Głowicę lampową i filtry p.cz 465/10,7

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Głowicę lampową i filtry p.cz 465/10,7

Post autor: cirrostrato »

U Jogiego (i nie tylko) są kompletne schematy torów pcz UKF (przecież nie będziesz zgłębiał teorii i liczył co już dawno policzone), można podejrzeć, kiedyś dwa stopnie wzmocnienia pcz to był standard w tanich układach odbiorczych, teraz trzy stopnie (trzeci to ogranicznik) plus ARW to też pod koniec epoki lampowej standard w wyższej klasy odbiornikach, osobny tor wzmocnienia pcz 10,7MHz jest jak dla mnie wymogiem absolutnym choć w Bethowenie i Stradivari tak zrobiono), ładowanie uzwojeń pcz AM i FM do jednego kubka to nieporozumienie (ale taniej tak wykonać) ale chyba chcesz zdobyć gotowce i nie motać samemu, same filtry pcz na 10,7MHz proste w wykonaniu, ja bym motał samodzielnie. A strojenie toru pcz FM na przynajmniej 300kHz szerokości pasma bez wobulatora też raczej trudne. Mnie też nie chodzi o aspekt finansowy tematu, nikomu do kieszeni nie zaglądam. Miłego dnia.
Dzikiws
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Dzikiws »

No teraz napisałeś do rzeczy, nie chcę się rozwodzić, ale , byłem na Wolumenie, zawsze opinia to - tu kupisz wszystko z elektroniki - dzisiaj nawet gałki do radia nie uświadczysz, nic niema, tylko ziemniaki, kalafior i owoce, dalej, w Łodzi na giełdzie, mówiono mnie, tam kupisz, więc pojechałem, no i rozczarowanie, nic niema tylko mydło i powidło, w internecie szukałem, dopiero teraz na tym forum dostałem, pisałem na "Elektrodzie" - i nic, żadnej odpowiedzi. Wiem doskonale, że to miniona epoka, ale dla mnie to pierwsza "miłość" do pierwszego hobby, a mam ich kilka, kiedy budowałem pierwsze radio z UKfem w 1972 roku, nie wszystko mnie wyszło poprawnie, bez przyrządów, tylko miernik uniwersalny i na słuch, teraz mam o którym piszesz wobuloskop i nie tylko, może jeszcze w tym życiu mnie się uda wykonać to poprawnie.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Dzikiws pisze: pn, 8 września 2025, 15:47 byłem na Wolumenie, zawsze opinia to - tu kupisz wszystko z elektroniki - dzisiaj nawet gałki do radia nie uświadczysz, nic niema, tylko ziemniaki, kalafior i owoce, dalej,
:oops: :oops: :oops: :oops: bo giełda elektroniki na Wolumenie jest tylko w Niedziele . :D W tygodniu to zwykłe targowisko z warzywami
Dzikiws
50...74 posty
50...74 posty

Wiem doskonale kiedy się odbywa, byłem w niedzielę.
Dzikiws
50...74 posty
50...74 posty

Żeby nie zakładać nowego wątku o tym samym, na wstępie, aby nikt się nie wyrwał z aluzjami, kupiłem za niewielkie pieniądze, ale ktoś powycinał kondensatory w dwóch filtrach, a trzeci został przerobiony. Pytanie brzmi, gdzie można kupić kondensatory do tych filtrów oraz jakie, bo nie wiem skąd one pochodzą?
Ostatnio zmieniony pt, 19 września 2025, 19:02 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono pisownię