Z dalszej części tekstu wynika, że był to tranzystor JFET. Swoją drogą, kiedy w Polsce pojawiły się pierwsze tranzystory polowe?Pierwszy komercyjny tranzystor polowy został wyprodukowany we Francji w 1958 r. przez Stanislausa Tesznera, polskiego naukowca zatrudnionego przez CFTH, firmę stowarzyszoną z General Electric. Nazwany Technitronem, element był w technologii germanowej stopowej. Jego wadami były wysoki prąd zerowy i niska transkonduktancja, sprawiając, że był efektywnie elementem o małym wzmocnieniu.
Pierwsze tranzystory polowe --- polski ślad
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Pierwsze tranzystory polowe --- polski ślad
W książce "A history of a world semiconductor industry" znalazłem przypadkiem taki fragment:
Dla nieznających angielskiego moje luźne tłumaczenie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Pierwsze tranzystory polowe --- polski ślad
Witam
Pierwsze polskie tranzystory polowe prawdopodobnie były już krzemowe.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
Czołem.
Tu na pewno go jeszcze nie było.
A tu (1987 r.) już jest, wśród innych tranzystorów serii BF..., a ponadto nie ma on żadnego odpowiednika wśród tranzystorów produkowanych przez inne kraje byłego bloku wschodniego w tamtym czasie...
Pozdrawiam
Romek
Pierwszym polskim tranzystorem, produkowanym seryjnie, jaki pamiętam, był krzemowy JFET typu BF245. Nie mogę sobie jedynie przypomnieć w którym roku dokładnie został zrealizowany przez naszego krajowego producenta CEMI, gdyż w katalogu z 1975 roku jeszcze go nie było, ale był już w roku 1978 (miałem wtedy 15 lat). Poniżej strony z katalogów CEMI z roku 1975 i 1978. Ktoś wie może kiedy dokładnie udało się go w Polsce opracować?AZ12 pisze: ndz, 1 czerwca 2025, 08:30 Witam
Tu na pewno go jeszcze nie było.
A tu (1987 r.) już jest, wśród innych tranzystorów serii BF..., a ponadto nie ma on żadnego odpowiednika wśród tranzystorów produkowanych przez inne kraje byłego bloku wschodniego w tamtym czasie...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Co ciekawe, w wykazie produkowanych przez CEMI podzespołów z roku 1975 nie ma żadnego tranzystora JFET, ale jest tranzystor typu MOSFET z kanałem typu P.
Niestety ten typ na znanym portalu sprzedażowym figuruje jako tranzystor w.cz. NPN, zastępujący takie tranzystory jak np. BFY90, BF199 i 2N5107...
https://allegro.pl/oferta/tranzystor-ce ... offer-link
Czy prawdą jest, że pierwszym praktycznie działającym JFET-em wyprodukowanym na świecie też był element z kanałem typu P?
Pozdrawiam
Romek
Niestety ten typ na znanym portalu sprzedażowym figuruje jako tranzystor w.cz. NPN, zastępujący takie tranzystory jak np. BFY90, BF199 i 2N5107...

https://allegro.pl/oferta/tranzystor-ce ... offer-link
Czy prawdą jest, że pierwszym praktycznie działającym JFET-em wyprodukowanym na świecie też był element z kanałem typu P?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .