Poszukuję schematu Mesa Boogie Triple Rectifier Head 150 W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Romekd
- moderator
Poszukuję schematu Mesa Boogie Triple Rectifier Head 150 W
Poszukuję schematu wzmacniacza gitarowego Mesa Boogie Triple Rectifier Head 150 W lub choćby dokładnych danych transformatora sieciowego, użytego w tym wzmacniaczu.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
grabel
- 500...624 posty

Re: Poszukuję schematu Mesa Boogie Triple Rectifier Head 150 W
Witam
Podane napięcia i prądy transformatora:
https://www.tubeampdoctor.com/en/mains- ... -rectifier
Podane napięcia i prądy transformatora:
https://www.tubeampdoctor.com/en/mains- ... -rectifier
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Bardzo dziękuję za informacje. Jeden z moich przyjaciół jest gitarzystą w zespole rockowym i wzmacniacz ten służył mu do tej pory na wielu koncertach, dopóki nie uszkodził się w nim właśnie transformator sieciowy...
Teraz przynajmniej znam już jego parametry. Szkoda, że nie jest dostępny w handlu, gdyż trzeba będzie znaleźć kogoś rzetelnego, by go przezwoił... Oryginalny był dostosowany do zasilania napięciem 115 V (wersja amerykańska), przez co na koncertach musiał być zasilany przez transformator obniżający napięcie z 230 V do 115 V.
Znacie kogoś, kto mógłby się podjąć zadania przezwojenia tego transformatora lub może jakiś sklep, w którym dałoby się kupić jego wersję na 230 V (dodatkowy, ciężki transformator stałby się wówczas zbędny).
Pozdrawiam
Romek
Bardzo dziękuję za informacje. Jeden z moich przyjaciół jest gitarzystą w zespole rockowym i wzmacniacz ten służył mu do tej pory na wielu koncertach, dopóki nie uszkodził się w nim właśnie transformator sieciowy...
Znacie kogoś, kto mógłby się podjąć zadania przezwojenia tego transformatora lub może jakiś sklep, w którym dałoby się kupić jego wersję na 230 V (dodatkowy, ciężki transformator stałby się wówczas zbędny).
Pozdrawiam
Romek
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

https://www-musicland-gr.translate.goog ... r_pto=wapp
Tanio nie jest, ale przewinięcie też, ktokolwiek by to wykonał, tanie nie będzie. W porównaniu do ceny samego wzmacniacza
- ok. 16kPLN już mniej szokuje.
Tanio nie jest, ale przewinięcie też, ktokolwiek by to wykonał, tanie nie będzie. W porównaniu do ceny samego wzmacniacza
- ok. 16kPLN już mniej szokuje.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
Romekd
- moderator
Dziękuję za kolejny namiar. Problem w tym, że w obu sklepach transformator ten jest na obecną chwilę niedostępny. Cena za oryginał i w dodatku dostosowany do wszystkich dostępnych napięć sieciowych, byłaby do przełknięcia. Szkoda tylko, że jak na razie nie mam adresu sklepu, który dysponowałby tym elementem
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
-
nxn68
- 625...1249 postów

-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

To ja jeszcze dorzuce: https://www.mercurymagnetics.com/produc ... e-rec-p-2/
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
lukasz_t
- 625...1249 postów

Trafan powinien dać radę... https://trafan.eu/
-
Romekd
- moderator
Czołem.
W dalszym ciągu poszukuję schematu schematu tego wzmacniacza. Mimo upływu tak długiego czasu ani mnie, ani żadnemu z moich znajomych, ani właścicielowi urządzenia nie udało się go zdobyć. Pod koniec zeszłego roku otrzymałem wzmacniacz i przezwojony przez firmę "Trafan" ( https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=431711#p431711 ) oryginalny transformator sieciowy. Jednak naszło mnie sporo wątpliwości, czy naprawiony po spaleniu się transformator nadaje się jeszcze do tego pięknego wzmacniacza?
Moje wątpliwości co do tego, że przezwojenie się udało spróbuję opisać w dziele "Transformatory" (tu wstawię później link do wątku o przezwojonym transformatorze). Poniżej zdjęcie wzmacniacza, który zamierzam doprowadzić do pełnej sprawności.
Wzmacniacz od frontu: Widok z tyłu.
Po zdjęciu listwy zabezpieczającej (po prawej stronie chassis widać na tym zdjęciu otwór po transformatorze sieciowym).
Pozdrawiam
Romek
W dalszym ciągu poszukuję schematu schematu tego wzmacniacza. Mimo upływu tak długiego czasu ani mnie, ani żadnemu z moich znajomych, ani właścicielowi urządzenia nie udało się go zdobyć. Pod koniec zeszłego roku otrzymałem wzmacniacz i przezwojony przez firmę "Trafan" ( https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=431711#p431711 ) oryginalny transformator sieciowy. Jednak naszło mnie sporo wątpliwości, czy naprawiony po spaleniu się transformator nadaje się jeszcze do tego pięknego wzmacniacza?
Wzmacniacz od frontu: Widok z tyłu.
Po zdjęciu listwy zabezpieczającej (po prawej stronie chassis widać na tym zdjęciu otwór po transformatorze sieciowym).
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Niestety schemat jest niedostępny w sieci.
Przy serwisowaniu pozostaje chyba oprzeć się na schemacie DR, która różni się liczbą lamp mocy i prostowniczych.
Przy serwisowaniu pozostaje chyba oprzeć się na schemacie DR, która różni się liczbą lamp mocy i prostowniczych.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Możesz podrzucić mi linka do schematu wzmacniacza o którym wspominasz?
Pozdrawiam
Romek
Możesz podrzucić mi linka do schematu wzmacniacza o którym wspominasz?
Pozdrawiam
Romek
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Nie wiem na ile będzie pomocny, bo DR-ek jest kilka różnych wersji, ale zawsze to jakiś punkt zaczepienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Romekd
- moderator
Bardzo dziękuję za schemat. Na pewno będzie przydatny. Poza tym informacja o niewykorzystanym uzwojeniu 12,8 V jest bardzo cenna, gdyż może w oryginalnym transformatorze mojego wzmacniacza tego uzwojenia po prostu nie było...
Pozdrawiam serdecznie
Romek
Pozdrawiam serdecznie
Romek
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

W Mesie Stiletto to uzwojenie służy do zasilania wentylatora i matrycy przełączajacej.
-
Romekd
- moderator
Bardzo dziękuję za tę informację. W naprawianym wzmacniaczu nie ma wentylatora, a przynajmniej w części widocznej bez wyjmowania chassis z obudowy. Uzwojenie jest więc zbędne i prawdopodobnie nie występowało w oryginalnym transformatorze sieciowym tego wzmacniacza.Thereminator pisze: pn, 5 stycznia 2026, 10:17 W Mesie Stiletto to uzwojenie służy do zasilania wentylatora i matrycy przełączajacej.
Pozdrawiam
Romek