PCB pod STK4161/4141 i pochodne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: PCB pod STK4161/4141 i pochodne
Witam!
Znalazłem to
https://electronicshelpcare.net/how-to- ... g-stk4141/ Niestety nie umiem wydrukować, bo nie ma wymiarów PCB a grafika i plastyka to zawsze były moje słabe strony, gdybym miał w szkole plastykę, to bym zostawał co roku w klasie.
STK4141 ma ten sam układ aplikacyjny co STK4161, trafo od Tosca 303 na luzie popędzi dwa kanały tego układu.
Nie wciskajcie mi jakichś DPI, pikseli. bo ja tego nie ogarniam, gdyby jeszcze w szkole mi pomagano.....nie, wręcz zatruwano mi życie, bo "zainteresowania niezgodne z programem szkoły, szkoły gdzie 70% uczniów powinno trafić do szkół specjalnych.
Podlinkowana PCB jest zrobiona bardzo archaicznie, siedzi mentalnie w latach 60-tych i urocza nie jest......ale innej nie znalazłem
Znalazłem to
https://electronicshelpcare.net/how-to- ... g-stk4141/ Niestety nie umiem wydrukować, bo nie ma wymiarów PCB a grafika i plastyka to zawsze były moje słabe strony, gdybym miał w szkole plastykę, to bym zostawał co roku w klasie.
STK4141 ma ten sam układ aplikacyjny co STK4161, trafo od Tosca 303 na luzie popędzi dwa kanały tego układu.
Nie wciskajcie mi jakichś DPI, pikseli. bo ja tego nie ogarniam, gdyby jeszcze w szkole mi pomagano.....nie, wręcz zatruwano mi życie, bo "zainteresowania niezgodne z programem szkoły, szkoły gdzie 70% uczniów powinno trafić do szkół specjalnych.
Podlinkowana PCB jest zrobiona bardzo archaicznie, siedzi mentalnie w latach 60-tych i urocza nie jest......ale innej nie znalazłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
Szrot majster, moge Ci to PCB zamówić:Thereminator pisze: czw, 24 lipca 2025, 15:50 https://www.instructables.com/STK4141-A ... dden-GOLD/
https://www.pcbway.com/project/sharepro ... 3fffd.html
-
- 2500...3124 posty
Locutus pisze: czw, 24 lipca 2025, 15:59Szrot majster, moge Ci to PCB zamówić:Thereminator pisze: czw, 24 lipca 2025, 15:50 https://www.instructables.com/STK4141-A ... dden-GOLD/
PCB wyjdzie poniżej 10PLN...ale będzie nieparzyście (5szt)

Chyba, że chętnych będzie więcej to przy 10szt cena jeszcze spadnie...
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Tu chodzi o próbny układ, załączony obrazek jest OK, tylko jak go wydrukować, STK i tak same podróbki są na rynku, więc szkoda zachodu, a to bym zrobił termo transfer żelazkiem i by układ ruszył.
Jakbym miał zamawiać PCB z Chin to do czegoś bardziej ambitnego, nie wzmacniacza 20-30W na kanał.
Jakby szło znaleźć wymiary gotowej płytki z mojego linku a takie są, to bym sam zrobił i powiercił.
Angielski ledwo tłukę, niemiecki znam, choć uczyłem się go od 2004 roku do 2012, angielski od 1995 roku ale nigdy nie wyjeżdżałem poza naszych sąsiadów, nawet w Czechach rozumieją po niemiecku, tak samo szwedzki i flamandzki jest podobny do niemieckiego.
Nie rozumiem słów na YouTube, jak ktoś opowiada po angielsku, niestety już do końca życia raczej nie opuszczę kraju.
A z niemieckim jest tak, że słyszę tysiące germanizmów i słyszę Niemców a nawet mam ich kilkudziesięciu w swojej gminie.
Nie poszukam sobie jak mam to zrobić......korzyść z UE to przypadła "pokoleniu Z", ludzie w moim wieku to rodzice tych ludzi, kupa z nich nie zna angielskiego
Tu chodzi o próbny układ, załączony obrazek jest OK, tylko jak go wydrukować, STK i tak same podróbki są na rynku, więc szkoda zachodu, a to bym zrobił termo transfer żelazkiem i by układ ruszył.
