[Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
[Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Witam, szukam osoby, która zna się na systemie odczytu/zapisu (ważniejszy jest odczyt) magnetowidu w systemie secam.
Nie zakładam tematu, bo pisaniny jest bardzo dużo, a być może takiej osoby tutaj nie znajdę i pisałbym na darmo. Chodzi o przystosowanie magnetowidu studyjnego działającego w systemie PAL do odczytu sygnału secam. Sprawę utrudnia fakt, że to u-matic high band (nie zwykły u-matic - zwykły czyli low band pracował we wszystkich systemach i były takie magnetowidy z wybieraniem systemu - high band po nazwie u matic ma literę "H"), a nie żaden vhs.
Fabrycznie wychodziły w dwóch wersjach: pal i secam, wersję secam otrzymywało się przez wymianę dwóch wymiennych płytek. Niestety znalezienie płytek/magnetowidu w wersji secam jest nierealne, wersji PAL wyszło multum, secam-śladowe ilości na zamówienie. Chciałbym wydobyć właściwy sygnał, lub zlecić komuś przeróbkę fabrycznych płytek tak, aby pracowały w wersji secam - w tym momencie, po włożeniu kaset nagranych w secamie, wszystko jest czarno-białe.
Czy ktoś mógłby pomóc? Jestem z Katowic, ale odległość nie ma znaczenia, zawsze mogę podesłać płytki do przeróbki/porozmawiać na ten temat na forum/przez komunikator.
Nie zakładam tematu, bo pisaniny jest bardzo dużo, a być może takiej osoby tutaj nie znajdę i pisałbym na darmo. Chodzi o przystosowanie magnetowidu studyjnego działającego w systemie PAL do odczytu sygnału secam. Sprawę utrudnia fakt, że to u-matic high band (nie zwykły u-matic - zwykły czyli low band pracował we wszystkich systemach i były takie magnetowidy z wybieraniem systemu - high band po nazwie u matic ma literę "H"), a nie żaden vhs.
Fabrycznie wychodziły w dwóch wersjach: pal i secam, wersję secam otrzymywało się przez wymianę dwóch wymiennych płytek. Niestety znalezienie płytek/magnetowidu w wersji secam jest nierealne, wersji PAL wyszło multum, secam-śladowe ilości na zamówienie. Chciałbym wydobyć właściwy sygnał, lub zlecić komuś przeróbkę fabrycznych płytek tak, aby pracowały w wersji secam - w tym momencie, po włożeniu kaset nagranych w secamie, wszystko jest czarno-białe.
Czy ktoś mógłby pomóc? Jestem z Katowic, ale odległość nie ma znaczenia, zawsze mogę podesłać płytki do przeróbki/porozmawiać na ten temat na forum/przez komunikator.
-
- 3 posty
Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
No to się nagimnastykujesz trochę. Bawiłem się tym kiedyś, SECAM analogowa wersja. Między PAL a SECAM była różnica w kodowaniu sygnału kolorowego przetwornika o ile dobrze pamiętam 25 klatek/sec. PAL inaczej jakieś 625 impulsów na dany obraz. Oba systemy były do siebie bliźniaczo podobne.
PAL jak nazwa wzuje Liniowa przemiana fazowa. 625 linii/25klatek odświeżanie 50Hz, SECAM tutaj sorka ale wspomogę się wujkiem Google :
Szczegółowe parametry SECAM:
Liczba linii: 625 linii na klatkę.
Szybkość klatek: 25 klatek na sekundę (fps).
Częstotliwość zmian linii: 15,625 Hz.
Częstotliwość zmian pól: 50 Hz.
Szerokość kanału TV: 8 MHz.
Szerokość pasma wizji: 6 MHz.
Sygnał kolorów (chrominancja):
Modulowany przy użyciu dwóch podnośnych kolorów: 4,25 MHz i 4,41 MHz (w zależności od wersji standardu).
System SECAM wykorzystuje schemat modulacji częstotliwości na swoich dwóch liniach podnośnych o naprzemiennym kolorze 4,25000 i 4,40625 MHz.
Pamiętam pracę Maturalną JOWISZ TC 501 miał secam / pal moduły były wymienne bez przeróbki.
Tyle zostało ze szkoły sorka.
PAL jak nazwa wzuje Liniowa przemiana fazowa. 625 linii/25klatek odświeżanie 50Hz, SECAM tutaj sorka ale wspomogę się wujkiem Google :
Szerokość kanału TV: 8 MHz.
Szerokość pasma wizji: 6 MHz.
Sygnał kolorów (chrominancja):
Modulowany przy użyciu dwóch podnośnych kolorów: 4,25 MHz i 4,41 MHz (w zależności od wersji standardu).
System SECAM wykorzystuje schemat modulacji częstotliwości na swoich dwóch liniach podnośnych o naprzemiennym kolorze 4,25000 i 4,40625 MHz.
Pamiętam pracę Maturalną JOWISZ TC 501 miał secam / pal moduły były wymienne bez przeróbki.
Tyle zostało ze szkoły sorka.
-
- 375...499 postów
Re: [Szukam] Osoby umiejącej przeanalizować tor zapisu profesjonalnego magnetowidu secam, ze znajomością tego systemu
Jezeli chodzi o odtworzenie jakichs unikatowych nagran nagranych w tym systemie to ja raczej szukalbym nowszego odtwarzacza Umatic-SP, pewnie we Francyji znalazlbys jakis za niewielkie pieniadze.
Jezeli chodzi o restauracje jakiejs zabytkowej maszyny to...??
Jezeli chodzi o restauracje jakiejs zabytkowej maszyny to...??

