Problemy z łącznością

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Problemy z łącznością

Post autor: tszczesn »

Problemy z dostępem do forum przez ostatnie dwie godziny wynikły z ataku typu DOS - serwer działa jak trzeba był tylko przeciążony. Zablokowałem grupę podejrzanych adresów, serwer na razie odżył.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Problemy z łącznością

Post autor: AZ12 »

Witam

Przed kilkoma minutami zauważyłem, że strona wolno działa, czyżby od tego?
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Tak.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Również nie mogłem się dzisiaj zalogować na Triodzie, a nawet otworzyć strony, więc zszedłem na dół do serwerowni i sprawdziłem jak zachowuje się nasz sprzęt. Od razu zauważyłem, że serwer jest znacznie mocniej obciążony, gdyż w normalnych warunkach pracy razem z routerem wykazują pobór mocy na poziomie 195...270 W, a w czasie gdy wystąpiły problemy z dostępem do forum, moc pobierana wahała się w granicach 360...400 W, a poza tym dużo głośniej pracowały wentylatory serwera. Podobnie powiększoną moc pobieraną udało mi się zaobserwować również kilka dni temu, ale wtedy nie obserwowałem najmniejszych problemów z logowaniem czy działaniem naszego Forum. Rano przeczytałem też SMS-a od Oli, która wczoraj w późnych godzinach wieczornych miała problemy z zalogowaniem się na "Triodzie", które jednak później ustąpiły.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Linux jest mniej, nawet dużo mniej podatny na ataki hakerów.....czyżby serwer pracował na Windows Server, który jest serwerową odmianą Windows 10?
Ja bym się "wyleczył" z Windowsa ale nie wszystko działa pod Linuxem, ale przy mocnym PC idzie odpalić Windows 7 Pro pod VMWare i tam odpalać to, co jest potrzebne, ba, można mieć każdy system Windows czy Linux w maszynie wirtualnej.
Od kiedy używam "na co dzień" Zorin OS czyli systemu z rodziny Ubuntu, tak nie mam problemów, które mnie trapiły pod Windows 11, serwery z oczywistych względów powinny pracować na Linux czy UNIX typu BSD, nie na Windowsach, które są dziurawe jak sito.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Serwer korzysta z Debiana. Ale akurat atak typu DDOS jest całkowicie niezależny od atakowanej maszyny.