[Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu

Post autor: daniel22 »

Ech znowu okres na edycję posta minął i co napisałem, to przepadło w momencie kliknięcia wyślij :) Więc piszę od początku.
A czy on ma gorszą głowicę od BVU820?
Według tego co jest podane na niektórych stronach, to tak. Seria BVU to broadcast, seria VO - tańsza, prostsza, do użytku w mniejszych ośrodkach, TV regionalnych, prywatnych, z mniejszym priorytetem. Widać w VO pewne uproszczenia, np. prowadzenie taśmy jest mniej wymyślne, talerze prowadzące zamiast metalowych są plastikowe, sam sposób prowadzenia taśmy wygląda na bardziej rozbudowany w BVU. Czytałem, że głowice BVU są mocniejsze i mają dłuższą żywotność względem VO (co by było logiczne, bo BVU mieliły taśmę za taśmą w telewizji. Według pracowników TVP magnetowidy BVU używane u nich miały już kilka wymian zestawów głowic za sobą, co potwierdzałyby leżące na półkach głowice, które oglądałem, z napisami: "2000h, wymiana").

Dostałem zdjęcia od ludzi, którzy mają w posiadaniu BVU-800S za granicą, dawno temu o nie prosiłem, w końcu zrobili :). Skany płytek z widocznymi elementami, link: https://we.tl/t-qyiBiuVWYN
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu

Post autor: Marek7HBV »

W wersjach HB i LB U-matica zapis chrominacji jest systemowo identyczny, a różne są częstotliwości podnośnych. Jak to jest w S nie znalazłem. Przy zapisie SECAM z naprzemiennym {co linia} przesyłaniu B-Y i R-Y wystarczy mieszanie z heterodyną o określonej częstotliwości {dla HB może to być 5244 kHz?? } i przepuszczenie przez filtr pasmowy. Czyli jest to banalnie proste. :D
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Marek7HBV pisze: śr, 11 czerwca 2025, 15:35 W wersjach HB i LB U-matica zapis chrominacji jest systemowo identyczny, a różne są częstotliwości podnośnych.
Tyle wiem, ale właśnie chodzi o te podnośne.
Marek7HBV pisze: śr, 11 czerwca 2025, 15:35Przy zapisie SECAM z naprzemiennym {co linia} przesyłaniu B-Y i R-Y wystarczy mieszanie z heterodyną o określonej częstotliwości {dla HB może to być 5244 kHz?? } i przepuszczenie przez filtr pasmowy. Czyli jest to banalnie proste. :D
Zdecydowanie nie. Wystarczy spojrzeć na schemat bloku demodulatora kolorów (czy to PAL czy SECAM). On wprawdzie nie demoduluje / nie dekoduje, a jedynie przywraca oryginalną nośną, ale jednak ten blok jest bardzo skomplikowany.
W szczególności, demodulator SECAM (płytka CD-15) różni się od demodulatora PAL (płytka CD-20) obecnością dwóch linii opóźniających 0.3 us.
Poza tym (wspólnie dla wersji NTSC, PAL, SECAM) są tam bloki kształtowania charakterystyki przenoszenia (deemfaza, ale na niej nie koniec).
Bez tych bloków sygnał koloru będzie przesunięty względem sygnału luminacji, a do tego zniekształcony. Dało by to kiepski obraz.
Nie mówię że tego się nie da zrobić (w końcu na oryginalnej płytce CD-15 było zrobione), ale nie jest to takie proste.
Nie wystarczy na płytce PAL wymienić jednego kwarca żeby dopasować się do częstotliwości nośnych SECAM.
Przeróbek było by tam potrzeba bardzo dużo, na tyle że szkoda się za to zabierać i prościej odtworzyć płytkę CD-15 od zera (o ile wybierzemy metodę analogową). Dlatego ja myślę też o wersji cyfrowej, czyli żeby zastąpić płytki CD-xx jedną płytką która by mogła demodulować/dekodować dowolny system U-Matic i dowolny system kolorów.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Marek7HBV. Czy to może być tak proste jak wspomniałeś, i stąd taka samoróbka jaką wklejałem wcześniej, czyli BVU-820P z przełącznikiem pal-secam? Z ciekawości, czy taki " konwerter częstotliwości przywracający podnośnym R-Y i B-Y częstotliwości zgodne z standardem" mógł się zmieścić w ciasno upchanym magnetowidzie? I czy przede wszystkim jest w stanie odczytać ten secam poprawnie, bez błędów i takich beznadziejnych efektów, jakie wychodzą w przypadku VO-9600P usiłującym czytać secam low band z secamu high band (tak to wygląda jak na zdjęciu poniżej). Pytam z ciekawości.

