Witam,
Nie wiem czy juz to bylo, jak nie to moze kogos zainteresuje i to rozgryzie bo za bardzo nie wiem jaki tu podlaczyc wyswietlacz i jak ustawiac w kodzie do mikrokontrolera a z checia bym ja przetestowal bo fajnie to wyglada i do malych trafek by sie super nadalo
Jest w pelni automatyczna, liczy zwoje i prowadzi automatycznie drut (modul z drukarki z silnikiem krokowym)
Adres stronki: http://home.att.net/~allencoilpage/
i z lewej nawigacji wybrac Homemade Xformer
Pozdrawiam,
Maciek
Jako robotyk nienawidzę silników krokowych, skomplikowane sterowanie, brak wpływu na moment obrotowy (jest, albo go nie ma) problemy z hamowaniem, wredny rezonans - te silniki są idealne do pozycjonerów. Polecam do nawijarki silnik prądu stałego, nawet proste sterowanie na 555 jest w stanie przynieść przyzwoite rezultaty. Krokowy byłby idealny jako przesuw drutu przy nawijaniu, bo cieńsze druty źle się układają.
Wlasnie tak jest ta nawijarka skonstruowana. Silnik krokowy jest tylko do ukladania drutu. Do nawijania z tego co widze na schemacie mozna uzyc dowolnego silnika ktory jest sterowany przekaznikiem polaczonym z mikrokontrolerem.
Pozdrawiam,
Maciek
fafik1000 pisze:Wlasnie tak jest ta nawijarka skonstruowana. Silnik krokowy jest tylko do ukladania drutu. Do nawijania z tego co widze na schemacie mozna uzyc dowolnego silnika ktory jest sterowany przekaznikiem polaczonym z mikrokontrolerem.
Pozdrawiam,
Maciek
Dobrze było by zastosować regulację naciągu drutu, np. przez dodatkowy mniejszy silnik prądu stałego na rolce z drutem. Zwierając uzwojenie silnika potencjometrem lub prostym regulatorkiem pwm na 555 można regulować płynnie moment naciągu.
Witam !
Na stronie Jogisa jest kompletny opis amatorskiej nnawijarki (83 strony zdjęć i tekstów), ale to dla takich lingwistów jak ja: uczyłem się : niemieckiego 4 lata, gówno umiem, ale teksty techniczne elektroniczne mechaniczne potrafię tłumaczyć, tak samo rosyjskie i angielskie, ten projekt należy przestudiować i dostosować do swoich potrzeb i możliwości
pzdr pasio
Pasio, a mozesz napisac z jakiego linku tam wejsc? Przegladalem juz pare razy Jogisa strone ale nie moge nigdzie znalezc tego opisu.
Dzieki i pozdrawiam,
Maciek
Witam !
Nawijarę u Jogisa wyszukujemy za pomocą google ze strony głównej.
Należy wpisać: trafowickler i wyskoczy adres: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ickler.htm
Prawda, że proste ? Miłego studiowania opisu i fotek.
pzdr