneatorem BFO (465kHz) i zdudniłem go z p.cz. w radiu, coś tam słychać było. Potem był Kazachstan z BFO, potem jeszcze morski EKV-02 a teraz Kenwood TS570 od lat kilkunastu :)
Zbudowanie nadajnika jednowstęgowego jest prostsze niż zbudowanie DOBREGO odbiornika jednowstęgowego. Nie robi się go po to żeby wyciągać jakąś stację żyletką tylko dla frajdy samego budowania i uruchamiania. SDR kosztuje grosze, owszem, robi robotę ale to nie to, analog to analog :)
Dobrze by było jakbyś dał rade podzielić jeszcze te pasma na więcej podzakresów gdyż może być problem z dokładniejszym dostrajaniem się do stacji, zwłaszcza CW.
Pozdrawiam! :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

CHOPIN66 pisze: pn, 8 września 2025, 19:36 (...)
Na początek dwa pod zakresy KF :
I : 160m do 30m
II: 30m do 6m
(...)
Rozbicie pasm na kilka węższych, jak sugeruje Marcin, byłoby dobrym posunięciem. O ile w odbiornikach AM i FM zachowanie dużej stabilności generatora heterodyny (dla pierwszego mieszacza) nie jest jeszcze tak krytyczne, to już dla dobrego i komfortowego odbioru emisji jednowstęgowej SSB i CW staje się kluczowe, gdyż przy niestabilności generatora będziesz "gonił" pokrętłem za odstrajającą się stacją, co może być upierdliwe, szczególnie gdy układ strojenia nie będzie zawierał precyzyjnej, mechanicznej przekładni (np. planetarnej), a odbierany zakres będzie bardzo szeroki. Poza tym generatory o dużym zakresie przestrajania z reguły są dużo mnie stabilne niż te przestrajane w węższym zakresie.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Nieliniowy »

CHOPIN66 pisze: pn, 8 września 2025, 11:33 No to i ja się pochwalę odbiornikiem KF .
Fajnie się zapowiada. Jest miejsce na chassis pod dodatkowe usprawnienia :wink:
U mnie takie projekty kończą się jak zabraknie miejsca na desce..
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marcin K. pisze: wt, 9 września 2025, 11:05
CHOPIN66 gratuluję i powodzenia w uruchamianiu. Pierwsze nasłuchy robiłem na jakimś VEF z dołożonym geneatorem BFO (465kHz) i zdudniłem go z p.cz. w radiu, coś tam słychać było. Potem był Kazachstan z BFO, potem jeszcze morski EKV-02 a teraz Kenwood TS570 od lat kilkunastu :)
Zbudowanie nadajnika jednostęgowego jest prostsze niż zbudowanie DOBREGO odbiornika jednowstęgowego. Nie robi się go po to żeby wyciągać jakąś stację żyletką tylko dla frajdy samego budowania i uruchamiania. SDR kosztuje grosze, owszem, robi robotę ale to nie to, analog to analog :)
Dobrze by było jakyś dał rade podzielić jeszcze te pasma na więcej opodzajkresów gdyż może być problem z dokładniejszym dostrajaniem się do stacji, zwłaszcza CW.
Pozdrawiam! :)
Nie dziękuje :lol: Zmierzyłem pojemność kondensatora z Pioniera i I sekcja Cmin. 38pF Cmax. 489 pF. II sekcja Cmin. 30pF Cmax. 509pF.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

CHOPIN66 pisze: wt, 9 września 2025, 21:06 (...) Zmierzyłem pojemność kondensatora z Pioniera i I sekcja Cmin. 38pF Cmax. 489 pF. II sekcja Cmin. 30pF Cmax. 509pF.
Gdy znasz już zakres zmian pojemności kondensatora, to jakie planujesz uzyskać zakresy przestrajania odbiornika z tym kondensatorem i w ilu podzakresach?

