Videoton Chopin-strojenie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Videoton Chopin-strojenie

Post autor: altusmann »

Witam, chciałbym zasięgnąć rady dotyczącej strojenia radia videoton chopin, otrzymałem je dzisiaj, jednak jest nieprzestrojone. Może ktoś mi pomoże?? 8) na codzień nie miałem nigdy kontaktu z lampowymi radioodbiornikami, jedynie wzmacniacze :lol:
w ryj dać moge dac.....
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Dobry opis przestrajania tych głowic, jest na forum "elektroda".
Niestety nie mogę podać gotowca. Użyj funkcji "szukaj"
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Rozumiem, ze z 66-73 na 88 do 108?
Ja bym tam użył konwertera. Taki dobry kosztuje juz 17 - 25 pln..
Zakładasz i już działa. Przestrojenie czesto rozumiane jest jako zmiana jedynie parametrów L/C a zobacz ze różnica f może być nawet 35 MHz, czyli trzeba by ją w zasadzie "przekonstruować" na nowe pasmo.

pozdrawiam
frycz
Robert SP5RF
_idu

Post autor: _idu »

Wrrr z konwerterem. sieszka i badziew. Przełaczniki i inne kłopoty. Akurat ta głowica w tym radiu łatwo się przestraja. Ja uzyskałem, 87,5 - 102MHz.

Co zrobić. Zdobyć schemat. Aby sie zrozumieć.
Rozebrać radio zdemntiować głowicę.

Pierwszy krok to eliminacja małych cewek połączonych szetregowo z wariometrami. Jak sie zdejmie obydwie boczne pokrywy to pieknie je widać. Małe ceweczki z kilkoma zwojami cienkiej srebrzani. Obydwie zastępujemy po prostu zworą. A same cewki z karkasami można usunąć.
Po drugie eliminujemy kodesatory podłączone równowlegle do obwodów drgań.

A tera kolejny krok. Może się okazać że za głęboko wchodzą rdzenie w wariometry. Czyli mamy głównie pasmo poniżej 88MHz. Więc wykręcamy je. Wylutowyjemy drucik z rdzeniem z mosiężnej śrubki. Skracamy drucik i 2 milimetry i lutujemy do śrubki. To robimy jak oceniany czy pokrywam ządany fragment UKF. Jednakowo skracamy w obydwu rdzeniach!!!.

Obwót oscylatora nie wyumaga dodatkowej róznoległej pojemności. Ten od wzmacnaicz w.cz. ew. kondesator 8,2pF. Dobrać doświadczalnie. Jest to latwe bowiem łatwo się dostać do głowicy podłaczonej do układu. Całość radio po wyjęciu stasnowi wygodny stabilny panel.. Jeśli musimy zbyt mocno wkręcić rdzeń od stopnia w.cz. to dolutowujemy kondesatorek. O tyle.

I pozostaje jeszcze obwód wejsciowy. Zmniejszmy pojemności podlączone równolegle do uzwojeń tej ceweczki. Jakie wartośći ano prosto obliczyć.
Po pierwsze sprawdzić jake są. Środkowa częstotliwość starego zakresu to 69,5MHz. Teraz obliczmy środkową czestotliwoswć zakresu jaki uzyskamy i chcecy. W przybliżeniu. Niech to będzie 96MHz.

Wieć 69,5/96. Podnosimy do kwadratu i mnożymy przez pojemnośc jaka tam była. Proste? I mamy wartoś cjaką należy wlutować. To przybliżenie (pomijamy pojemność montażu) ale i tak będzie OK. Raczej trudno będzie dobrać na max czułości bo ten obwód jest silnie stłumiony.

Głowica ma jednopunktowe zestrajanie,. Rdzeniem od heterodynu kręcimy tak aby pokryć zadane pasmo. A rdzeniem od w.cz. na max sygnału w środkowej częsci skali. Ot tyle.[/b]
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: altusmann »

:arrow: STUDI czekałem kiedy się wypowiesz w tym temacie, dzięki za poradę, postaram się to wykonać w najblizszym czasie, ze schematem nie ma problemu ponieważ mam instrukcje serwisową niestety po niemiecku :] ale schemat jest :wink:
w ryj dać moge dac.....
_idu

No to po kłopocie. Na schemacie zauważysz że obwody LC wzmacniacz w.c.z i heterodyny składają się z dwóch cewek połaczonych szeregowo. Jedna to wariometr a druga to szeregowa ceweczka. Dam sobie głowę uciąć zę w wersjin a pasmo OIRT jeśli takowa była nie było tych dodatkowych cewek szeregowych.