Jakbym miał zamawiać PCB z Chin to do czegoś bardziej ambitnego, nie wzmacniacza 20-30W na kanał.
Jakby szło znaleźć wymiary gotowej płytki z mojego linku a takie są, to bym sam zrobił i powiercił.
Angielski ledwo tłukę, niemiecki znam, choć uczyłem się go od 2004 roku do 2012, angielski od 1995 roku ale nigdy nie wyjeżdżałem poza naszych sąsiadów, nawet w Czechach rozumieją po niemiecku, tak samo szwedzki i flamandzki jest podobny do niemieckiego.
Nie rozumiem słów na YouTube, jak ktoś opowiada po angielsku, niestety już do końca życia raczej nie opuszczę kraju.
A z niemieckim jest tak, że słyszę tysiące germanizmów i słyszę Niemców a nawet mam ich kilkudziesięciu w swojej gminie.
Nie poszukam sobie jak mam to zrobić......korzyść z UE to przypadła "pokoleniu Z", ludzie w moim wieku to rodzice tych ludzi, kupa z nich nie zna angielskiego
-
- 625...1249 postów
Niestety projekt tego PCB jest fatalny.Locutus pisze: czw, 24 lipca 2025, 16:14 Szrot majster, moge Ci to PCB zamówić:
Co do zamówienia, to niejedna osoba by Ci mogła zamówić jak zam nie chcesz. Tylko najpierw trzeba znaleźć dobry gotowy projekt, bo raczej się nikomu nie chce rysować od zera. Niby nic wielkiego, ale skoro można znaleźć dobrego gotowca to warto poszukać.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 2500...3124 posty
Powinienem być w stanie zrobić tą PCB, o ile ci się nie spieszy, bo aktualnie z czasem u mnie średnio.
Co do Twojego obrazka to po prostu wydrukuj na kartce papieru sprawdzając wymiary czy pasują elementy, metodą prób i błędów
Pozdrawiam,
A.
Co do Twojego obrazka to po prostu wydrukuj na kartce papieru sprawdzając wymiary czy pasują elementy, metodą prób i błędów

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 1875...2499 postów
Witam!Olkus pisze: pt, 25 lipca 2025, 00:34 Powinienem być w stanie zrobić tą PCB, o ile ci się nie spieszy, bo aktualnie z czasem u mnie średnio.
Co do Twojego obrazka to po prostu wydrukuj na kartce papieru sprawdzając wymiary czy pasują elementy, metodą prób i błędów![]()
Pozdrawiam,
A.
Coś Ci powiem....ja nie mam zdolności plastycznych, moja wiedza o grafice jest na poziomie 2-5 latka i to niezbyt inteligentnego, nie potrafię tego "ogarnąć", jedną z przyczyn jest posiadanie monitora 4k i natywnej rozdzielczości 4k na grafice komputera(RTX2060), a, że "nie kumam" tego, to ustawiłem skalowanie jak dla HD 720p czy nawet 1366px x 768px, co innego muzyka, odnajduję się w szeroko pojętym EDM(Dance, Trance, Techno, House), bawiłem się DJ-ką w domu ale.....no ojciec tracił słuch, awantury, wtedy pozbyłem się większości porządnego sprzętu, sprzedałem swoje kolumny Jamo S506.
Ale to stara historia, obecnie ojcu zostało może 30% słyszenia.....jeden ciul, ale nie o tym mowa. Ale kupiłem kolumny i "odbiłem sobie"
Nie potrafię porównać skali i rastru wyprowadzeń na ekranie i na kartce, po prostu taki defekt w mózgu.
Moja Mama też nie ma zdolności plastycznych, za to grała na mandolinie i to w zespole, ojciec malował obrazy o tematyce wsi ale nie odziedziczyłem tego po nim i w grafice, plastyce, rysunku jestem po prostu zerem.,
Nie chce mi się marnować tonera na próby, bo oryginał HP około 210zł a zamiennik to jak buty ze sklepu "funeralnego" czyli tak zwane "trupięgi" dla nieboszczyka(bo nigdzie nie chodzi), w takich butach na upartego idzie chodzić tylko przyjemność żadna, tak samo wkurza mnie malowanie ścieżek flamastrem permamentnym , bo toner do kitu i nie odbiło, a jak miałem oryginał, to mi ojciec kazał bzdury drukować, po prostu to nie jest tania zabawa, by potem takie wydruki kończyły w kominku.
