oznaczenie podłączenie lampy i zastosowanie POMOCYYY

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

oznaczenie podłączenie lampy i zastosowanie POMOCYYY

Post autor: NeoNN »

niech mi ktos pomoze i wyjasni mi co do czego jest w gniazdach lampowych nie moge sie w tym połapać:( prooszeee nieech mi ktos pomoozeee:(:( wiem ze są grzejniki itepe ale który bolec w cokole do czego to nie mam pojecia a chce się dowiedziec i cos zbudowac na lampie:( jak podłączyć lampe?????
POOMOOCYYYY!!!:(:(:(
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Skorzystaj z katalogu lamp.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

poznawanie lampy ciąg dalszy hmm??

wiesz, jedyne lampy jakie posiadam to PCF802, PL504, PY88, PCL86, PCL805 i PFL200 :/:/:(:] i wiem ze zapewne nie są one zbyt wartościowe i coś mi sie zdaje zenie bardzo jest do czego je wykorzystać:/.hmm wyjęte są z telewizora Neptuna 424
Unitry Unimor jakos tak:P:] ale co ja moge na nich zrobic? jedyną rzeczą do której mi jest potrzebna lampa to wzmacniacz... czy któraś lampa się nadaje do tego? chyba nie co? a i jeszcze jedno... czy ktoś może mi powiedzieć jak sprawdzić czy lampa działa nie mając zadnych laboratoryjnych urządzen? ile vilt na grzejnik mozna dać?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

PY88 - to dioda usprawniająca z TV możesz ją dać np. do prostownika półokresowego w zasilaczu Uż=27V Iż=0,3A
PL504 - lampa końcowa odchylania poziomego w TV. Można zrboić na niej wzmacniacz m.cz. ale na jendej nie ma sensu. Jedynie przeciwsobny na dwóch, ale bedzie kłopot z trafem głośnikowym do tego. Uż=27V Iż=0,3A
PCL86 - typowa lampa m.cz. od telewizora. Możesz na niej zrobić sobie jakiś wzmacniacz tzw. akustyczny w klasie A, dwustopniowy. Uż=13,5V Iż=0,3A
PCL805 - lampka odchylania pionowego w TV (pentoda na koniec) nic ciekawego na niej nie zrobisz Uż=13,5V Iż=0,3A
PCF802 - lampa o różnych zastosowaniach. Typowo PCF82 i jej podobne pracowały w głowicach w TV. Trioda w oscylatorze, pentoda w mieszczu. Możesz na niej zrobić jakiś przedwzmacniacz, radyjko reakcyjne. Uż=9V Iż=0,3A
PFL200 - lampa wzmacniacza wizji, fajna, ale nic ciekawego na niej nie zrobisz. Możesz kombinować jednak tak: cześć F na odbiornik reakcyjny, potem jeden tranzystorek na wzmacniacz m.cz. i część L na stopień mocy m.cz. Uż=? Iż=0,3A

Jak dla Ciebie dobrym rozwiązaniem na początek jest lampa PCL86.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Na PCL86 możesz zrobić całkiem sympatyczny wzmacniaczyk, niestety mono - chyba, że zdobędziesz drugą taką lampę. A czy z tego telewizora wydłubałeś też transformator wyjściowy (głośnikowy)? Oznaczenie TG.../.../...
Jeśli masz takie trafo głośnikowe i lampę PCL86 - poszukaj po tym forum i po Necie - jest mnóstwo opisów wzmacniaczy z tą lampą. Do żarzenia potrzebuje ona 300mA prądu, napięcie wynosi wtedy 14-16V - zależnie od egzemplarza. Lepiej ustawić prąd rezystorem szeregowym, napięcie to kwestia drugorzędna w przypadku lamp takich jak ta (seria Pxxx), gdzie włókno żarzenia włączone jest w szereg z włóknami pozostałych lamp.

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: poznawanie lampy ciąg dalszy hmm??

