Radio DSR- ktoś jeszcze to pamięta?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Radio DSR- ktoś jeszcze to pamięta?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
W początkach lat 90-tych powstał standard cyfrowego radia w wersjach z satelity i z kablówek, z satelity żył krótko, były to satelity DFS Kopernikus , w kablówkach żył dłużej.
Tunery stały się odpadami i je wyrzucono, choć powstały warianty DSR i FM z RDS jednocześnie.
I oto bohater
Technisat.jpg
Tuner unikatowy na skalę Polski, może w północnej Polsce jedyny egzemplarz.
Odbiera FM ale jak.....piękne, głębokie brzmienie, tuner śmiało można uważać za audiofilski, brzmienie jest piękne, analogowe, bo tuner ma rozbudowany tor p.cz. dla FM, RDS też działa.
Ktoś pamięta ten standard DSR?
Jak to grało, czy podobnie jak FM czy w deseń DAB+( a kysz!)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Radio DSR- ktoś jeszcze to pamięta?

Post autor: Thereminator »

Pierwszy raz słyszę o tym systemie. Tuner moim zdaniem bardzo ładny, a jeśli przy tym zapewnia doskonały odbiór, to gratuluję zakupu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
https://de.wikipedia.org/wiki/Digitales_Satellitenradio
Po niemiecku - Google tłumaczy, mój tuner jest ze Szwajcarii, to hybryda, do tego o wspaniałym torze FM.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Jakieś 20 lat temu będąc w kraju Wuja Sama bardzo modne było radio satelitarne, nawet w samochodach to montowali. Nie wiem jaki to standard, ale sprawdziłem na szybko i podobno działa to do dziś.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Ło paaany, jaka technologia... Ja to się zatrzymałem na radio wepchniętym w podnośną dźwięku analogowej telewizji satelitarnej.

Na Polsacie był RMF, na TV Polonia - PR 1 (chyba nawet już częściowo w stereo? lata przed powszechną emisją na UKF), chyba jeszcze gdzieś było radio ZET.

Nawiasem, u mnie PR 1 na UKF zaistniało dopiero jakoś chwilę przed przełączeniem emisji z Raszyna na Solec i jak dobrze pamiętam to od razu tylko na "wysokim" UKF. Przez kilka dni na 225 kHz była cisza, za to był odbiór na UKF.
"Od razu tylko", bo wcale nie było to takie oczywiste - jeszcze w 1999 roku radio Karolina (później Złote Przeboje Karolina) uruchomiło nadajnik na "dolnym" UKF żeby 31 grudnia go wyłączyć.

Ale z tego co gdzieś mi dzwoni to już sporo wcześniej PR 1 na UKF nadawano w Warszawie - prawda to?

Nawiasem nawiasu, kiedy 1 stycznia 2000 uruchomiłem kuchennego Kasprzaka to jedyną stacją która nadawała jak gdyby nigdy nic było rzecz jasna "święte" radio. :lol:
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
olgierd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: olgierd »

zjawisko pisze: śr, 3 września 2025, 23:16 Ale z tego co gdzieś mi dzwoni to już sporo wcześniej PR 1 na UKF nadawano w Warszawie - prawda to?
W pełnym czasie antenowym to od około 1995 albo 1996. Na częstotliwości po fonii (65,76 MHz) programu 1 TV, który w Warszawie i w promieniu ok.100km od PKiN dostępny był na kanale 2 OIRT. Czyli gdy zrezygnowano w Polsce, w połowie lat 90., z używania najniższych kanałów TV (poniżej 100 MHz).
Ale zanim zaczął się program 1 TV, to podczas obrazu kontrolnego jako fonia też leciało PR 1. Więc przed 1995 też była możliwość słuchania radiowej Jedynki na wspomnianej częstotliwości UKF z PKiN, ale w ograniczonym czasie dnia.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Dziękuję za informacje.

W okresie kiedy po zakończeniu programu nie wyłączano już nadajników (przynajmniej tych wojewódzkich) PR 1 towarzyszył obrazowi kontrolnemu TVP 1 chyba w całym kraju? Od lat 2000 już raczej transmitowano ton ciągły na zmianę z testem stereo NICAM.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

DSR było za dobra i skończyło jak przekazy bezstratne TV, czyli zostało zastąpione kompresami. Też gdzieś w wykopaliskach mam tuner {tylko DSR}, który trafił do naszego kraju z regionu o znacznie szybszym przetrawianiu nowości i w wyniku czego stał się bezużyteczny. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marek7HBV pisze: pt, 5 września 2025, 18:23 DSR było za dobra i skończyło jak przekazy bezstratne TV, czyli zostało zastąpione kompresami. Też gdzieś w wykopaliskach mam tuner {tylko DSR}, który trafił do naszego kraju z regionu o znacznie szybszym przetrawianiu nowości i w wyniku czego stał się bezużyteczny. :D
Witam!
Mój to "dwa w jednym", hybryda DSR i FM z RDS.
Ktoś go miał latami, był to raczej meloman, tuner ma fenomenalny dekoder stereo i tor audio, taki "kultowy" Kenwood KT-6040 może mu buty czyścić jeśli chodzi o brzmienie, Kenwood przebija Technisata tylko czułością.
Mój egzemplarz kupiłem od gościa z Wrocławia, miał go kupę lat i dostał go od kogoś, kto zwłóczył go ze Szwajcarii,to schyłkowa wersja do kablówek w tym kraju.
A co do bezstratnych standardów TV....pamiętam D2-MAC ale u nas nawet Canal+ w SYSTER nie mieliśmy.....przecież jak się byle co ogląda, to i z zaszumionego sygnału PAL z anteny naziemnej też szło :evil:
Pamiętam z dzieciństwa Cartoon Network i kreskówki, które są kultowe dla ludzi 40+, niestety potem zakodowano to w Videocrypt, na koniec sam dekoder starczył ale 200zł kosztował bez klucza i nie było zmiłuj, potem te kreskówki oglądałem w jedynym języku obcym, który nie sprawia mi problemów a jest to niemiecki.
To były kanały Super RTL i KiKa, SpongBoba między innymi oglądałem.
Ale to już koło trzydziestki byłem.
Pamiętam też Filmnet, potem jako 20-30 latek "Sen Nocy Letniej" czyli erotyka na ZDF, łamałem zabezpieczenia Premiere i Cyfrowego Polsatu a także kanały erotyczne, czasy DVB-S w SD i Nagravision 2.
A obecnie bezstratny to jest FLAC/APE w muzyce, tak samo jakość 100/100 jak CD bo i plik tyle samo waży.....ale kiedyś pamięć masowa była droga a obecnie SSD na USB 512GB kosztuje może 250zł.
Telewizji nie oglądam od końca pandemii, poza tym w ostatnich dniach 2022 roku podłączyli mi FTTH, więc zrozumiałym jest, że zlikwidowałem TV-SAT , tuner Zgemma Combo 4k z CI+ leży w szafie, a on jest ciekawy bo "w locie" łamie DRM-y i zapisuje filmy jako pliki TS.
Oczywiście tuner jest oparty o Linuxa.