Płytka ta jest dostępna już gotowa ale mój beznadziejny angielski mi uniemożliwia znalezienie wymiarów, może Tobie się uda
Zakupy z Chin mnie nie bawią, bo mam uraz sprzed 30-36 lat, gdy samo barachło zalewało nasz kraj, dziś jest inaczej i to Japonia robi najgorsze PCB a Chińczycy osiągnęli perfekcję w tej dziedzinie.
Mój stosunek do tego typu zakupów jest inny niż 30 latków, pamiętam transformację ustrojową, buty "Odidos" "Kubota" i radiomagnetofony 1000W P,MP.O., szkoda tylko, że na KA2206, realnie 1W na kanał.
A zawsze mnie rajcowały końcówki mocy STK, niestety ogrom podróbek sprawił, że wolę kupić cały sprawny amplituner niż 5 razy palić chińską hybrydę i robić do niej obudowę.
-
- 625...1249 postów
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Gdyby ktoś zamieścił wymiary tej płytki, która jest sprzedawana w Azji, to bym wydrukował zgodnie z planem, niestety prawo autorskie w Azji działa inaczej i trzeba tam płacić za wszystko a piractwo jest karane wieloletnim więzieniem.
Tu chodzi tylko o to, by STK pasował a nie miał powyginane nóżki a kondensatory i rezystory leżały w jakimś ładzie a nie z 5mm wystających wyprowadzeń.
-
- 625...1249 postów
Popcorn można otwierać jak zaczynasz pisać.
Bajki straszne opowiadasz, delikatnie mówiąc.
Niestety ale podzielam zdanie Kazimierz-a.
Poprawne wydrukowanie tego wzoru PCB to raptem 2 wydruki. I nie trzeba przeliczać żadnych DPI. Szukasz dziury w całym i tyle.
Bajki straszne opowiadasz, delikatnie mówiąc.
Niestety ale podzielam zdanie Kazimierz-a.
Poprawne wydrukowanie tego wzoru PCB to raptem 2 wydruki. I nie trzeba przeliczać żadnych DPI. Szukasz dziury w całym i tyle.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
-
- 1875...2499 postów
Witam!
No to będzie zrobione, szkoda tylko, że jak 40 lat temu
No to będzie zrobione, szkoda tylko, że jak 40 lat temu

-
- 1250...1874 posty
Napiszę trochę złośliwie że jakbyś czas przeznaczony na pisanie postów przeznaczył na zrobienie PCB to już byś ją miał.
Z mojego doświadczenia jest małe ale jest , przy wierceniu w laminacie szczególnie z ręki wiertła łatwo się łamią , warto mieć ich zapas.
Z mojego doświadczenia jest małe ale jest , przy wierceniu w laminacie szczególnie z ręki wiertła łatwo się łamią , warto mieć ich zapas.
-
- 2500...3124 posty
Ja używam Proxxona 60EF, na statywie od wiertarki Piko. Wiertła to widiowe (z węglika spiekanego), są dość łamliwe ale jednym wiertłem spokojnie kilkaset otworków robię, śladów stępienia brak, nie udało mi się stępić żadnego. Z ręki to bym nawet nie próbował z takimi wiertłami. HSS są do wyrzucenia po kilkunastu otworach.taipan3 pisze: pt, 25 lipca 2025, 15:30 Napiszę trochę złośliwie że jakbyś czas przeznaczony na pisanie postów przeznaczył na zrobienie PCB to już byś ją miał.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 1875...2499 postów
Mylisz się , rysunek techniczny nie podlega ochronie prawem autorskim a wzór PCB jest rodzajem rysunku technicznego.Szrot majster pisze: pt, 25 lipca 2025, 14:00Witam!
Gdyby ktoś zamieścił wymiary tej płytki, która jest sprzedawana w Azji, to bym wydrukował zgodnie z planem, niestety prawo autorskie w Azji działa inaczej i trzeba tam płacić za wszystko a piractwo jest karane wieloletnim więzieniem.