NeoNN pisze:wiesz, jedyne lampy jakie posiadam to PCF802, PL504, PY88, PCL86, PCL805 i PFL200 :/:/:(:] i wiem ze zapewne nie są one zbyt wartościowe i coś mi sie zdaje zenie bardzo jest do czego je wykorzystać:/.hmm wyjęte są z telewizora Neptuna 424
Unitry Unimor jakos tak:P:] ale co ja moge na nich zrobic? jedyną rzeczą do której mi jest potrzebna lampa to wzmacniacz... czy któraś lampa się nadaje do tego? chyba nie co? a i jeszcze jedno... czy ktoś może mi powiedzieć jak sprawdzić czy lampa działa nie mając zadnych laboratoryjnych urządzen? ile vilt na grzejnik mozna dać?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
I to ma usprawiedliwić twoje lenistwo w szukaniu tych lamp w katalogu? Poza tym użyj opcji szukaj, bo na forum było trochę na temat wykorzystania tych lamp...
99% lamp jakie posiadam to wymontowane ze złomowanych R i TV + zapasówki. Mam całą obsadę lamp z Neptunów 424 i 312 i wszystkie zamierzam zagospodarować. Jesienią wpadło mi gratis 6 NOS PFL200 - więc nad ich wykorzystaniem też trzeba będzie pomyśleć..
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

lampy lampy lampy

tzn moze nie tyle lenistwo co zdziwienie heh te lampy jakie posiadam nie są ani philips ani Mazda Belvu ani Telefunken. One są wszystkie POLAMP made in poland:P:].
Doprawdy nie wiem czy jakaś różnica będzie jakiej firmy jest lampa jesli symbol ma taki sam np czy będzie się różniala lampka POLAMP PCL805 od Mazda Belvu PCL805... hymmm.
co do transformatorka to on heh powiem tak: "on był":P juz go nie mam niestety:( ale czy nie mozna takiego transformatora zastąpić innym źródłem prądu o takim samym natężeniu? gdyby to odpowiednio ustawic hmm kto wie:]. No ja sie tam nie znam w tym tak:P:/:(.
Zastanawia mnie jak zbudować wzmacniacz na PCL86 o którym wspomniał MalKontent hmm nie wiem moze jakiś łatwiejszy kontak żeby pogadać to na gg? moje to 5493095 jak cos zawsze na niewidocznym jestem gdyby ktoś chciał to bardzo chętnie:) będe czekać na odpowiedzi:) chciał bym z czyjąś pomocą coś zbudować zeby w końcu pojąć tą magie elektroniki:] jak narazie sie zapoznaje z tym części różnych mam od zarąbania więc nie powinno być problemu:]
Bardzo prosze o pomoc:)
Wielkie dzięki maciej_333 za podpowiedź która od czego:)
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Naprawdę warto korzystać z funkcji "Szukaj"...

Obejrzyj sobie ten wątek: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... ight=pcl86, przeczytaj cały, przyswój, a następnie zapłacz rzewnymi łzami, żeś tego transformatora głośnikowego nie wydłubał z telewizora...

Transformator o którym mowa nie ma wiele wspólnego z zasilaniem - on służy do podłączenia głośnika. Lampy bowiem, w odróżnieniu od tranzystorów, pracują przy wysokich napięciach, małych prądach i dużych rezystancjach - zatem trzeba dopasować impedancję głośnika (np. 8Ohm) do impedancji, jaką powinna "widzieć" lampa - ok. 5kOhm.

Poczytaj uważnie cały podany wyżej wątek i wszystkie inne, jakie uda Ci się znaleźć na temat, na początek, wzmacniaczy z lampami ECL86/PCL86 (różnią się praktycznie tylko napięciem/prądem żarzenia).

Pozdrawiam i do roboty! :)
Staszek
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: lampy lampy lampy

Post autor: jdubowski »

NeoNN pisze:tzn moze nie tyle lenistwo co zdziwienie heh te lampy jakie posiadam nie są ani philips ani Mazda Belvu ani Telefunken. One są wszystkie POLAMP made in poland:P:].
A co byś chciał - żeby w starym polskim telewizorze były lampy importowane z zachodu za twardą walutę czyli za wsad dewizowy? Toż komuna była i każdy USD/DEM/FRF był na wagę złota ;)

