Dziękuję za te wymiary- to sporo wnosi do sprawy. Rzeczywiście, przydałyby się jeszcze inne wymiary, choć po wydrukowaniu obrazka można usiłować skalować samemu. Czy wersja z oczkami lutowniczymi zamiast ścieżek na płytce drukowanej ma zasadniczo takie same wymiary?
Od Henia dostałem oryginalny przełącznik zakresów, a to dobrze, bo mam na wzór. Nie ukrywam, że rozważam wykonanie pewnej liczby części do tego radia, bo zapewne jeszcze ktoś może chcieć składać.
Mając wymiary obudowy można pomyśleć o druku 3D.
Zrobię to sam - 4 tranzystory
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
-
- 6250...9374 posty
Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory
Najciekawsze, że nie mam pojęcia gdzie, kiedy i w jakich okolicznościach mój Zrób to sam zniknął w mrokach dziejów.........nawet futerał mu uszyłem z paskiem na ramię na starym Singerze na czółenko, Singera mam do dziś, Mama kupiła po wojnie. Alku, trymery powietrzne to chyba dalej nie problem bo jest tego trochę nawet na Allegro, u mnie w szufladzie też.
-
- 1875...2499 postów
Heniu,
Trymerów powietrznych mam całą torbę, więc one nie stanowią żadnego problemu.
Trymerów powietrznych mam całą torbę, więc one nie stanowią żadnego problemu.
-
- 125...249 postów
Od miesiąca nic nie zbudowałem.. pajęczyna na oscyloskopie w piwnicy
Chyba da się dodać do układu bonusowy zakres UKF. Przełącznik zakresów tylko dwu sekcyjny.
Strojenie kondensatorkiem od superheterodyny AM 140pF + 90pF
Mam już nawinięty dławik, 300zw w miniaturowym kubku ferrytowym. Wyszło 33mH. Antena ferrytowa jest.
Sprawdzę czy to da się uruchomić.
Wzmacniacz audio to standardowa klasa AB na 4 tranzystorach bez transformatorów. (to samo co w ostatnim radyjku FM z przetwornicą)
Zmierzyłem że pobiera 5mA przy wyjściu 700mV RMS na standardowych słuchawkach niskoomowych. Czułość 5mV.
Jak się uda, czy ktoś podejmie się zbudowania wersji germanowej? Na jakimś AF'ie ?

Chyba da się dodać do układu bonusowy zakres UKF. Przełącznik zakresów tylko dwu sekcyjny.
Strojenie kondensatorkiem od superheterodyny AM 140pF + 90pF
Mam już nawinięty dławik, 300zw w miniaturowym kubku ferrytowym. Wyszło 33mH. Antena ferrytowa jest.
Sprawdzę czy to da się uruchomić.
Wzmacniacz audio to standardowa klasa AB na 4 tranzystorach bez transformatorów. (to samo co w ostatnim radyjku FM z przetwornicą)
Zmierzyłem że pobiera 5mA przy wyjściu 700mV RMS na standardowych słuchawkach niskoomowych. Czułość 5mV.
Jak się uda, czy ktoś podejmie się zbudowania wersji germanowej? Na jakimś AF'ie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Ciekawy eksperyment i gdyby udało się uzyskać jaki taki odbiór lokalnych stacji bezpośrednio na czułych słuchawkach, to byłby hit! 

-
- 125...249 postów
Zmontowane w 70%, wzmacniacz audio już odpalony i przetestowany.
Brakuje obwodów wejściowych FM i detektora AM:
Brakuje obwodów wejściowych FM i detektora AM:
-
- 125...249 postów
Radyjko już zmontowane i wstępnie uruchomione:
To chyba będzie działać...
Na FM odbiera ładnie jedną stacje. Nie wiem na której pod-harmonicznej jest oscylator. Fajnie że się nie rozstraja przy zbliżeniu ręki do gałki strojenia. Obwody wejściowe zestrojone losowo
Na AM ślady stacji, nie wiem czy jestem poza pasmem. Za dużo sprzężenia dodatniego, ewidentnie wchodzi w oscylacje. Kręcenie brązowym trymerkiem coś tam daje, ale będzie trzeba zredukować cewkę. Polaryzacja diody wpływa na wzbudzanie się.
Antena ferrytowa to 85zw główna cewka + 20zw sprzęgająca + 16zw sprzężenie
To chyba będzie działać...
Na FM odbiera ładnie jedną stacje. Nie wiem na której pod-harmonicznej jest oscylator. Fajnie że się nie rozstraja przy zbliżeniu ręki do gałki strojenia. Obwody wejściowe zestrojone losowo

