Zegarek

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Zegarek

Post autor: Alek »

Póki co mój zegar na dekatronach nadal mieszka w kartonie :o . Przyrzekałem jednak kiedyś, że pokażę jak to wypadło.
Na zdjęciach może nie wygląda to zbyt efektownie. Mogę jednak zapewnić, że pozory mylą.

P.S. Wielkie dzięki Marcinie za wykonanie fotek :D

Alek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Skoro w pudełku jest jak widzę instrukcja jego składania to nie jest tak źle :) . Teraz tylko trzeba zatrudnić lokaja, który będzie szybko odczytywał godzinę, albo zrobić układ składający się z kamery filmującej wskazania zegara, następnie komputera z systemem rozpoznawania obrazu i oprogramowaniem do prezentacji wyników odczytu na jakimś szybkim notebooku :wink: .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Nie zachodzi potrzeba zatrudniania kamery, komputera i lokaja :lol: . Mała rozdzielczość aparatu spowodowała, że nie widać cyfr na kartonie. Przy danym punkcie świetlnym znajduje się odpowiednia cyfra. A na papierku są wypisane napięcia i prądy zasilania :) . Liczę, że po wykonaniu obudowy odczyt będzie łatwiejszy niż obecnie.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

A jak jest dokładność tego zegara?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Porównywałem z zegarem komputera. Po tygodniu pracy wskazanie się rozjechało o 3s. Nadmienię, że zegar jest taktowany częstotliwością sieci.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

To całkiem nieźle, choć przyznam, że mialem nadzieję, że nie więcej niż 2.8 sekundy :wink: .
A co to za lampy siedzą na płytce wewnątrz pudełka i co robią?
Pozdr
Ninja
Alek

Te lampy to OG3- dekatrony jednoimpulsowe 40-pręcikowe naszych braci zza Buga. Czestotliwość 100 Hz uzyskana przez podwojenie częstotliwości sieci zostaje podzielona w pierwszej lampie przez 10 -mamy więc 10Hz i w drugiej znów przez 10-mamy więc 1Hz-impulsy sekundowe. Lampy z przodu wyświetlają i liczą sekundy, minuty i godziny.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

Czy to oznacza, że lampy w środku pudełka też wyświetlają te 'kropki' tylko szybciej? Może daj je na przód pudełka i będzie dodatkowo stoper.
Ninja
Alek

Tak, latają bardzo szybko. Dam je na przód obudowy.
Alek

Dziś już zamontowałem całość do metalowej obudowy. Teraz testuję, czy chodzi prawidłowo. :D Zgodnie z sugestią użytkownika Ninja dekatrony wstępnego dzielenia impulsów dałem też z frontu.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Alek pisze:Dziś już zamontowałem całość do metalowej obudowy.
Czekamy na fotki ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

To będzie obudowa typu "dzisiejszego" czyli lampy wywleczone na wierzch- czy może "prawdziwe retro" lat 60/70tych czyli panel a za nim cała elektronika?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Wystają tylko łebki lamp (wyświetlacze). Z fotkami będzie niełatwo i będą nieprędko.
Cały układ zawiera kilkanaście tranzystorów,2 transoptory, 3 diody i 8 dekatronów, z czego dwa są jednoimpulsowe 40-pręcikowe, pozostałych 6 to dekatrony -selektory dwuimpulsowe 30-pręcikowe.
Najwięcej miałem kłopotu ze skokiem dobowym :wink:
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Jak można osiągnąć taką dokładność zegarem taktowanym częstotliwością sieci? Ostatnio miałem okazję się przekonać, jak ta częstotliwość jest "stabilna". Otóż mam gramofon, w którym ustawia się prędkość obrotową za pomocą lampy stroboskopowej (czyli neonówki) włączonej oczywiście bezpośrednio do sieci. No i czasem się zdarza, że właściwe ustawienie jest mniej więcej w 50% ruchu potencjometru, a czasami wychodzi poza zakres ręcznej regulacji :shock: . Wątpię, żeby silnik i jego sterownik miały aż tak duży rozrzut parametrów.
Dlatego nie jestem przekonany co do taktowania zegarów częstotliwością sieci.
Gdzieś wyczytałem, że dopuszczalne wahania częstotliwości sieci to 1%, i chyba nie muszę mówić, jaki to może spowodować błąd w skali roku.
Ale taki zegar raczej nie będzie pełnił funkcji domowego zegara atomowego, a więc-im prościej tym lepiej :D .
Pozdrawiam
Adam
Alek

Stabilność krótkoterminowa nie jest z pewnością duża. Natomiast tak niedużą odchyłkę tłumaczę sobie tym, że raz wahnie się w przód, raz w tył i jakoś to jest :D . Zresztą teraz znów nastawię na tydzień i zobaczę co bedzie.