-
- 250...374 postów
Otóż mam U-matic SP. VO-9600P to jest wersja SP. Sprawa jakby była taka prosta, tak bym ją rozwiązał. Otóż nie, modele SP czytają secam, ale tylko low band. High band niestety nie. To jest bardziej złożony temat i wynika z głupiej polityki sony, która wersje high-bandowe (użytkowane w TV) robiła w wersji PAL i pozwalała na dokupienie do nich wymiennych płytek secam. Thomson-CSF robił to samo, i odtwarzacz secam, który zakupiliśmy (mając pewność bo miał oznaczenie S-czyli secam na końcu) poczta zgubiła, co mnie załamało i postanowiłem spróbować inaczej - bo to był jedyny magnetowid w wersji secam, jaki był wystawiony we Francji. Zaznaczam, high band - bo low bandów secamowskich mógłbym sobie sprowadzić i 10, pełno jest ich.alpher pisze: śr, 21 maja 2025, 02:06 Jezeli chodzi o odtworzenie jakichs unikatowych nagran nagranych w tym systemie to ja raczej szukalbym nowszego odtwarzacza Umatic-SP, pewnie we Francyji znalazlbys jakis za niewielkie pieniadze.
Jezeli chodzi o restauracje jakiejs zabytkowej maszyny to...??![]()
We Francji znalazłem BVU-820P z nadzieją, że w środku są płytki secam. Niestety nie, po naprawie odtwarza pięknie kasety PAL, a secam nie. Pewnie przyjechał tam z Niemiec, lub miał inne przeznaczenie

Meaverick, no właśnie domyślam się, że różnice są być może drobne, w serwisówce niestety nie ma rozrysowanych płytek secam, i nie wiem (na tą chwilę) czym się różniły. Podane są numery seryjne dla secamu, i dla PAL.
-
- 375...499 postów
A zdradzilbys rabka tajemnicy o jakie nagrania moze chodzic?
-
- 250...374 postów
Tak - wartościowe. Choćby takie, gdzie ujęte są wozy transmisyjne, kamery, sposób realizacji programu, całe wnętrza, elektronika wozów transmisyjnych. Wszystko mogę zgrać w świetnej jakości (high-band oferuje niezłą), takiej jak tutaj (pod względem jakości obrazu, a nie zawartości):
https://www.youtube.com/watch?v=7oDm7Klis84 To obraz z wersji PAL. Przerobiłem też sprzęt na wyciągnięcie z niego s-video, żeby obraz był jeszcze lepszy. I w takiej jakości też bym zgrał kasety secamowskie, z którymi niestety utknąłem w momencie, jak żabojady zgubiły nam sprzęt praktycznie nieosiągalny w tej wersji
To tylko jeden z przykładów, kaset na tą chwilę już trochę mam i zawartość jest różna. Tylko w tej chwili, wszystkie kasety są czarno-białe.
Druga sprawa, że od posiadania sprzętu czytającego ten system zależy decyzja o udostępnieniu nam kolejnych kaset (które już jedną "rolką" były w workach skierowanych na przemiał do PSZOKu).
https://www.youtube.com/watch?v=7oDm7Klis84 To obraz z wersji PAL. Przerobiłem też sprzęt na wyciągnięcie z niego s-video, żeby obraz był jeszcze lepszy. I w takiej jakości też bym zgrał kasety secamowskie, z którymi niestety utknąłem w momencie, jak żabojady zgubiły nam sprzęt praktycznie nieosiągalny w tej wersji

