Transformator sieciowy - problem z podłączeniem

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MarianBaczynski
125...249 postów
125...249 postów

Transformator sieciowy - problem z podłączeniem

Post autor: MarianBaczynski »

Buduję sobie zasilacz i powiem szczerze, że mam problem z podłączeniem transformatora. Transformator taki jak na zdjęciach, dwie kolumny, symetrycznie nawinięte wtórne i pierwotne. Pierwotne podłączone szeregowo, na wyjściu na jednym uzwojeniu wtórnym 7V i na drugim wtórnym 7V.

Próbowałem podłączyć wtórne również szeregowo aby otrzymać 14V ale albo transformator pali bezpieczniki, jest zwarcie albo jak zamienię połączenia na wtórnym miernik pokazuje 80V. Czy możecie mi wytłumaczyć o co chodzi?

Pozdrowienia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Transformator sieciowy - problem z podłączeniem

Post autor: Teslacoil »

Witam
Nie wygląda to na transformator z pierwotnym na 230 V. Do tego jakieś spieki widać na prawej jego części.
W moim odczuciu ten transformator nie nadaje się to realizacji Twojego projektu zasilacza (żarzenia podejrzewam)
MarianBaczynski
125...249 postów
125...249 postów

Na pierwotnym jest 230v na wtórnym 2 * 7V.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Jak duży jest ten transformator? Zdjęcie sugeruje dużą moc, gdyż uzwojenie pierwotne nawinięte zostało dość grubym drutem i ma stosunkowo mało zwojów, a wtórne nawinięte jest płaskownikiem, co sugeruje duży prąd wyjściowy. Jeżeli po szeregowym połączeniu uzwojeń wtórnych i poprawnym połączeniu pierwotnych następuje spalenie bezpiecznika, a przy pozostawieniu wtórnych niepołączonych bezpiecznik się nie przepala, to podejrzewałbym jakieś dodatkowe, wewnętrzne połączenie uzwojeń wtórnych lub zwarcie między nimi, co powinno dać się wykryć przez pomiar rezystancji między wyjściami transformatora. Jak duży jest prąd jałowy transformatora przy pozostawieniu uzwojeń wtórnych niepodłączonych i zasilaniu uzwojeń pierwotnych napięciem 230 V?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
MarianBaczynski
125...249 postów
125...249 postów

Romek transformator jest duży jak na domowe standardy. Nie mierzyłem prądu pracy jalowej l, mogę to pomierzyć ale jak nie próbuje łączyć uzwojenie wtórnych w szereg transformator działa. Wrócę do domu pomierzę czy są jakieś zwarcia i prąd jałowy. Miłego dnia
MarianBaczynski
125...249 postów
125...249 postów

Nie ma zwarcia miedzyzwojowego. Transformator w stanie jałowym pobiera 0.5A.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Ale to połączenie szeregowe uzwojeń wtórnych uskuteczniasz na wyłączonym transformatorze, czy na załączonym? Jeśli to pierwsze, to stawiałbym jednak na to, że przepala bezpieczniki przypadkowo, losowo, bez względu na połączenie tych uzwojeń wtórnych. Po prostu trafiłeś pechowo z załączeniem. To duży transformator i wymaga soft startu lub odpowiednich bezpieczników (charakterystyka C, D). Jeśli natomiast to drugie, czyli po połączeniu uzwojeń na załączonym transformatorze przepala się bezpiecznik, to musiałoby tam istnieć jakieś połączenie tych uzwojeń (wspominał o tym Romek), co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne.
MarianBaczynski
125...249 postów
125...249 postów

Nie do wiary. Te uzwojenie wtórne są ze sobą podłączone krzyżowo pod transformatorem, nie widziałem tego... Tak to nigdy bym tego nie podłączył. Rozłączyłem te mostki i mam teraz 4*10.Trochę za dużo, trzeba usunąć kilka zwojów. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Spokojnej nocy
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Hmm, a możesz pokazać te połączenia? Ewentualnie narysować? Bo nie bardzo rozumiem, jak z 2x7 V zrobiło się nagle 4x10 V :roll:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Ja również przyłączam się do pytania przedmówcy. Zastanawiam się jak miernik przy którymś z połączeń mógł wskazywać napięcie 80 V, czyli dwukrotnie wyższe od tego, które realnie można uzyskać :shock:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Romekd pisze: ndz, 22 czerwca 2025, 10:36Zastanawiam się jak miernik przy którymś z połączeń mógł wskazywać napięcie 80 V, czyli dwukrotnie wyższe od tego, które realnie można uzyskać
Miernik cyfrowy, który ma rezystancję wejściową dla pomiaru napięcia wynoszącą 10 MΩ może pokazywać pewny potencjał pomiędzy wyprowadzeniami niepołączonych ze sobą uzwojeń, a przyczyną są pojemności wewnętrzne transformatora. Miałem już coś takiego i dlatego czasami do pomiarów używam multimetru analogowego UM-Z2 o mniejszej rezystancji wejściowej dla woltomierza.
Ratujmy stare tranzystory!
MarianBaczynski
125...249 postów
125...249 postów

Odpiszę jutro. Przesadziłem dziś ze słońcem i spaliłem się za mocno :) Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
AZ12 pisze: ndz, 22 czerwca 2025, 12:48 Witam
Romekd pisze: ndz, 22 czerwca 2025, 10:36Zastanawiam się jak miernik przy którymś z połączeń mógł wskazywać napięcie 80 V, czyli dwukrotnie wyższe od tego, które realnie można uzyskać
Miernik cyfrowy, który ma rezystancję wejściową dla pomiaru napięcia wynoszącą 10 MΩ może pokazywać pewny potencjał pomiędzy wyprowadzeniami niepołączonych ze sobą uzwojeń, a przyczyną są pojemności wewnętrzne transformatora. Miałem już coś takiego i dlatego czasami do pomiarów używam multimetru analogowego UM-Z2 o mniejszej rezystancji wejściowej dla woltomierza.
Tak, to oczywiste, że miernik AC o rezystancji wewnętrznej 10 MΩ, włączony między wyprowadzenia różnych i niepołączonych ze sobą uzwojeń wtórnych pracującego transformatora sieciowego będzie pokazywał jakieś wartości napięcia, bo każde z uzwojeń wtórnych ma jakąś pojemność z zasilanym uzwojeniem pierwotnym, pojemność z innymi uzwojeniami i rdzeniem transformatora (pojemności te tworzą dzielniki napięcia zmiennego), ale w tym konkretnym przypadku uzwojenia nie "wisiały" sobie swobodnie w powietrzu, a miały ze sobą nawet za dużo połączeń, co w pewnych sytuacjach powodowało przepalanie się bezpiecznika w obwodzie uzwojenia pierwotnego... Natomiast masz rację co do wskazanego obniżenia rezystancji wejściowej miernika (ja czasami włączałem równolegle z miernikiem rezystor 100 kΩ/2 W) przy pomiarach napięć uzwojeń wtórnych nieznanych nam transformatorów, choć jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie rezystancji między wyprowadzeniami testowanego transformatora jeszcze przed podłączeniem go do prądu, by wiedzieć gdzie i mniej więcej jakich wartości napięć się spodziewać (gdzie konkretnie je mierzyć)...

Pozdrawiam
Romek