Generalnie lampy różnych producentów nie różnia się parametrami podstawowymi - pewne różnice możesz zauważyć w trwłości, stabilnosci parametrów, audiofile dodatkowo mogą w niektórych odkryć ostrą średnicę albo pełzające basy...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

troche wiedzy "lampy" c.d. :]

tzn. ja ten transformator wydłubałem z myślą o lampach:) ale niestety osoba druga go zniszczyła:/:/:( i w ten oto sposób nie mam żadnego transformatora :( poza jednym wyciągnietym z głośników komputerowych bardzo słabych jego wyjsćie to okolo 6V będzie i nawet nie ma na nim firmy ani nic taki wałek troszke:/ ale co mi po nim heh jak narazie:];) musze się nieco we wiedze zaopatrzeć (yć) cos tam:P bo bez tego to ani drge w tym wszystkim:]

jdubowski - hehehh nie wiem czy ja bym chciał zeby to były takie lampy ale wczesniej dostałem katalog lamp i tam byly te modele jakie posiadam tylko ze nie bylo nigdzie POLAMP-u i z tego powodu tak napisałem:P:) no trzeba z czegoś skorzystać:) może coś z tym zrobie w końcu:)

jeszcze takie pytanko heh jak zrobic obazek pod swoim nickiem?:) nie mam pojęcia jak narazie :P;]
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

mały szczegół:P:)

hahahahh:D:D co jeszcze to mi na mysl przyszło czy jest coś co można zrobic z procesorów starych komputerów?:D mam takie dwa
Intel DX4tm
iCOMP tm index=435
A80486DX4 - 100
C4200651
&E 3vlot SX900
'89'93 - to jest jeden to wszystko co na nim bylo napisane:P:] a drugi to

ADVANCED
Micro
Devices
Am486tm DX2-66
A80406DX2-66
E6 9423CPA
AMD
no to tyle:] takie tam pierdoły pewnie co? powiesić na ściane:P w garażu najlepiej:P:D
Gdyby ktoś cos mial na to jakis pomysł czy coś to piszcie:) jak cos to są na wydanie ewentualnie one:]
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Nie pisz dwóch postów jeden pod drugim, od tego jest opcja edycji.

Procki to 80486 czyli poprzedniki procesora Pentium, raczej sie nie przydadzą do czegoś, chyba, że ktoś sobie z nimi złoży starego typu komputer z przeznaczeniem na router.
Ostatnio zmieniony pn, 1 maja 2006, 23:32 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

odkrycie

hehehh no tak myslalem ze nic ciekawego nie będzie z tego:] znalalem wlasnie w zbiorach uklady scalone jeden to LA4440 5J5 hmm to tyle co na nim napisano jest 14 sciezkowy po jednej stronie tylko i Toshiba TA8238K japoński, LA7830 2D 4.
Ktoś ma pomysl jak i na co to wykorzystac?:) moze ktos podrzucił by schemat na cos takiego najlepiej montazowy bo z ideowymi mam klopot nie bardzo je umiem czytac:P
jeszcze niech mi ktos powie w lampie PCF802 nóżki to:
1 - anoda triody
2 - siatka sterująca pentody
3 - siatka druga pentody
4, 5 - żarzenie
6 - anoda pentody
7 - katoda pentody
8 - katoda triody
9 - siatka sterująca triody
co mozna pod nie podłączyc co przeprowadzic itepe w zastosowaniu?
Dzieki z góry:)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: odkrycie

NeoNN pisze:hehehh no tak myslalem ze nic ciekawego nie będzie z tego:] znalalem wlasnie w zbiorach uklady scalone jeden to LA4440 5J5 hmm to tyle co na nim napisano jest 14 sciezkowy po jednej stronie tylko i Toshiba TA8238K japoński, LA7830 2D 4.
http://ag.bocznica.org/
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: odkrycie

Post autor: amator »

Thereminator pisze:
NeoNN pisze:hehehh no tak myslalem ze nic ciekawego nie będzie z tego:] znalalem wlasnie w zbiorach uklady scalone jeden to LA4440 5J5 hmm to tyle co na nim napisano jest 14 sciezkowy po jednej stronie tylko i Toshiba TA8238K japoński, LA7830 2D 4.
http://ag.bocznica.org/
:lol: :D