Mozńa sobie na podstawie podanej zależnośći przeszacowac kondesatory w obwodzie. Ale wg mnie z racja naprawdę rewelacyjnej konstrukcji mechanicznej odbiornika i głowicy łatwo możnma dobrać elementy jak i zmoedyfikoać szczegóły mechaniczne. Kilka prób, logiczne myślenie i jest gotowa super głowica.

Jeszcze jedno podpowiem. Detektor stusunku. Zestroć go na symetrię wskazań oczka, maksimum sygnału m.cz, max czułości i minimum zniekształćeń. Daje radę to zrobić na słuch.
Potencjometr w filtrze detektora sotsunku ustawić na minimu zakłóoceć przy odbiorzełśabej stacji w stereo - wtedy mamy skompensowana niesymetrie elementów detektorze - maksimu tłumienia szkodliwej modulacji AM a co za tym idze przy słabych stacjach minimum zakłóceń najbardziej odczuwalnych w sygnale róznicowym stereo.
Można podpiąć stereodekoder na scalaku - będzie to minimum bardziej wyraźne.

Potencjometrem zerowania do ARCz (przedtem go ustawić pośrodku) skorygowąć odchyłkę obwodu ARCz i detkeroa od zera. Po prostu tak ustawiamy aby patrzą cna wskazania oczka nie stwierdzić odstrojenia w moncie włączenia ARCz przy dokładnie nastrojonej stacji. Można sparwdzić czy nadal mamy po obydwo stroanach identyczny zakres chwytania ARCz. Da się uzyskać symetrię i to bez dodatkowych przyrządów. Nawet bez generatowa w.cz.

Możesz spóbować zastosować rdzenie mosiężne czy aluminiowe. Zresztą sam zobaczysz jak prosta jest konstruckja mechaniczna głowicy. Można
_idu

Odnalazłem stary mój opis. Nieco bardziej precyzyjny:

Po pierwsze jestem wrogiem konwerterów. Ich parametry są na tyle nędzne (intermodulacja, szumy) że efekty są niezadowalające. Jeśłi dodamy jeszcze niestabilności opbwodu LC konwertera plus natralny dryft tremperaturowy heterodyny lampowej to tym bardziej efekt końcowy jest zły. Żeby stabilizować kwarcem trzeba neistety zdobyc często kwarrc o nietypowej częstotliwości - aby wpasowac się w żadany fragment pasma UKF.

Oryginalny zakres OIRT to 65,5 - 73,5MHz. Czyli 8 MHz.
Zakres CCIR to 87,5 - 108 MHz. Czyli 20,5MHz. Prawie trzykrotnie szerszy zakres. Bez użycia przełącznika zakresów pokryć możemy np. 87,5 - 95,5 MHz. Przestrojona głowica bez trudu pokrywa pasmo 87,5MHz - 101 MHz. Czyli o 5,5Mhz więcej. To dodatkowy argument przeciw stosowaniu konwerterów.

Najpierw opis głowicy UKF. Konstrukcja mechaniczna na początek. Mała zwarta konstrukcja. Montaż przestrzenny. Całość zmontowana w obudowie metalowej o wymiarach 37x68x42mm. A więc dość małe wymiary. Przestrajana indukcyjnie.

Konstrukcja naprawdę przemyślana. Generalnie najmniejsza głowica UKF lampowa jaką widziałem. Dodam że ma jeszcze przestrajaną cewkę używaną jako precyzer na falach krótkich.

A teraz układ elektroniczny:

Wejście to wzmacniacz w układzie o wspólnej siatce. Na wyjściu strojony pojedyńczy obwód rezonansowy. Układ mieszacza samodrgającego nieco podobny do naszych głowic. Ale zamieniono miejscami podpięcie obwodu heterodyny i sprzęzenia. Sprzęzenie zwrotne do siatki, obwód rezonansowy w obwodzie anody.

Teraz kilka słów o obwodach głowicy. Wejściowy niestrojony nawinęty na małym korpusie umieszczony na zewnątrz głowicy. Tylko cewka pierwotna jest elementem obwodu rezonansowego. Pozostałe obwody sa zrobione z dwóch części - jednej jako cewki strojonej przesuwanym rdzeniem i małej cewki na korpusie strojonej rdzeniem. Jedynie do cewek wariometeru przestrajanych rdzeniami podłączano kondesatory tworząc obwody rezoansowe. Filtr p.cz. to dwie cewki strojone rdzeniami - nieco na wzór niemieckich konstrukcji.

