Tu jest w Gdańsku na ul.Wieniawskiego, dzięki czemu ten kompozytor zyskał dalszych
i niespodziewanych fanów:-),dobrze zaopatrzony sklep z tzw."bublami"radiowymi.
Myślę,że Kolega CHOPIN66 go dobrze zna.
Jeżeli Ktoś z Kolegów wybiera się na JD2025,to polecam wsiąść przy dworcu
w tramwaj "dwunastkę" i pobujać się na Siedlce i po drodze popytać w tramwaju,
gdzie wysiąść do ulicy Tarasy. Wtedy się po wyjściu z tramwaju przechodzi przez ulicę Kartuską,
dalej pod blokiem pasażem i do góry po schodach, potem przez następną ulicę Zakopiańsą i
na skos obok sklepiku po schodkach i dalej na skos między blokami i tam już jest sklepik
NAJ-ELEKTRONIK. I miły sprzedawca. I góry dóbr elektronicznych po przystępnych cenach.
Zresztą sklep jest w internecie i można go wygooglowć z mapką.
Ale:ad rem:
tamże byłem i dopadłem płytę drukowaną od jakiegoś miernika Rohde und Schwarz z lat 1980tych.
Na płycie jest parę scalaków,których układ będę analizować.
Jest centralny chip D8279, czyli keyboard and display controller od syst.8080A etc.
Jest tam jeszcze w sklepie sztapel pionowych płytek chyba od tego miernika,ale mi kasy zabrakło
i musiałem tym razem odpuścić. Jak ktoś z Kolegów tam zawita i płytki przygarnie, to też się będę cieszył.
Teraz będę analizował układ otoczenia w/w controllera. Już widać,że są sterowniki LED-ów.
Zastanawiam się nad tym, czy symbol cyfrowy na płycie R&S musi być w całości taki sam na wszystkich
płytach drukowanych danego przyrządu tej firmy, czy tylko część symbolu musi być zgodna,a druga jest
wyróżnikiem danej płyty?To by było logiczne przy wymianie danej płyty. Jakie Koledzy mają doświadczenie
w tej materii odnośnie mierników tej firmy? Jako Niemiaszki powinni być dosyć uporządkowani,ta firma.
Z Radiomuseum.org wygląda mi to na przenośny tester radiotelefonów z r.ok.1980 wg nich.Mobile Tester.
Typ SMFP 332.0015. Na samej płycie controllera jest inna druga grupa cyfr, po kropce.
R/M nie pokazuje wnętrza niestety. Za to podaje taki wygląd i co najmniej podobne płytki z kolorowymi
plastikami na krawędzi od innego przyrządu tej firmy, o symbolu SMFS-2.
Ciekawe, czy nasz PT Szanowny Kolega "Ciasteczkowypotwór" posiada w Swoim bogatym zasobie archiwalny
opis któregoś z tych mierników? Jak tam na skróty wejść do tego archiwum?Żeby to sprawdzić?
Pozdrawiam Kolegów i życzę dobrego weekendu.
Jacek
Czy to do Aktywności służb"Archeo"?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów