Czołem.
Ktoś może się zastanawiać, dlaczego zapytałem o planowany przez Autora zakres zmian częstotliwości i ilość podzakresów potrzebnych do pokrycia podanego powyżej zakresu przestrajania odbiornika? Otóż od razu po przeczytaniu postu Kolegi CHOPIN66 podane przez niego zakresy wydały mi się nierealne do osiągnięcia. W ogólnie znanym wzorze na częstotliwość rezonansową obwodu LC pojemność i indukcyjność znajdują się pod pierwiastkiem kwadratowym, co oznacza, że dla osiągnięcia pewnego zakresu przestrajanych częstotliwości potrzebna jest zmiana całkowitej pojemności w obwodzie równa zakresowi przestrajania podniesionemu do kwadratu!
Wzór na częstotliwośći rezonansową obwodu LC.png
Kolega CHOPIN66 planuje na pierwszym podzakresie uzyskać zakres przestrajania odbiornika od 160 m do 30 m. Pasmo amatorskie o długości fali 160 metrów zaczyna się od częstotliwości 1,810 MHz i kończy na częstotliwości 2 MHz (o ile dobrze pamiętam), a pasmo 30 metrów kończy się na częstotliwości 10,150 MHz. Stanowi to stosunek dolnej do górnej częstotliwości przewidywanego zakresu częstotliwości równy 5,608, a trzeba jeszcze dodać niewielkie marginesy, uwzględniając niestabilność, by pokrycie na 100% było pewne. Oznaczałoby to, że w tym przypadku pojemność całkowita, podłączona pod idealną cewkę powinna się zmieniać co najmniej 31,45 razy (tymczasem wg pomiarów w jednej sekcji kondensatora zmienia się 16,96 raza, a w drugiej 12,87 raza, jeśli nie pomyliłem się w obliczeniach). To nie wszytko, gdyż cewka nigdy nie jest idealna i rzeczywista cewka ma sporą pojemność własną, a poza tym występują jeszcze pojemności elementów obwodu generatora i pojemności "montażowe", które z reguły też nie są bardzo niskie. To wszystko powoduje, że już na pierwszy "rzut oka" większości elektroników podane przez Autora rozwiązania zakresy przestrajania powinny wydawać się nierealne do uzyskania... Jednak nikt nie zwraca na to uwagi

Pomijam już fakt, że dla uzyskania dużej stabilności generatora stosunek indukcyjności cewki do pojemności kondensatora powinien mieścić się w pewnym optymalnym przedziale (nie może być on dowolny)...
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .