Zrobię to sam - 4 tranzystory

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory

Post autor: Nieliniowy »

zjawisko pisze: ndz, 7 września 2025, 14:59
W wersji patriotycznej: TG41 w... a nie, wróć :lol: AF51x + TG5 + AF42x.
Od dawna nurtuje mnie pytanie czy tranzystor z częstotliwością graniczną na poziomie 40MHz dał by radę coś odebrać.
Takie TG40 i pochodne.. AF'y wyciągnięte ze starej głowicy UKF nie powinny mieć problemów.

Krzemowa wersja, S9018 beta 100..110, daje jakieś 25mV sygnału audio z samego detektora w trybie FM. Więc wersja prawdziwie jedno tranzystorowa jest możliwa. Co ciekawe, poziom sygnału jest niższy w trybie AM. Dziwne bo jest niby wzmacniany dwa razy.
Kluczem do sukcesu jest kondensator C7. Tak na prawdę może (i chyba powinien) być 10x większy niż podają Rosyjskie źródła.
Tantalowe mniej tłumią częstotliwości UKF. Możliwe że mniejsza indukcyjność/gabaryty. Bocznikowanie kondensatorem ceramicznym 1..10nF też pomaga.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Układ powinien oscylować na połowie odbieranej częstotliwości, tj dla "wysokiego" UKF daje to od 43,75 do 54 MHz. Ja tu widzę (poprawcie jeśli widzę źle) konfigurację OE. Obawiam się iż nie sądzę... :?

Chyba żeby... istnieje mutacja tego układu z generatorem napędzającym układ dwóch diod antyrównolegle, czy tu nastąpi sensowna demodulacja FM tego nie wiem, ale istnieje opcja że (niekoniecznie wszystkie) tranzystory z tej serii wzbudziłyby się w układzie OB na tych częstotliwościach.

Najwyższe częstotliwości graniczne katalog podaje dla TG37 i TG40, różnią się one pojemnością zwrotną - niższą dla TG37. Ergo, najlepszą selekcją wydaje się być TG37. Ogółem w kolejności od najlepszego do najgorszego: TG37, TG40, TG39 i TG38.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

zjawisko pisze: ndz, 7 września 2025, 20:34 Układ powinien oscylować na połowie odbieranej częstotliwości, tj dla "wysokiego" UKF daje to od 43,75 do 54 MHz. Ja tu widzę (poprawcie jeśli widzę źle) konfigurację OE. Obawiam się iż nie sądzę... :?
U mnie jest na 1/3, czyli synchronizuje się 3-cia harmoniczna.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Pisałem co wyczytałem. Teoria głosi iż powinno oscylować na połowie odbieranej częstotliwości.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Poszukałem i znalazłem. Autor się nie podpisał ale zakładam iż jest to śp pan Janeczek. Jeśli dobrze pamiętam to układ 1:1 (część odbiorcza) widziałem w radzieckim Radio z lat 80. Myślę iż nikt mi głowy nie ukręci za wstawienie, jeśli jest to problemem to usuwamy.
ŚR3-15_46.jpg
ŚR3-15_47.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Mam pewne doświadczenie z tym układem :wink:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=41062&start=30

Moje wytłumaczenie jak to działa:
- Punkt pracy generatora jest tak dobrany żeby generował silne harmoniczne
- Kiedy harmoniczna synchronizuje się z sygnałem radiowym, amplituda rośnie i rośnie średni prąd kolektora
- Prąd kolektora zmienia napięcie baza - kolektor, który to zmienia pojemność baza - kolektor (jak dioda warikapowa)
- Baza dla podstawowej częstotliwości jest zwarta do masy przez filtr LC wejściowy, więc pojemność kolektora moduluje częstotliwość podstawową i jej harmoniczne
- Baza też musi być zwarta z masą dla częstotliwości akustycznych, tak żeby jej napięcie trzymało się na stałym poziomie
- Gdy pojemność się zmienia i moduluje generator, jest tylko "jedno" napięcie kolektora które pasuje dla chwilowej częstotliwości sygnału
- Czyli dla pełnej dewiacji FM +/-75kHz, chwilowe napięcie kolektora zmienia się +/- parę mV
- Występuje pewne ujemne sprzężenie zwrotne pomiędzy częstotliwością radiową i napięciem kolektora
- Baza nie jest uziemiona dla częstotliwości radiowej, dzięki temu wprowadzana jest ona do obwodu generatora

Im mniejsza pojemność baza-kolektor tranzystora tym większe napięcie potrzebne do czasowego zsynchronizowania się, tym większa amplituda sygnału audio.

Układ działa dla wielu harmonicznych, nawet piątej :lol:
Z moich obserwacji, na trzeciej w porównaniu z drugą jest mniejsza amplituda audio ale lepsza jakość sygnału.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Po przemyśleniu jednak cofam taśmę; jako generator ten tranzystor pracuje w układzie OB. Niby wejście jest od strony bazy, ale dla obwodu generatora to baza jest ewidentnie umasiona.
Układ OB pozwala na pracę trochę powyżej częstotliwości granicznej, co zwiększa szanse na powodzenie.

Po wtóre, skoro twierdzisz że dla 1/3 odbieranej częstotliwości działa (i to nawet lepiej niż dla 1/2) to wymagany zakres częstotliwości spada do 29,17 - 36 MHz. To już bardziej realne wartości, ale dla takiego TG39-40 fajerwerków się nie spodziewam.
Pojemności międzyzłączowe i obudowy mogą skutecznie usadzić układ przy tak wysokich częstotliwościach, niby Ruskie proponują niewyszukanego KT315, no ale...

Przy czym, optymistyczniej wygląda nota katalogowa rodziny AF426-430, a konkretniej AF426. Podaje się fT min. 40 MHz, ale już typowo 75 MHz. AF427 ma nieco większe pojemności. Dla tych dwóch typów przewiduje się pracę również jako wzmacniacz 10,7 MHz.

Niestety osobiście nie sprawdzę, bo z tej rodziny z tego co widzę w notatkach mam pod ręką jedynie AF428 i AF430. Chociaż... :twisted:
i cóż to za robotniczka,
S. Lem