MV3 - prośba o pomoc w doprowadzeniu do ładu

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

p123
10...14 postów
10...14 postów

Re: MV3 - prośba o pomoc w doprowadzeniu do ładu

Post autor: p123 »

Cześć
Odgrzewam swój wątek o MV3_dual_mono :)
Generalnie niby wszystko ok, miło się słucha, brzmienie bardzo miłe. Dokonałem śmiałej inwestycji i kupiłem kwadrę dobranych EL84 - JJ - ostatecznie te moje mają już z 50 lat.
Wymieniłem, czy słychać różnicę ??? - no nie wiem , wmawiam sobie że tak.
Ale tak na prawdę wymieniłem te lampy dlatego że mam niepokojący przypadek ( w mojej ocenie niepokojący ). Otóż jak już sobie posłucham trochę i wzmacniacze dobrze się rozgrzeją to po jakiejś chwili od momentu gdy w kolumnach zapada cisza jeden ze wzmacniaczy generuje dziwny dźwięk, trudno opisać tą dziwność, chyba najbliżej tego dźwięku jest taki jakby nieregularny brum jakbyś palcem dotykał delikatnie igły gramofonu. Takie jakby chrypienie zmienne , raz głośniej , raz ciszej , potem cisza zupełna przez chwilę i znów wraca ten brum. Mam wrażenie że to sprawa temperatury bo jak wyłączę mv na parę minut i włączę to to znika, ale oczywiście po jakimś czasie znów wraca .
Pisali w necie że objawem zużytych lamp są dziwne dźwięki - ale w tym przypadku wymiana na nowe nie pomogła - może teraz pora na ECC 83
Gdzie szukać przyczyny ?
Piotr
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Dobry trop - skoro wymieniłeś lampy mocy to resztę też wymień.
Ewentualnie zamień lampy między wzmacniaczami - jak efekt przejdzie z lampami na drugi egzemplarz to wiesz, że problem w lampach.
W innym wypadku usterka jest w układzie samego wzmacniacza.
Daj znać o efekcie zmiany i potem dalej będziemy się zastanawiać.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

p123 pisze: pn, 23 czerwca 2025, 12:06Pisali w necie że objawem zużytych lamp są dziwne dźwięki - ale w tym przypadku wymiana na nowe nie pomogła - może teraz pora na ECC 83
Gdzie szukać przyczyny ?
"Chrupanie" we wzmacniaczu to zazwyczaj objaw zużycia lamp wejściowych, czyli ECC.