Obrazek

Oprócz zaczerwienienia całego obrazu następuje też "wylewanie" koloru na sąsiednie obszary np. podczas odczytu kolorowych pasów kontrolnych. Zdjęcie nadmiaru czerwieni z obrazu coś pomaga, ale dalej to nie wygląda jak należy.
[/quote]

Taki układ konwertera nie byłby większy od pudełka po zapałkach. Czerwone tło świadczy o nieprawidłowych częstotliwościach podnośnych {różnych dla HB i LB}. :D
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Na printscreenie wyżej jest odczyt innym magnetowidem (VO-9600). Takim jakiego daniel22 nie chce używać, bo ma gorsze głowice.
Ten magnetowid jest o wiele bliżej przeróbki, bo przynajmniej już miał SECAMa (tyle że Low-Band). No ale jak On go nie chce to co poradzisz :D
Trzeba Mu przerobić BVU-820P, a ten jest daleko od SECAMu.
Natomiast ten BVU-820 z internetu z przełącznikiem PAL/SECAM, to nie wiadomo jak był zrobiony. Więc nie ma pewności że to jest łatwa przeróbka.
Wprawdzie ja też się dziwę stopniu skomplikowania tego demodulatora, i uważam że sama przemiana częstotliwości powinna tu wystarczyć. No ale jednak jest to mocniej skomplikowane, i chyba nie "po nic".
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Nie jest tak, że nie chcę. Myślałem, że BVU-820 jest lepszą bazą do takiej przeróbki. Do tego do BVU mam zapasowe głowice, a VO-9600 niekoniecznie, w dodatku od wilgoci ma trochę skaz na głowicach, rolka ma jakieś dziwne ślady od pleśni, ogólnie przeżył więcej, niż BVU. Jak przeróbka VO9600 jest tak prosta, że BVU urasta tutaj do rangi wielkiego problemu kontra mała modyfikacja, to również i jego mógłbym przekazać koledze Atom1477 do przeróbki. Lub mogę spróbować sam, jeśli to jest na tyle proste, że mogę sobie z tym poradzić. Po prostu potrzebuję jednego magnetowidu "roboczego", który mam przy sobie, używałem go nawet kilka dni temu w archiwum do testu taśm których niby nie daje się odtwarzać, a poszły wszystkie z drobnymi problemami.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

W przypadku VO-9600 mogła by wystarczyć wymiana jednego kwarcu.
Być może coś jeszcze trzeba by zmienić, albo przynajmniej zablokować (np. zablokować wykrywanie/przełączanie systemu), ale jest szansa że zadziałało by i bez tego skoro i tak już startowało w wykrytym SECAMem.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Czy jesteś w stanie wskazać, który kwarc należy wymienić według instrukcji serwisowej? Mogę to zrobić i przeprowadzić próbę w domu ;) Zrobię to i będziemy wiedzieć.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Jednak nie będzie tak prosto, bo teraz widzę że tam nie ma osobnego generatora z kwarcem tylko jakiś PLL.
Trzeba by odłączyć ten PLL i podłączyć osobny generator (do kondensatora C73 na płytce CO-12).
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Rozumiem. I to powinno rozwiązać cały problem? To jakiś generator prosty do wykonania według ogólnie dostępnych schematów, do kupienia, czy to grubsza zabawa?