Na AM ślady stacji, nie wiem czy jestem poza pasmem. Za dużo sprzężenia dodatniego, ewidentnie wchodzi w oscylacje. Kręcenie brązowym trymerkiem coś tam daje, ale będzie trzeba zredukować cewkę. Polaryzacja diody wpływa na wzbudzanie się.
Antena ferrytowa to 85zw główna cewka + 20zw sprzęgająca + 16zw sprzężenie
-
- 125...249 postów
Sprawozdanie z uruchamiania:
Okazało się że FM odbiera na 3-ciej harmonicznej. Znaczy się oscylator jest na 29..36 MHz. Trzeba zmniejszyć C3, zamontowane 47pF na 22pF, bo zakres przestrajania jest za duży i ciężko trafić w stacje. Ale przy pomaganiu rdzeniem jako precyzerem odbiera 5 stacji lokalnych. Jak już coś złapie to naturalny efekt ARCZ tego układu całkiem dobrze trzyma. Obwody wejściowe zestrojone na słuch, tak żeby odbierało Jazz na 88.7 i R&B na 107.5
Prąd tranzystora ustawiony na 3mA. FM działa w zakresie 1..4mA ale najlepsza czułość wypada gdzieś w połowie.
AM i tu są schody. Z jakiegoś powodu odbiera w przedziale 600-700kHz, dwie stacje na dole zakresu. Jest możliwe że zamieniłem sekcje kondensatora strojeniowego. Sprawdzę zanim zmienię kondensator C3. Odbiera bardzo ładnie z odłączonym uzwojeniem reakcji. Polaryzacja diody na 0.1V w kierunku przewodzenia. Czy ktoś wie teoretycznie, ile powinno być napięcia na detektorze dla optymalnej czułości ? Dioda germanowa, spadek napięcia mierzony na 0.37V. R6 to wartość 10k, nie 4.7k bo taki akurat spadł mi na kolana, wziąłem to za jakiś znak nadprzyrodzony
W celu usunięcia oscylacji zredukowałem uzwojenie do 3zw. Trymer w szeregu to 5..45pF. Reakcja coś tam pomaga ale dużej różnicy nie ma. Sprawdzałem przy obu kierunkach uzwojenia. AM działa z prądem spoczynkowym od 0.5mA do maksymalnego, czyli mniej wybredne niż FM.
Generalnie, pacjent żyje !
Okazało się że FM odbiera na 3-ciej harmonicznej. Znaczy się oscylator jest na 29..36 MHz. Trzeba zmniejszyć C3, zamontowane 47pF na 22pF, bo zakres przestrajania jest za duży i ciężko trafić w stacje. Ale przy pomaganiu rdzeniem jako precyzerem odbiera 5 stacji lokalnych. Jak już coś złapie to naturalny efekt ARCZ tego układu całkiem dobrze trzyma. Obwody wejściowe zestrojone na słuch, tak żeby odbierało Jazz na 88.7 i R&B na 107.5

AM i tu są schody. Z jakiegoś powodu odbiera w przedziale 600-700kHz, dwie stacje na dole zakresu. Jest możliwe że zamieniłem sekcje kondensatora strojeniowego. Sprawdzę zanim zmienię kondensator C3. Odbiera bardzo ładnie z odłączonym uzwojeniem reakcji. Polaryzacja diody na 0.1V w kierunku przewodzenia. Czy ktoś wie teoretycznie, ile powinno być napięcia na detektorze dla optymalnej czułości ? Dioda germanowa, spadek napięcia mierzony na 0.37V. R6 to wartość 10k, nie 4.7k bo taki akurat spadł mi na kolana, wziąłem to za jakiś znak nadprzyrodzony

W celu usunięcia oscylacji zredukowałem uzwojenie do 3zw. Trymer w szeregu to 5..45pF. Reakcja coś tam pomaga ale dużej różnicy nie ma. Sprawdzałem przy obu kierunkach uzwojenia. AM działa z prądem spoczynkowym od 0.5mA do maksymalnego, czyli mniej wybredne niż FM.
Generalnie, pacjent żyje !

-
- 3125...6249 postów
I oby doczekał funkcjonalnej obudowy. Taki jedno tranzystorowiec byłby hitem dla małoletnich amatorów z moich młodych lat. Nie budowałem wielozakresowego odbiornika z prozaicznego powodu braku dobrej muzy na AM i jedynie FM {Trójka} dawała radość. Superreakcyjniak na jednym tranzystorze z dodatkowym wzmacniaczem na TG2 był w stanie zasilić słuchawkę douszną {wiadomo że do użytku w szkole