Dzięki, dam teraz max 1000uFOlkus pisze: ↑ndz, 5 stycznia 2025, 12:27 Producent układu (idąc za notą TI) twierdzi, że stabilizator powinien być stabilny z każdą pojemnością wyjściową. Jednak zwykle dążymy do stosunkowo małej pojemności za stabilizatorem (na wypadek zwarcia), w nocie najczęściej pojawia się wartość 1uF. Myślę, że przy tak wielkiej pojemności za mostkiem (68mF) nie ma sensu dokładać dodatkowych 11mF za stabilizatorem, powyżej 1000uF to już moim zdaniem zdecydowanie przesada, przy LM317 stosowałem zwykle 100uF.
Pozdrawiam,
A.
Mullard 3-3 na bogato
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Re: Mullard 3-3 na bogato
Teraz jest dokładnie LM338T w obudowie TO220, daje radę.
-
- 10...14 postów
Witam kolegów po dłuższej przerwie.
Projekt nie umarł, jednak nie mogę na niego poświęcić tyle czasu ile bym chciał.
Przez ten okres jednak sporo prac poczyniłem, dokupiłem masę części i zrobiłem kilka testów na płytce stykowej.
Znalazł się dawca wycieraczek i przetestowałem na nich układ BA6138. Działa to zadowalająco.
Projekt zasilacza ewoluował, doszedł miękki start (dość wolny ze względu na ten duży kondensator) i osobny stabilizator dla podświetlenia VU.
Stabilizator żarzenia dostał zabezpieczenie na triaku, który zwiera jego wyjście przy około 6.9V.
Projekt PCB idzie dość mozolnie bo miejsca jest mało i trudno mi jakoś sensownie rozmieścić wszystkie elementy.
Testowałem też regulację USZ (potencjometr zamiast R6 z oryginalnego schematu Mullarda).
Na słuch najbardziej uniwersalna wartość to ~8k a powyżej 20k już niewiele się zmienia.
Przełącznik regulacji będzie czteropozycyjny i nie wiem jak obsadzić pozostałe dwie pozycje.
Chciałbym też je opisać w wartości tego sprzężenia w dB, tylko jak to obliczyć lub zmierzyć?
Pozdrawiam, Michał
Projekt nie umarł, jednak nie mogę na niego poświęcić tyle czasu ile bym chciał.
Przez ten okres jednak sporo prac poczyniłem, dokupiłem masę części i zrobiłem kilka testów na płytce stykowej.
Znalazł się dawca wycieraczek i przetestowałem na nich układ BA6138. Działa to zadowalająco.
Projekt zasilacza ewoluował, doszedł miękki start (dość wolny ze względu na ten duży kondensator) i osobny stabilizator dla podświetlenia VU.
Stabilizator żarzenia dostał zabezpieczenie na triaku, który zwiera jego wyjście przy około 6.9V.
Projekt PCB idzie dość mozolnie bo miejsca jest mało i trudno mi jakoś sensownie rozmieścić wszystkie elementy.
Testowałem też regulację USZ (potencjometr zamiast R6 z oryginalnego schematu Mullarda).
Na słuch najbardziej uniwersalna wartość to ~8k a powyżej 20k już niewiele się zmienia.
Przełącznik regulacji będzie czteropozycyjny i nie wiem jak obsadzić pozostałe dwie pozycje.
Chciałbym też je opisać w wartości tego sprzężenia w dB, tylko jak to obliczyć lub zmierzyć?
Pozdrawiam, Michał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
-
- 10...14 postów
-
- 2500...3124 posty
No to masz co trzeba. Głębokość sprzężenia zwrotnego mówi ile razy spada wzmocnienie w zamkniętej pętli w porównaniu z otwartą pętlą. Zaczynasz więc od otwartej pętli, czyli odłączonego sprzężenia. Wyjście obciążasz rezystorem 8R2 5 W albo lepiej 10 W, na wejście podajesz 1 kHz z generatora i mierzysz oscyloskopem amplitudę napięcia na wyjściu i zapisujesz wartość. Ustaw poziom sygnału wejściowego tak, żeby był ładny sinus bez przesterowania i widocznych zniekształceń. Wyłącz, podłącz sprzężenie, włącz i nie ruszając generatora zmierz napięcie na wyjściu. Załóżmy, że będzie 4 razy mniejsze niż w otwartej pętli. Głębokość sprzężenia wyniesie więc 20*log10(4) = 12 dB.
-
- 10...14 postów
Dziękuję, chyba zrozumiałem.
Mam też sztuczne obciążenie (jak to mówią "więcej sprzętu niż talentu"
).
Czyli wykonując serię pomiarów mogę narysować wykres rezystancji w USZ do wzmocnienia całego układu i wybrać te cztery punkty pracy.
W pierwszej kolejności muszę skończyć projekt PCB zasilacza, wtedy będę mógł ruszyć dalej.
Mam też sztuczne obciążenie (jak to mówią "więcej sprzętu niż talentu"

Czyli wykonując serię pomiarów mogę narysować wykres rezystancji w USZ do wzmocnienia całego układu i wybrać te cztery punkty pracy.
W pierwszej kolejności muszę skończyć projekt PCB zasilacza, wtedy będę mógł ruszyć dalej.