Problemy z łącznością
Moderator: gsmok
-
- moderator
Problemy z łącznością
Problemy z dostępem do forum przez ostatnie dwie godziny wynikły z ataku typu DOS - serwer działa jak trzeba był tylko przeciążony. Zablokowałem grupę podejrzanych adresów, serwer na razie odżył.
-
- 3125...6249 postów
Re: Problemy z łącznością
Witam
Przed kilkoma minutami zauważyłem, że strona wolno działa, czyżby od tego?
Przed kilkoma minutami zauważyłem, że strona wolno działa, czyżby od tego?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
-
- moderator
Również nie mogłem się dzisiaj zalogować na Triodzie, a nawet otworzyć strony, więc zszedłem na dół do serwerowni i sprawdziłem jak zachowuje się nasz sprzęt. Od razu zauważyłem, że serwer jest znacznie mocniej obciążony, gdyż w normalnych warunkach pracy razem z routerem wykazują pobór mocy na poziomie 195...270 W, a w czasie gdy wystąpiły problemy z dostępem do forum, moc pobierana wahała się w granicach 360...400 W, a poza tym dużo głośniej pracowały wentylatory serwera. Podobnie powiększoną moc pobieraną udało mi się zaobserwować również kilka dni temu, ale wtedy nie obserwowałem najmniejszych problemów z logowaniem czy działaniem naszego Forum. Rano przeczytałem też SMS-a od Oli, która wczoraj w późnych godzinach wieczornych miała problemy z zalogowaniem się na "Triodzie", które jednak później ustąpiły.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Linux jest mniej, nawet dużo mniej podatny na ataki hakerów.....czyżby serwer pracował na Windows Server, który jest serwerową odmianą Windows 10?
Ja bym się "wyleczył" z Windowsa ale nie wszystko działa pod Linuxem, ale przy mocnym PC idzie odpalić Windows 7 Pro pod VMWare i tam odpalać to, co jest potrzebne, ba, można mieć każdy system Windows czy Linux w maszynie wirtualnej.
Od kiedy używam "na co dzień" Zorin OS czyli systemu z rodziny Ubuntu, tak nie mam problemów, które mnie trapiły pod Windows 11, serwery z oczywistych względów powinny pracować na Linux czy UNIX typu BSD, nie na Windowsach, które są dziurawe jak sito.
Linux jest mniej, nawet dużo mniej podatny na ataki hakerów.....czyżby serwer pracował na Windows Server, który jest serwerową odmianą Windows 10?
Ja bym się "wyleczył" z Windowsa ale nie wszystko działa pod Linuxem, ale przy mocnym PC idzie odpalić Windows 7 Pro pod VMWare i tam odpalać to, co jest potrzebne, ba, można mieć każdy system Windows czy Linux w maszynie wirtualnej.
Od kiedy używam "na co dzień" Zorin OS czyli systemu z rodziny Ubuntu, tak nie mam problemów, które mnie trapiły pod Windows 11, serwery z oczywistych względów powinny pracować na Linux czy UNIX typu BSD, nie na Windowsach, które są dziurawe jak sito.
-
- moderator
Serwer korzysta z Debiana. Ale akurat atak typu DDOS jest całkowicie niezależny od atakowanej maszyny.