Pozdrawiam
Romek
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Kondensator podwójny powietrzny od Pioniera U ma część płytek rotora
doginalnych i to w pewnym stopniu tłumaczy rozbieżność w pojemnościach
obu sekcji, które Kolega podał.
Na schematach Pionierów U zwykle podają jednakowe pojemności maksymalne
obu sekcji.
Tymi płytkami doginanymi lub odginanymi dokonuje się precyzyjnej regulacji
pojemności sekcji rotora.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek "b/t"
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Ktoś może się zastanawiać, dlaczego zapytałem o planowany przez Autora zakres zmian częstotliwości i ilość podzakresów potrzebnych do pokrycia podanego powyżej zakresu przestrajania odbiornika? Otóż od razu po przeczytaniu postu Kolegi CHOPIN66 podane przez niego zakresy wydały mi się nierealne do osiągnięcia. W ogólnie znanym wzorze na częstotliwość rezonansową obwodu LC pojemność i indukcyjność znajdują się pod pierwiastkiem kwadratowym, co oznacza, że dla osiągnięcia pewnego zakresu przestrajanych częstotliwości potrzebna jest zmiana całkowitej pojemności w obwodzie równa zakresowi przestrajania podniesionemu do kwadratu!
Wzór na częstotliwośći rezonansową obwodu LC.png
Kolega CHOPIN66 planuje na pierwszym podzakresie uzyskać zakres przestrajania odbiornika od 160 m do 30 m. Pasmo amatorskie o długości fali 160 metrów zaczyna się od częstotliwości 1,810 MHz i kończy na częstotliwości 2 MHz (o ile dobrze pamiętam), a pasmo 30 metrów kończy się na częstotliwości 10,150 MHz. Stanowi to stosunek dolnej do górnej częstotliwości przewidywanego zakresu częstotliwości równy 5,608, a trzeba jeszcze dodać niewielkie marginesy, uwzględniając niestabilność, by pokrycie na 100% było pewne. Oznaczałoby to, że w tym przypadku pojemność całkowita, podłączona pod idealną cewkę powinna się zmieniać co najmniej 31,45 razy (tymczasem wg pomiarów w jednej sekcji kondensatora zmienia się 16,96 raza, a w drugiej 12,87 raza, jeśli nie pomyliłem się w obliczeniach). To nie wszytko, gdyż cewka nigdy nie jest idealna i rzeczywista cewka ma sporą pojemność własną, a poza tym występują jeszcze pojemności elementów obwodu generatora i pojemności "montażowe", które z reguły też nie są bardzo niskie. To wszystko powoduje, że już na pierwszy "rzut oka" większości elektroników podane przez Autora rozwiązania zakresy przestrajania powinny wydawać się nierealne do uzyskania... Jednak nikt nie zwraca na to uwagi :( Pomijam już fakt, że dla uzyskania dużej stabilności generatora stosunek indukcyjności cewki do pojemności kondensatora powinien mieścić się w pewnym optymalnym przedziale (nie może być on dowolny)...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Romekd pisze: wt, 9 września 2025, 14:48Rozbicie pasm na kilka węższych, jak sugeruje Marcin, byłoby dobrym posunięciem. O ile w odbiornikach AM i FM zachowanie dużej stabilności generatora heterodyny (dla pierwszego mieszacza) nie jest jeszcze tak krytyczne, to już dla dobrego i komfortowego odbioru emisji jednowstęgowej SSB i CW staje się kluczowe, gdyż przy niestabilności generatora będziesz "gonił" pokrętłem za odstrajającą się stacją, co może być upierdliwe, szczególnie gdy układ strojenia nie będzie zawierał precyzyjnej, mechanicznej przekładni (np. planetarnej), a odbierany zakres będzie bardzo szeroki.
Dostrajanie można by zrobić warikapem, czyli diodą pojemnościową.
Romekd pisze: czw, 11 września 2025, 04:55 Pomijam już fakt, że dla uzyskania dużej stabilności generatora stosunek indukcyjności cewki do pojemności kondensatora powinien mieścić się w pewnym optymalnym przedziale (nie może być on dowolny)...
Ze względu na zmianę wymiarów cewki wywołane temperaturą. Wpływ zmiany napięcia anodowego można zniwelować stosując odpowiedni stabilizator.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

