Wyświetlanie stałej zawartości to kiepski pomysł, chyba że dorobisz wygaszacz lub przesuwanie obrazu.
Rosyjski projekt wyświetla 8 dużych cyfr, więc nie bardzo nadaje się do generowania opisu skali.
Kiedyś też planowałem dorobić coś do wzmacniacza, ale to przerost formy nad treścią:
viewtopic.php?p=122622#p122622
Przyjrzyj się projektom analizatorów widma audio z wyświetlaczami VFD na arduino lub podobnych platformach, np.:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1570265.html
Analizator widma do oscyloskopu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
-
- 1875...2499 postów
Re: Analizator widma do oscyloskopu
Trochę minęło, będę analizator projektował od nowa. Jednakże wiem już jak wyświetlić skalę na osi X w oscyloskopie
i ją pozycjonować. Olśniło mnie przy projektowaniu wobulatora przystawki do oscyloskopu w oparciu o projekt z PE 03/94
Do generowani piły nie jest potrzebny 7493- wystarczy NE555 i pobranie przebiegu pinów 6,2 a z pinu 3 NE555 podanie przebiegu prostokątnego na tranzystor małej mocy który kluczuje tranzystor większej mocy odcinający zasilanie wzmacniacza podziałki w takt przebiegów z pinu 3 NE555
zyskujemy wtedy wygaszanie powrotów i w stanie wysokim wyświetlamy podziałkę a w sanie niskim wyświetlamy prążki i tak na zmianę co ileś tam ms/us. 7493 lub 74193 potrzebny jest dopiero przy sterowaniu multiplekserem. Piłą z pinów 6,2 NE555 sterujemy generatorem szpilek robiących za skalę. Teraz pytanie, żeby na osi Y wyświetlić skalę trzeba podać piłę na oś Y a szpilki na oś X ? Schemat wrzucę na dniach.

-
- 1875...2499 postów
Więc tek temat chwilowo stał się nie aktualny, kilka dni temu dorwałem za ok. 100zł miernik zniekształceń nieliniowych Kabid-Zopan PMZ-9.
-
- 6250...9374 posty
Znów powrót na kilka dni do cywilizacji, chwila oddechu po metrach ciętego i klejonego gresu......łza się w oku kręci jak wspomnę czas, gdy nasz kolega marcin oizo zlutował prosty oscyloskop, niedawno do zabawy dla wnuka kupiłem EO174A (jeden kanał 15MHz) za 53 zł z wysyłką (jeden potencjometr przerywał), nie trzeba dziś zaczynać wszystkiego od początku.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Super okazja gdyż cena tego typu sprzętu znacznie przekracza 100 złotych. Niestety, wadą jest mała wielkość ekranu wynosząca 7 cm.cirrostrato pisze: sob, 19 lipca 2025, 19:46 niedawno do zabawy dla wnuka kupiłem EO174A (jeden kanał 15MHz) za 53 zł z wysyłką (jeden potencjometr przerywał), nie trzeba dziś zaczynać wszystkiego od początku.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Dobry wieczór Kolegom.
Może zostanę przegnany z tej grupy tematów, ale zaryzykuję.
Widzę tutaj wielkie zaangażowanie Kolegów w tematy oscyloskopowe i pokrewne.
Z uwagi na lokalizację chyba Koledze CHOPIN 66 byłoby najłatwiej to sprawdzić.
Byłem ostatnio we Wrzeszczu na Grunwaldzkiej 136 w sklepie z częściami elektronicznymi.
Sprzedaje tam miły pan o fizjonomii, jak z reklamy KFC. I cóż ja tam na "poboczu" zauważyłem?
Sztapel lamp oscylograficznych enerdowskich w kartonach mocno przykurzonych.
Ponoć nie używane. Nie sprawdzę. Podobno dwustrumieniowe.
Jakiś typ 12B i coś tam dalej.
Podobno "ludzie czasem to kupują dla ozdoby i robią sobie z tego wazony".
"Bo kto tego dziś używa?" Cena symboliczna, poniżej 10pln.
I co Koledzy na to?
Ja nie mam oscyloskopu niestety w domu, ale mi szkoda, więc melduję temat.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
Może zostanę przegnany z tej grupy tematów, ale zaryzykuję.
Widzę tutaj wielkie zaangażowanie Kolegów w tematy oscyloskopowe i pokrewne.
Z uwagi na lokalizację chyba Koledze CHOPIN 66 byłoby najłatwiej to sprawdzić.
Byłem ostatnio we Wrzeszczu na Grunwaldzkiej 136 w sklepie z częściami elektronicznymi.
Sprzedaje tam miły pan o fizjonomii, jak z reklamy KFC. I cóż ja tam na "poboczu" zauważyłem?
Sztapel lamp oscylograficznych enerdowskich w kartonach mocno przykurzonych.
Ponoć nie używane. Nie sprawdzę. Podobno dwustrumieniowe.
Jakiś typ 12B i coś tam dalej.
Podobno "ludzie czasem to kupują dla ozdoby i robią sobie z tego wazony".
"Bo kto tego dziś używa?" Cena symboliczna, poniżej 10pln.
I co Koledzy na to?
Ja nie mam oscyloskopu niestety w domu, ale mi szkoda, więc melduję temat.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
-
- 6250...9374 posty
CCC czyli cena czyni cuda ale raczej nie w tym przypadku, czasy kiedy jeden z kolegów chwalił się budową prostego oscyloskopu minęły, sam mam jakieś nowe B13S__ kupione lata temu w CENRiT po 2zł plus VAT i nikt tego nie potrzebuje, leżą bo szkoda wywalić, kiedyś zrobią to synowie. Jaki sens, oprócz ,,na półeczkę'' ma taki zakup gdy cena działającego oscyloskopu zaczyna się od kilkudziesięciu PLN, sam taki kupiłem a nawet kilka, jeden do zabawy dla ośmioletniego wnuczka. Mam pewne skrzywienie, od lat gromadziłem lampy oscyloskopowe z ekranami o średnicy 5-20cm (tylko jedno strumieniowe), po co nie wiem ale także oczka magiczne (kilka dni temu np. EAM86), różne nixie i wyświetlacze VFD czyli wszystko co daje po oczach, zagraciłem się (powoli się z tego wycofuję, nie do końca niestety) pod sufity pomieszczeń. Miłego dnia.
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za zajęcie stanowiska, Kolego "Cirrostrato".
Pozdrawiam serdecznie i nie tracę nadziei.
Dobranoc.
Jacek"b/t"
Pozdrawiam serdecznie i nie tracę nadziei.
Dobranoc.
Jacek"b/t"