Traktuję to jako temat poboczny, bo jednak zrobienie BVU jest priorytetem, więc wolałbym się skupić na nim, ale mogę poeksperymentować ;) Jak tylko znajdę czas, bo międzyczasie serwisuję AVR-3, który pochłania mi mnóstwo czasu. Ale za to problemy z odczytem w Polsce 2 cali poruszono nawet na antenie telewizji dzisiaj.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Niestety ciągle nie mam wymaganych informacji do tabeli częstotliwości. Koledzy z zachodu nie doktoryzują się w sprzęcie tak jak my i wschód (z konieczności zresztą), i jedyne informacje jakie uzyskałem wyglądają tak: "znam typy taśm które są do konkretnego sprzętu, ale nawet danych technicznych posiadanego sprzętu nie znam".

Czy mogę te częstotliwości w jakikolwiek sposób zmierzyć na decku low band, lub kasecie low band odtwarzanej na VO-9600P?

Wysłałem zapytanie do autora strony o u-matic, ale póki co czekam na odpowiedź.

Przy okazji ponawiam pytanie. Możecie sprecyzować, jaki generator byłby potrzebny do wykonania takiej przeróbki VO?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dla HB i SP w palu przyjęto taką samą częstotliwość podnośnej koloru - 924 kHz. Według tabeli znalezionej przez Kolegę atom1477 dla SECAM w HB przyjęto częstotliwości różnicowe B-Y=994 kHZ i R-Y=838 kHz. A by odzyskać podnośne SECAM 4250 kHz i 4406 kHz potrzebny jest generator o częstotliwości 5244 kHz przy różnicy lub 3412 kHz przy sumowaniu {nie wiem jak dokonano zapisu]. :D
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Czy wystarczy do tego generator sinusa na module np. NE555 za kilka złotych lub meratronik G432, który wygeneruje odpowiednią częstotliwość (test doświadczalnie i regulacja do uzyskania efektu)... i tyle? Jak tak to zaraz zamówię taką kostkę i będę się bawił :)

Czy mówimy o konwerterze z wejściem i wyjściem, który dany sygnał przekonwertuje do pożądanej częstotliwości?
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Marek7HBV pisze: śr, 18 czerwca 2025, 19:04 A by odzyskać podnośne SECAM 4250 kHz i 4406 kHz potrzebny jest generator o częstotliwości 5244 kHz przy różnicy lub 3412 kHz przy sumowaniu {nie wiem jak dokonano zapisu]. :D
To jak dokonano zapisu nie ma znaczenia. Częstotliwość to częstotliwość.
daniel22 pisze: śr, 18 czerwca 2025, 19:21 Czy wystarczy do tego generator sinusa na module np. NE555 za kilka złotych lub meratronik G432, który wygeneruje odpowiednią częstotliwość (test doświadczalnie i regulacja do uzyskania efektu)... i tyle?
NE555 nie generuje sinusa. I nie ma też talk wysokiej częstotliwości pracy.
Wystarczy tu zwykły generator LC na tranzystorze. Choć jakby przeanalizować dokładnie tor to może by się okazało że wystarczy zmienić kwarca przed tym całym modułem PLL.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

daniel22 pisze: śr, 18 czerwca 2025, 19:21

Czy mówimy o konwerterze z wejściem i wyjściem, który dany sygnał przekonwertuje do pożądanej częstotliwości?
Moje rozważania dotyczą jedynie przeróbki toru DUB-out w BVU 820. Sygnały PAL i SECAM mają inne wymagania co do właściwości toru i całkowity tor Pal wymagałby dużych przeróbek. Natomiast tor DUB-out praktycznie jedynie wzmacnia i opóżnia {0,3 } sygnał z głowic. Może też trochę zawężać pasmo i będzie trzeba ewentualnie skorygować charakterystykę. Sygnał należy przepuścić przez mieszacz oraz filtr pasmowy { 4 - 4,6 MHz} i pułapkę 5244 kHz. Jeśli byłby przesunięty w czasie, to zastosować trzeba dodatkową korekcję. Na temat VO nie wypowiadam się, bo nie otwierają mi się schematy i opisy do niego. :D