Prehistorii ciąg dalszy... X Golden TURBO-BOARD - ośmiomegahercowy XT z BASIC'em na pokładzie !
Przedrostek 'Golden' w przypadku złącz ISA nie jest przesadzony, opływają złotem (serio)
GTURBO.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„A szlakiem zuchwałym prowadzi ją wódz, Łupaszka bohater nieznany”
CHOPIN66 pisze: śr, 16 lipca 2025, 21:08
Fajna ta płyta
Ile tam jest zainstalowane RAM?
I jak tam temat zasilacza do C128 ?
RAMu max ile się da - 640kB
C128D chwilowo poszedł w odstawkę bo musze zrobić remont zielonego monitora (traci synchronizację pionową).
Temat zasilacza nadal otwarty...
tszczesn pisze: czw, 17 lipca 2025, 13:15
Piękna płyta, i zrobiona jak Pan Bóg przykazał - na TTLach i typowych interfejsowych scalakach a nie jakieś VLSI
Też tak uważam - 'aż się chce patrzeć' .
Jest i z nią problem... POST zgłasza 'Keyboard bad'
Piotrze mam praktycznie taka sama plyte zgodnosc ponad 90% co do uzytych ukladow i ich rozmieszczenia.
Jak mozesz zgraj ROM-y 1...4 zinterpreterem Basic - nie mam ich.
Zgodnosc zlota na zlaczach 0%:)
Jak dobrze pamietasz tryb klawiatury XT rozni sie od AT:)
Pozdrawiam Janusz
JanuszC pisze: czw, 17 lipca 2025, 20:04
Piotrze mam praktycznie taka sama plyte zgodnosc ponad 90% co do uzytych ukladow i ich rozmieszczenia.
Jak mozesz zgraj ROM-y 1...4 zinterpreterem Basic - nie mam ich.
Zgodnosc zlota na zlaczach 0%:)
Zrzuty EPROM'ów wysłałem w PW.
JanuszC pisze: czw, 17 lipca 2025, 20:04
Jak dobrze pamietasz tryb klawiatury XT rozni sie od AT:)
Pozdrawiam Janusz
Jak mógłbym zapomnieć na płycie coś jest uszkodzone i bez wątpienia będę próbował ustalić co
Generalnie radość z przywracania do działania takich 'złomków' jest wielokrotnie większa niż samo ich posiadanie...
Miałem kiedyś coś takiego, ale bez RTC. Były tam podstawki pod AFAIR 41256 i chyba razem wychodziło tego 2MB. Ale już nie pamiętam czy ISA miała 8 czy 16 bitów. Używałem w swoim 286
Hehe jak ten czas leci Co dwa lata ilość tranzystorów rosła wykładniczo i dobijamy obecnie do ściany bo lada moment tranzystor będzie zbudowany z pojedynczych atomów a przeto niezwykle wrażliwy na promieniowanie jonizujące i to jest problem dla całej branży procesorów bo muszą znaleźć alternatywę dla krzemu . Odnoszę ponadto wrażenie ,że obecne procesory zamiast maleć są coraz większe gabarytowo