AZ12 pisze: czw, 11 września 2025, 18:30 Dostrajanie można by zrobić warikapem, czyli diodą pojemnościową.
Diody pojemnościowe powinny pracować przy stosunkowo niskich napięciach w.cz., gdyż inaczej generują zniekształcenia (w generatorach lampowych często napięcia te są dość wysokie, a poza tym zależne od ustawionej częstotliwości, gdyż podczas przestrajania zmienia się dobroć obwodu LC). Poza tym również one mają własne współczynniki temperaturowe zmian pojemności, więc nie są zalecane do stabilnych generatorów, pracujących bez cyfrowej stabilizacji częstotliwości (PLL, FLL). Stabilny generator powinien mieć stosunkowo mały zakres przestrajania i zawierać kondensatory o dobranych do potrzeb współczynnikach temperaturowych pojemności (obecnie nie do zrealizowania, bo nie produkuje się już takich kondensatorów ceramicznych, chyba że ktoś dysponuje starymi zapasami...).
AZ12 pisze: czw, 11 września 2025, 18:30
Romekd pisze: czw, 11 września 2025, 04:55 Pomijam już fakt, że dla uzyskania dużej stabilności generatora stosunek indukcyjności cewki do pojemności kondensatora powinien mieścić się w pewnym optymalnym przedziale (nie może być on dowolny)...
Ze względu na zmianę wymiarów cewki wywołane temperaturą. Wpływ zmiany napięcia anodowego można zniwelować stosując odpowiedni stabilizator.
To oczywiście prawda, ale oprócz zmian wielkości samej cewki pozostałe elementy takiego generatora również wykazują zmienność parametrów od zmian temperatury.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Gwoli uzupełnienia wypowiedzi Romka

Jak się spojrzy na radia "z epoki" to widać, że zakresy fal są tak ustawione, że stosunek górnej do dolnej częstotliwości wynosi około 3[1], i nie bez powodu. Zakres zmian pojemności typowego kondensatora zmiennego do około 10, plus pojemności montażowe i pojemności cewek dokładające się do minimalnej pojemności kondensatora i skutecznie zmniejszające zakres przestrajania powodują, że jest to naturalny zakres przestrajania osiągany za pomocą typowych kondensatorów strojeniowych.

[1] Szerokość zakresu długofalowego ograniczono od góry dość późno, nie chce mi się teraz szukać kiedy. Typowo przedwojenne radia miały długie w zakresie 800 do 2000m
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

tszczesn pisze: czw, 11 września 2025, 22:33 (...)
[1] Szerokość zakresu długofalowego ograniczono od góry dość późno, nie chce mi się teraz szukać kiedy. Typowo przedwojenne radia miały długie w zakresie 800 do 2000m
Poruszyłem ten temat ostatnio z kilkoma Kolegami, gdyż sam nie pamiętałem jakie były dokładnie granice częstotliwości zakresu fal długich. Przejrzałem w tym celu kilka moich książek i zauważyłem, że odbiorniki lampowe z wcześniejszego okresu produkcji miały szerszy zakres fal długich. Zakres ten zawsze zaczynał się od częstotliwości 150 kHz, ale kończył na wartości 420...429 kHz w starszych odbiornikach i 285...290 kHz w nowszych konstrukcjach. Od Łukasza OTLampa dowiedziałem się że na najwyższym zakresie częstotliwości fal długich pracowała rozgłośnia radiowa GENEWA ze Szwajcarii, ale nie wiem w jakim okresie zakończyła ona emisję. Poniżej wykaz stacji nadających kiedyś na falach długich.
Fale długie-nadawcy.png
Jak widać na tym wykazie nie ma już ani jednej stacji długofalowej, która nadawałaby na częstotliwości wyższej od 285 kHz, więc ta najwyższa część zakresu w starszych odbiornikach była w tym czasie "martwa".

Pozdrawiam
Romek