To tylko jeden z przykładów, kaset na tą chwilę już trochę mam i zawartość jest różna. Tylko w tej chwili, wszystkie kasety są czarno-białe.
Druga sprawa, że od posiadania sprzętu czytającego ten system zależy decyzja o udostępnieniu nam kolejnych kaset (które już jedną "rolką" były w workach skierowanych na przemiał do PSZOKu).
-
- 375...499 postów
Pytalem , majac cicha nadzeje ze to moze jakies odcinki Sondy.
A wtedy chetnie bym partycypowal w ew. kosztach.
-
- 1 post
Radziecki WM12 umiał w sekam. Ale nie jest łatwy do zdobycia. https://allegrolokalnie.pl/oferta/magnetowid-wm12-zsrr
-
- 6250...9374 posty
khach pisze: śr, 21 maja 2025, 13:38 Radziecki WM12 umiał w sekam. Ale nie jest łatwy do zdobycia. https://allegrolokalnie.pl/oferta/magnetowid-wm12-zsrr
A widzisz różnicę pomiędzy VHS a U-matic? Jak widać nie.
Myślę, że można było przekazać to samo w nieco bardziej przyjazny sposób. Einherjer.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
Trochę odcinków sondy i spektrum mam, np. kolor, , kumpel który bierze ze mną udział w tym "przedsięwzięciu" już je zgrał i powrzucał na youtube. Ja jedynie teraz staram się je zgrywać w trochę lepszej jakości (po zrobieniu tego s-video ostrość i rozdzielczość obrazu się poprawiła).alpher pisze: śr, 21 maja 2025, 05:21 Pytalem , majac cicha nadzeje ze to moze jakies odcinki Sondy.
Oryginalna sonda - tak podejrzewam, była nagrywana na taśmach dwucalowych i jednocalowych. Magnetowid BCN już mamy i czekamy na dobry kontakt z TVP. Zresztą, nie ma co się rozpisywać, tutaj znajdziesz więcej, zakładka digitalizacja: http://pulawianie.pl/
kchach, ale ten magnetowid to najzwyklejszy VHS

Ale wróćmy do tematu. Dowiedziałem się jeszcze, że głowice w moim modelu magnetowidu są pal-secam. Różnica była w "zestawie kart". Na tą chwilę wiem, że inne były karty Y/C i chroma. Zastanawiam się, czy dałoby się np. wyprowadzić z kart sygnał, użyć transkodera SECAM-PAL, który posiadam. Lub zrobić nakładkę tylko do odczytu - jak w telewizorach secamowskich typu helios. Czy sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana.
-
- 250...374 postów
Dodam jeszcze, co mnie "natchnęło" do możliwości przeróbki sprzętu. Na aukcjach pojawiło się takie coś, w zaporowej cenie. Widać czyjąś przeróbkę i dołożony na frontpanelu przełącznik. Niestety sprzedawca nie daje się namówić na podniesienie klapy i zrobienie zdjęcia, żeby się dowiedzieć, w jaki sposób ktoś to zrobił. W środku nie ma miejsca na dwa komplety płytek, więc sprzęt musi być przerobiony.

-
- 625...1249 postów
SECAM tych rzeczy nie definiuje.Meaverick pisze: śr, 21 maja 2025, 00:19 PAL jak nazwa wzuje Liniowa przemiana fazowa. 625 linii/25klatek odświeżanie 50Hz, SECAM tutaj sorka ale wspomogę się wujkiem Google :
SECAM powstał we Francji, gdzie mieli system 819-liniowy. Przy czym SECAM tego nie wymagał, a jedynie do tego systemu pasował.
Został potem zaimportowany do krajów bloku wschodniego gdzie panował sowiecki system 625-liniowy (i do niego SECAM też pasował).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 625...1249 postów
Jeszcze dopytam: czy dowolny magnetowid jest w stanie oczytać taką kasetę (głowicą) a problemem jest tylko elektronika dekodująca sygnał SECAM? (w dodatku High Band)
Innymi słowy, czy jest łatwodostępny niezdekodowany sygnał w dobrej jakości?
Jeżeli tak to sprawa może być całkiem prosta.
Innymi słowy, czy jest łatwodostępny niezdekodowany sygnał w dobrej jakości?
Jeżeli tak to sprawa może być całkiem prosta.
-
- 250...374 postów
Wygląda na to, że magnetowidy serii PAL mają tą samą głowicę co secam. Inną głowicę mają tylko sprzęty NTSC. I tak, w elektronice dla high band leży problem. W dwóch płytach konkretnie. W low band o dziwo nie ma tego problemu, magnetowidy czytają najczęściej wszystkie 3 systemy.
-
- 625...1249 postów
No to może wystarczyć użyć jakiegoś grabbera Video na USB do kompa.
Nawet jak nie obsługuje SECAM, to może mieć możliwość zrzucić surowe dane z ADC które potem można samemu obrobić (mogę w tym pomóc).
Nawet jak nie obsługuje SECAM, to może mieć możliwość zrzucić surowe dane z ADC które potem można samemu obrobić (mogę w tym pomóc).