Patrząc na gowicę od przodu odbiornika to cewka heterdyny jest po prawej stronie głowicy, a cewka wzmaniacza w.cz. po lewej strownie głowicy. Boczne ścianki ekranu głowicy można odkręcić. Generalnie nie jest konieczne odlutowanie przewodów. - co ułatwia i przyspiesza cały proces przrstrojenia. Wystaczy odkręcić dwa wkręty mocujące głowicę do przedniej ścianki chassis i odchylić ją w górę. Po odkręceniu bocznych ścianek osłony mamy dostęp do wszystkich elementów kostrukcyjnych głowicy!!!.

A teraz przestrojenie. Okazuje się że całkowite indukcyjności obwodów LC są zbyt duże, aby bez równolegle podpiętych kondesatorów zmusić głowicę do odbioru obecnie obowiązującego zakresu UKF. Więc postępujemy następująco:

1. Usuwamy kondesator o pojemności 30pF podpięty do przestrajanej cewki heterodyny.
2. Usuwamy cewkę połaczoną szeregowo z przestrajaną cewką heterodyny. Zastępujemy ją zworą.
3. Usuwamy kondesator o pojemności 15pF podpięty równolegle do przestrajanej cewki wzmacniacza w.cz.
4. Usuwamy cewkę połączoną szeregowo z przestrajaną cewką wzmacniacza w.cz. Zastępujemy ją zworą.

Sprawdzamy pokrycie zakresu. Jeśli aby uzyskać własciwy zakres musimy bardziej wysunąc rdzenie niż pozwal na to zakres regulacji to musimy nieco skrócić drut łączący śrubkę mocująca z rdzeniem. Czyli wykonujemy następne czynności. Zbyt wysunięte rdzenie czyli chęć odbioru górnej części zakresu UKF CCIR (bliżej 108MHz) oznacza mniejszą szerokość odbieranego zakresu porzrstrojeniu.

5. Odkręcamy mechanizm przesuwu rdzeni.
6. Wykręcamy rdzeń z przesuwanej płytki. Odkręcenie mechanizmu ma ułatwić wyjęcie rdzeni. Uwaga nie pomylić rdzeni!!!!
7. Odlutowujemy drut łączący rdzeń ze śrubką.
8. Skracamy go o żądaną długość (zazwyczaj około 2-3 mm).
9. Przylutowujemy drut wystający z rdzenia do śrubki.
10. Przykrecamy mechanizm przesuwu rdzeni.

Po uzyskaniu właściwego zakresu dostrajamy się do stacji pośrodku skali i strimy obwód LC wzmacniacz w.cz. Jeśłi w tym przypadku (wysoce pradopodobne) znów rdzęn musimy wysunąć bardziej niżpozwala zakres regulacji to czynności 5 - 10 powtarzamy dla tego rdzenia.

Po zakończeniu mocujemy głowicę na swoim miejsciu. Ostatnią czynnością jest zmiana kodesatora w obwodzie antenowym UKF o pojemności 20pF na kondesator: 12 pF (dolna częsc zakresu CCIR) - 10 pF (środkowa częsć zakresu CCIR) - 8,2 pF (górna częśc zakresu CCIR). Można go dobrać go do posiadanej anteny - ale dobroć tego obwodu jest na tyle niska że trudno będzie "wyczuć" maksimum czułości podczas dobierania pojemności.

Teraz ew. korygujemy zestrojenie obwdów heterodyny i obwodu wzmacniacz w.cz.

Przestrojone radio ma dobrą czułość w zasadzie nie gorszą od typowej wpsółczesnej masówki.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Proszę uprzejmie o schemat tej głowicy -gdzie on jest? Prosze o info.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Dziękuje.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam
altusmann - potrzebny mi jest uklad linki skali UKF od Chopina. Zadowoli mnie fotka rysunku odręcznego.Z góry dziękuję za pomoc.
Lech S.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Witaj!
Rysunek nie jest co prawda od Chopina tylko od innego odbiornika (Videoton R4902) ale uklad linki powinien byc taki sam.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Dziękuję za informację. Chociaż , to nie Chopin i Videoton, ale Halka z końcówką lampową.Układ linek , tak na pierwsze spojrzenie , chyba ten sam.Przynajmniej mam jakiś punkt zaczepienia.
Pozdrawiam.
Lech S.